Κυριακή 8 Απριλίου 2012

Θα πνιγεί και πάλι στα σκουπίδια η πόλη;

Πάσχα με σκουπίδια στους δρόμους κινδυνεύουν να περάσουν οι Θεσσαλονικείς, ενώ από χθες βουνά σχηματίζουν τα απορρίμματα σε πολλές γειτονιές της πόλης. Η απεργία των εργαζομένων στους ΧΥΤΑ, που συνεχίζεται και αύριο, είχε ως αποτέλεσμα να μη γίνεται η αποκομιδή, ενώ ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο συνέχισης του αποκλεισμού μέχρι και τα τέλη της Μεγάλης Εβδομάδας.
 Της Φανής Σοβιτσλή
fanisovi@gmail.com


Αυτό σημαίνει ότι περισσότεροι από 1.000 τόνοι σκουπιδιών, που καταλήγουν καθημερινά στον ΧΥΤΑ Μαυροράχης, θα σωρεύονται στους κάδους και στα δημοτικά απορριμματοφόρα. Σε περίπτωση μάλιστα που η απεργία των εργαζομένων συνεχιστεί, ορατός είναι ο κίνδυνος να πλημμυρίσουν τα σκουπίδια κάθε γωνιά της πόλης, δημιουργώντας προβλήματα στη αγορά ενόψει του Πάσχα.
Τα προβλήματα όμως σε πολλές γειτονιές, ακόμα και σε αρκετούς δρόμους στο κέντρο της πόλης, άρχισαν να εκδηλώνονται από χθες το πρωί, μία μέρα μετά την έναρξη της απεργίας στον ΧΥΤΑ Μαυροράχης. Η αποκομιδή και αύριο θα γίνεται μόνο από σημεία πέριξ της αγοράς (Μοδιάνο και Καπάνι), τις λαϊκές αγορές και τα νοσοκομεία, ενώ ήδη οι περισσότεροι κάδοι στην πόλη της Θεσσαλονίκης αλλά και σε γειτονικούς δήμους είναι γεμάτοι, όπως και τα απορριμματοφόρα.
Οι εργαζόμενοι στους ΧΥΤΑ με απόφαση της πανελλήνιας Ομοσπονδίας τους, ΠΟΕ-ΟΤΑ, απέχουν μέχρι και αύριο, αντιδρώντας στην τροπολογία που προωθεί η κυβέρνηση με την οποία ζητείται η μετατροπή των Φορέων Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΦΟΔΣΑ) σε ανώνυμες εταιρείες και η εκχώρηση των αρμοδιοτήτων τους, όπως λένε, σε ιδιωτικά οικονομικά συμφέροντα. Μάλιστα απειλούν να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους σε περίπτωση που δεν αποσυρθεί η τροπολογία. «Με διαδοχικές τροπολογίες στο σχέδιο νόμου, που αφορούν στο νομικό καθεστώς λειτουργίας των ΦΟΔΣΑ, γίνεται ολοφάνερη η πρόθεση της συγκυβέρνησης να μετατραπούν και να λειτουργούν οι φορείς αυτοί ως ανώνυμες εταιρείες. Γεγονός που προαναγγέλλει ουσιαστικά τις απολύσεις εργαζομένων στους ΧΥΤΑ όλης της χώρας», τονίζει σε σχετική ανακοίνωση της ΠΟΕ-ΟΤΑ ο πρόεδρός της Θέμης Μπαλασόπουλος.

