Με χειμωνιάτικο σκηνικό ανοίγει η Μεγάλη Εβδομάδα, καθώς πολικές αέριες μάζες εισβάλλουν στην Ελλάδα από τις βόρειες σκανδιναβικές χώρες και επηρεάζουν τον καιρό σε ολόκληρη τη χώρα.
Της Μαριάνας Ε. Παπαδάκη
Της Μαριάνας Ε. Παπαδάκη
Ωστόσο τα καιρικά φαινόμενα στα μέσα της εβδομάδας θα εξασθενήσουν και σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής ενδείξεις των κλιματικών μοντέλων ο πατροπαράδοτος πασχαλινός οβελίας θα σουβλιστεί υπό ανοιξιάτικες συνθήκες.
Όπως αναφέρει στη «ΜτΚ» ο δρ. Μετεωρολογίας Μιχάλης Σιούτας, «σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής ενδείξεις των μοντέλων από αύριο, Μεγάλη Δευτέρα, η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση με επιδείνωση του καιρού που θα είναι ιδιαίτερα αισθητή από τις απογευματινές ώρες. Το χαρακτηριστικό της αλλαγής θα είναι η επικράτηση των χαμηλών θερμοκρασιών, η ενίσχυση των ανέμων, οι οποίοι από νοτιάδες θα μεταβληθούν σε βοριάδες και στα πελάγη αναμένεται να φτάσουν ακόμη και τα 8 μποφόρ. Η επιδείνωση θα αρχίσει από τα δυτικά και βαθμιαία θα επεκταθεί και στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας με νεφώσεις, βροχές και καταιγίδες». Αναμένονται ακόμη και χιονοπτώσεις στα κεντρικά και τα βόρεια ορεινά της χώρας, ενώ ενδέχεται να χιονίσει πρόσκαιρα σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας με χαμηλότερο υψόμετρο. Τα φαινόμενα, που πιθανόν θα είναι κατά τόπους έντονα το βράδυ, θα περιοριστούν στα ανατολικά. Οι άνεμοι στο βόρειο Αιγαίο θα πνέουν βορειοανατολικοί με ένταση 4-6 μποφόρ. Στις υπόλοιπες περιοχές θα είναι δυτικοί 5-7 μποφόρ και βαθμιαία θα στραφούν σε βορειοδυτικούς. Στα πελάγη θα ενισχυθούν και τοπικά στο Ιόνιο θα φτάσουν τα 7-8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση. Στη Θεσσαλονίκη η θερμοκρασία τη Μεγάλη Δευτέρα και τη Μεγάλη Τρίτη αναμένεται να κυμανθεί από 8-11 βαθμούς Κελσίου, ενώ τη Μεγάλη Τετάρτη η μέγιστη θα φτάσει τους 15 βαθμούς Κελσίου.
«Ειδικότερα τη Μεγάλη Τρίτη τα φαινόμενα θα επεκταθούν στις ανατολικές περιοχές, ενώ θα επικρατήσουν χαμηλές θερμοκρασίες. Στα νοτιοανατολικά θα εκδηλωθούν τοπικές καταιγίδες που βαθμιαία θα εξασθενήσουν, ενώ τις πρωινές ώρες πιθανόν να εκδηλωθούν πρόσκαιρες χιονοπτώσεις στα ηπειρωτικά ορεινά. Στην υπόλοιπη χώρα θα επικρατήσει γενικά αίθριος καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι 4-6 και στο Αιγαίο τοπικά θα φτάσει τα 7 μποφόρ» επισημαίνει ο κ. Σιούτας.
Αλλαγή σκηνικού
Παρόμοιες οι καιρικές συνθήκες για τη Μ. Τέταρτη, οπότε από το βράδυ θα αρχίσει η σταδιακή βελτίωση του καιρού. Το πρωί θα επικρατήσουν λίγες νεφώσεις, που βαθμιαία στα δυτικά θα αυξηθούν και στα βορειοδυτικά ορεινά ενδέχεται να σημειωθούν πρόσκαιρες βροχές. Η ορατότητα κυρίως τις πρωινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη στα ηπειρωτικά. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά νότιοι έντασης 3-5 μποφόρ. Στα ανατολικά θα είναι βόρειοι 5-6 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση. Πρόσκαιρες νεφώσεις αναμένεται να σημειωθούν τη Μ. Πέμπτη στα δυτικά και τα βόρεια της χώρας. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο, ενώ οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις με ένταση 3-5 μποφόρ και πρόσκαιρα τοπικά στα πελάγη θα φτάσουν τα 6 μποφόρ. Πάντως από τη Μεγάλη Πέμπτη υπάρχει σταδιακή άνοδος της θερμοκρασίας.
Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, για το Μεγάλο Σάββατο και την Κυριακή του Πάσχα στη Βόρεια Ελλάδα η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο. «Οι μέχρι στιγμής ενδείξεις δείχνουν βελτίωση του καιρού, με εξασθένιση των ανέμων και άνοδο της θερμοκρασίας. Φαίνεται ότι θα επικρατήσουν ανοιξιάτικες συνθήκες και αισθητή θα είναι η άνοδος της θερμοκρασίας. Ο πασχαλινός οβελίας αναμένεται να γιορτασθεί με ζεστό καιρό», σημειώνει ο μετεωρολόγος.
Συνηθισμένες εναλλαγές του καιρού
«Είναι φυσιολογικό τέτοια κύματα κακοκαιρίας να εμφανίζονται αυτή την εποχή. Άλλες χρονιές έτυχε μέχρι και τον Μάιο να έχουμε χιόνια σε διάφορες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας. Είναι συνηθισμένο τον Απρίλιο μέχρι και τις αρχές Μαΐου να έχουμε δύο έως τρία κύματα κακοκαιρίας με χειμωνιάτικα χαρακτηριστικά. Ωστόσο οι μακροπρόθεσμες προβλέψεις στο σύνολό τους προβλέπουν ότι οι μήνες Απρίλιος και Μάιος, με εξαίρεση την εισβολή αυτών των ψυχρών αέριων μαζών, θα είναι οι πιο ζεστοί μήνες στο σύνολό τους, καθώς οι μέσες τιμές των θερμοκρασιών είναι στις κανονικές και λίγο παραπάνω από τις συνηθισμένες. Αυτά προβλέπονται από τα μοντέλα μέχρι στιγμής σε σχέση με τις κλιματικές τιμές, δηλαδή με βάση τα στοιχεία τουλάχιστον 30 ετών», διευκρινίζει ο κ. Σιούτας.