Η ΕΕ και το ΔΝΤ προωθούν ένα καινούργιο τρόπο υπολογισμού του ελλείμματος και αυτό μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα για την Ελλάδα,
Τη χαραμάδα για ένα ελαστικότερο μνημόνιο φαίνεται ότι άνοιξε ο πρόεδρος της Επιτροπής της ΕΕ ,ανακοινώνοντας την ενεργοποίηση των ρητρών προσαρμοστικότητας του νέου δημοσιονομικού συμφώνου.
Πρόκειται για το διαθρωτικό ή αλλοιώς το κυκλικά προσαρμοσμένο έλλειμμα.
Οι δύο επικρατέστερες μέθοδοι μέτρησης της επιτροπής της ΕΕ το υπολογίζουν στο 2,6% και στο 5,6% του ΑΕΠ αντίστοιχα, αντί του 7,3% του ΑΕΠ που προβλέπεται το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης για το 2012.
Το διαρθρωτικό έλλειμμα συνυπολογίζει και σταθμίζει την ύφεση αλλά και την ανάπτυξη. Οσο πιό μεγάλη είναι η ύφεση τόσο το διαρθρωτικό έλλειμμα μειώνεται, διότι συνυπολογίζει πόσο η ύφεση μειώνει τα κρατικά έσοδα και αυξάνει παράλληλα τις δαπάνες. Με αυτό το τρόπο υπολογίζει ένα κοινωνικά και οικονομικά πιο δίκαιο έλλειμμα.
Αντίστοιχα, όταν η οικονομία μεγεθύνεται τότε το έλλειμμα φαίνεται μεγαλύτερο.
Προς το παρόν υπάρχει ένα τεχνικό θέμα σχετικό με το ποιο οικονομετρικό μοντέλο θα χρησιμοποιηθεί δεδομένου ότι υπάρχουν σοβαρές αποκλίσεις στις ήδη πραγματοποιηθείσες μετρήσεις.
Το θέμα συζητήθηκε στο Παρίσι μεταξύ ΔΝΤ , Επιτροπής και γνωστών οικονομολόγων.
Αυτός ο καινούργιος τρόπος υπολογισμού μπορεί να κάνει πιο βιώσιμη κοινωνικά την εφαρμογή του μνημονίου δίνοντας χώρο στην επαναδιαπραγμάτευση.