Σε «κλοιό» σκουπιδιών ενόψει γιορτών
Τον κίνδυνο να γεμίσει η πόλη με σκουπίδια ενόψει της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα, περίοδο που φιλοδοξεί να δουλέψει η αγορά, επισημαίνει ο δήμος Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με την υπηρεσία καθαριότητας του κεντρικού δήμου, η οποία βρίσκεται επί ποδός για να περιορίσει το πρόβλημα των σκουπιδιών, συνέπεια των κινητοποιήσεων ήταν να εξυπηρετηθεί μόνο ένας πολύ μικρός αριθμός δέκα απορριμματοφόρων και τα οχήματα (τράκτορες απορριμματοκιβώτια) να επιστρέφουν στον ΣΜΑ χωρίς να ολοκληρώσουν το έργο τους.
Η διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης μάλιστα προειδοποιεί ότι, σε περίπτωση που συνεχιστεί η απεργία των εργαζομένων στους ΧΥΤΑ, ελλοχεύει και πάλι ο κίνδυνος να γεμίσει η πόλη με σκουπίδια, για την απομάκρυνση των οποίων θα απαιτηθεί πολύς χρόνος. «Οι υπηρεσίες του δήμου Θεσσαλονίκης δεν φέρουν ευθύνη για το πρόβλημα που έχουν προκαλέσει οι απεργιακές κινητοποιήσεις και βρίσκονται σε αναμονή για να δράσουν άμεσα και να διατηρήσουν την καθαριότητα στην πόλη», τόνισε ο αντιδήμαρχος Ανακύκλωσης και Καθαριότητας Θανάσης Παππάς.
Λόγω μάλιστα των νέων προβλημάτων στη λειτουργία του ΧΥΤΑ Μαυροράχης και των καιρικών συνθηκών, τόσο ο κεντρικός δήμος όσο και οι υπόλοιποι δήμοι της Θεσσαλονίκης απευθύνουν έκκληση στους δημότες να περιορίσουν όσο είναι δυνατόν την απόρριψη των σκουπιδιών στους κάδους όσο ισχύουν οι απεργιακές κινητοποιήσεις, για να μη διαταραχθεί η δημόσια υγεία. Επισημαίνουν ακόμα ότι οι υπηρεσίες καθαριότητας θα καταβάλουν κάθε προσπάθεια ώστε να διατηρηθούν οι περιοχές καθαρές, ενώ ο δήμος Θεσσαλονίκης δεσμεύεται να λάβει μέτρα στις επιβαρημένες περιοχές του εμπορικού ιστορικού κέντρου.
Οι υπηρεσίες καθαριότητας και ανακύκλωσης του δήμου Θεσσαλονίκης θα βρίσκονται καθημερινά στη διάθεση των πολιτών, οι οποίοι για έκτακτες ανάγκες μπορούν να καλούν στα τηλέφωνα 15192 και 2310-494500.

ΣΜΑ ΕΥΚΑΡΠΙΑΣ Συλλήψεις πολιτών
Άρχισαν οι πρώτες συλλήψεις πολιτών στον χώρο του υπό ανέγερση Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) στην Ευκαρπία, ο οποίος παραμένει εδώ και δύο μήνες αποκλεισμένος από κατοίκους που αντιδρούν στο έργο. Το αστυνομικό τμήμα Πολίχνης προχώρησε στη σύλληψη δύο πολιτών στον χώρο εργασιών του ΣΜΑ μετά από εισαγγελική παρέμβαση. Η ανάδοχος εταιρεία του έργου απαίτησε από την εισαγγελία την εφαρμογή του νόμου και την άσκηση διώξεων σε όσους παρακωλύουν την κατασκευή του σταθμού μεταφόρτωσης. Κατόπιν της αίτησης της εταιρείας ο εισαγγελέας έστειλε σχετική εντολή στο Α.Τ. Πολίχνης και η αστυνομία συνέλαβε το πρωί της Παρασκευής τους δύο πολίτες που βρίσκονταν στον χώρο, θεωρώντας ότι παρεμποδίζουν τις εργασίες.
Κάτοικοι και τοπικοί φορείς του Δικτύου κατά της Κατασκευή του ΣΜΑ προχώρησαν άμεσα σε διαμαρτυρία στο Α.Τ. Πολίχνης, ενώ πραγματοποίησαν συγκέντρωση και στα δικαστήρια. Οι δύο συλληφθέντες μεταφέρθηκαν στον εισαγγελέα, ο οποίος αφού τους άσκησε δίωξη για παράνομη βία τους άφησε ελεύθερους, ορίζοντας ωστόσο δικάσιμο την 1η Οκτωβρίου 2012. «Η σύλληψη αυτή κρίνεται τουλάχιστον αστεία, αφού οι συγκεκριμένοι πολίτες από νομικής πλευράς δεν εμπόδιζαν καθόλου την κατασκευή του έργου. Πρόκειται για καθαρή τρομοκράτηση των πολιτών και όσων αντιστέκονται στην κατασκευή ενός έργου που κρίνεται τουλάχιστον ύποπτο για τον τόπο μας», τόνισε ο δήμαρχος Παύλου Μελά Διαμαντής Παπαδόπουλος.