ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ
Στο νέο καθεστώς θα ενταχθούν όσοι έχουν συμπληρώσει 35 χρόνια υπηρεσίας και το 55ο έτος της ηλικίας τους. Στην εφεδρεία μπαίνουν επίσης όσοι έχουν τα έτη ασφάλισης και επιθυμούν να μείνουν μέχρι τα 60, αλλά και αυτοί που πιάνουν τα όρια το 2013
Περίπου 20.000 μόνιμοι υπάλληλοι αναμένεται να λάβουν τις διαπιστωτικές πράξεις απόλυσης και να τεθούν σε καθεστώς προσυνταξιοδοτικής διαθεσιμότητας ή να συνταξιοδοτηθούν από τη ερχόμενη Δευτέρα, σύμφωνα με εκτιμήσεις ανώτερων στελεχών του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Στο πρώτο κύμα της εφεδρείας εντάσσονται 3 κατηγορίες μόνιμων υπαλλήλων:
- Οσοι μόνιμοι υπάλληλοι έχουν συμπληρώσει 35 χρόνια πραγματικής δημόσιας υπηρεσίας και το 55 έτος της ηλικίας τους οι οποίοι θα απολυθούν και θα ακολουθήσουν το δρόμο της συνταξιοδότησης. Οι οργανικές θέσεις τις οποίες κατέχουν θα καταργηθούν.
- Οι μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι που έχουν συμπληρώσει το ηλικιακό όριο καθώς και τα έτη ασφάλισης (55 ετών και 35 χρόνια προϋπηρεσία) οι οποίοι μετά από αίτησή τους -αξιοποιώντας διάταξη του ασφαλιστικού νόμου- έγινε αποδεκτό το αίτημά τους να παραμείνουν στην υπηρεσία για τρία χρόνια ακόμα και μέχρι την ηλικία των 60 ετών.
Με τον νόμο 4024/2011 καταργήθηκε η σχετική διάταξη του ασφαλιστικού νόμου, με αποτέλεσμα να ενταχθούν στην κατηγορία των υπαλλήλων που έχουν συμπληρώσει τα όρια προς συνταξιοδότηση και να απολυθούν προκειμένου να λάβουν τη σύνταξή τους. Και στη δεύτερη αυτή κατηγορία θα καταργηθούν οι οργανικές θέσεις των υπαλλήλων. Συνολικά υπολογίζεται ότι ο αριθμός των εργαζομένων που ανήκουν στις δύο προαναφερθείσες κατηγορίες είναι 4.000-6.000 υπάλλήλοι.
- Οι υπάλληλοι του Δημοσίου, των Ο.Τ.Α. πρώτου και δεύτερου βαθμού και Ν.Π.Δ.Δ., οι οποίοι μέχρι την 31-12-2013 συμπληρώνουν κατ΄ ελάχιστον τριάντα πέντε χρόνια πραγματικής και συντάξιμης υπηρεσίας και τουλάχιστον το 55ο έτος της ηλικίας τους τίθενται σε προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα μέχρι τη συμπλήρωση του ορίου ηλικίας (55) και των απαιτούμενων χρόνων προϋπηρεσίας (35).
Μέχρι δύο χρόνια
Ουσιαστικά τίθενται σε προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα όσοι μόνιμοι υπάλληλοι θέλουν μέχρι και 2 χρόνια για να συνταξιοδοτηθούν.
Μέχρι τότε θα αμείβονται με το 60% των βασικών αποδοχών που ελάμβαναν με το παλαιό μισθολόγιο. Μετά την περίοδο της εφεδρείας, θα μπορούν να λάβουν πλήρη σύνταξη. Οι οργανικές θέσεις που καταλάμβαναν καταργούνται. Στη συγκεκριμένη κατηγορία υπολογίζεται ότι ανήκουν περισσότεροι από 14.000 υπάλληλοι.
Μέχρι και τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου θα πρέπει να λάβουν τις διαπιστωτικές πράξεις απόλυσης, τις οποίες υπογράφει ο αρμόδιος γενικός γραμματέας του υπουργείου ή οι διοικήσεις των οργανισμών, ενώ περιλήψεις των αποφάσεων θα δημοσιευτούν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Ως συνολική δημόσια υπηρεσία υπολογίζεται μόνο η προϋπηρεσία που διαθέτουν σε υπηρεσίες υπουργείων ΝΠΔΔ καθώς και ΟΤΑ.
ΜΟΝΙΜΟΙ
Δεν προσμετράται η εργασία στον ιδιωτικό τομέα
Στην κατηγορία των μονίμων υπαλλήλων που θα τεθούν σε καθεστώς προσυνταξιοδοτικής διαθεσιμότητας ανήκουν όσοι έχουν προσληφθεί μέχρι την 31η-12-1978. Δεν τίθενται, όμως, στο προσυνταξιοδοτικό καθεστώς της εφεδρείας υπάλληλοι που έχουν αθροιστικά 33 χρόνια προϋπηρεσίας στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. Για παράδειγμα, ένας μόνιμος υπάλληλος που έχει 30 χρόνια δημόσιας υπηρεσίας και 4 "αναγνωρισμένα" χρόνια προϋπηρεσίας στον ιδιωτικό τομέα δεν τίθεται σε "εφεδρεία". Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, αυτό γίνεται για να τηρηθεί η αρχή της ισότητας. "Ο νόμος δεν μπορεί να υποχρεώσει τους δημοσίους υπαλλήλους να αναγνωρίσουν την υπηρεσία του στον ιδιωτικό τομέα πριν από το 1983, η οποία θα πρέπει να εξαγοραστεί", αναφέρουν αρμόδιες πηγές στο "Εθνος".
ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙΣ - ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ
Κίνδυνος για 7.000 εργαζομένους αν δεν ολοκληρωθούν οι μετατάξεις
Στους υπαλλήλους αορίστου χρόνου στον στενό και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα έχουν δοθεί από τις υπηρεσίες υπεύθυνες δηλώσεις, στις οποίες οι ενδιαφερόμενοι δηλώνουν τα έτη προϋπηρεσίας που έχουν στον ιδιωτικό τομέα προκειμένου να διαπιστωθεί εάν θα τεθούν σε προσυνταξιοδοτική εφεδρεία από 1-1-2012.
Μέχρι την επόμενη εβδομάδα θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η υπογραφή των αποφάσεων για τη μεταφορά του προσωπικού των υπό κατάργηση και συγχώνευση οργανισμών, διαφορετικά ?όπως προβλέπει το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που ψηφίστηκε από τη Βουλή? περίπου 7.000 υπάλληλοι αορίστου χρόνου κινδυνεύουν να τεθούν σε εφεδρεία από 1-1-2012, όπως προβλέπει ο νόμος 4024/2011.
Μεταξύ των φορέων είναι και μεγάλοι οργανισμοί που απασχολούν 7.000 υπαλλήλους, όπως η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου ΑΕ, ο ΟΔΔΥ, η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης, ο ΟΣΚ ΑΕ, η ΔΕΠΑΝΟΜ, η ΘΕΜΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ και ο ΕΟΜΜΕΧ.
Επίσης στους φορείς υποδοχής (ΝΠΔΔ ή νέα ΝΠΙΔ), μετά τη μεταφορά του προσωπικού των παραπάνω οργανισμών, οι διοικήσεις θα πρέπει να θέσουν σε εφεδρεία μέχρι τις 31-12-2011 προσωπικό ΥΕ και ΔΕ ισάριθμο με τους μετατασσόμενους της ίδιας εκπαιδευτικής κατηγορίας. Το κριτήριο για την εφεδρεία θα είναι η μικρότερη προϋπηρεσία. Εάν δεν υλοποιηθεί η καταγραφή του πλεονάζοντος προσωπικού, τότε μέχρι το τέλος του 2011 θα τίθεται σε εφεδρεία όλο το προσωπικό ΔΕ και ΥΕ των φορέων υποδοχής.
Στο πολυνομοσχέδιο επίσης προβλέπεται ότι οι υπάλληλοι αορίστου χρόνου 7 καταργούμενων φορέων (ν.4002/11) τίθενται μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου σε εργασιακή εφεδρεία. Οι φορείς αυτοί είναι: Συμβούλιο Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής, Εθνικός Οργανισμός Ερευνας και Τεχνολογίας, Εκπαιδευτικό Κέντρο Επιμόρφωσης Δασικών Υπαλλήλων, Σταθμός Ελέγχου Κάπρων, Εργο Πολιτών, Εθνικό Στάδιο Νέας Ιωνίας Βόλου και Κέντρο Εκπαίδευσης Ιππασίας.
ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΑΟΡΙΣΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ
Οριστικές αποφάσεις τον Δεκέμβριο για 12.000 άτομα
Τον Δεκέμβριο οριστικοποιούνται οι διαδικασίες για να τεθούν σε καθεστώς προσυνταξιοδοτικής "εφεδρείας" περίπου 12.000 υπάλληλοι αορίστου χρόνου από το σύνολο του δημόσιου τομέα, οι οποίοι θέλουν μέχρι και 2 χρόνια για να συμπληρώσουν το ηλικιακό όριο καθώς και τα απαραίτητα έτη ασφάλισης για να συνταξιοδοτηθούν.
Σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες και τους οργανισμούς έχουν δοθεί υπεύθυνες δηλώσεις, στις οποίες οι υπάλληλοι αορίστου χρόνου θα πρέπει να δηλώσουν και την προϋπηρεσία τους από τον ιδιωτικό τομέα προκειμένου να συνυπολογιστεί για να τεθούν -πιθανώς- σε εφεδρεία από την 1η-1-2012.
"Κλειδί" για την εφεδρεία αποτελεί η ημερομηνία συμπλήρωσης 10.500 ημερών ασφάλισης ή της 35ετίας, που αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για την ένταξη στο προσυνταξιοδοτικό καθεστώς. Αυτό σημαίνει ότι μέχρι τις 31-12-2013 θα πρέπει όσοι τεθούν σε καθεστώς προσυνταξιοδοτικής εφεδρείας να έχουν συμπληρώσει και τα απαιτούμενα έτη ασφάλισης (από 35 μέχρι και 38 χρόνια σε κάποιες περιπτώσεις), όπως και τα ανάλογα όρια ηλικίας. "Κανείς δεν θα τεθεί σε εφεδρεία ο οποίος δεν θα λάβει πλήρη σύνταξη στο τέλος της περιόδου", έχει επισημάνει ο υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης.
Οι υπάλληλοι που θα ενταχθούν στο νέο καθεστώς θα αμείβονται με το 60% του βασικού μισθού μέχρι και 24 μήνες, ενώ θα καταβάλλονται κανονικά οι εργοδοτικές εισφορές προκειμένου να λάβουν πλήρη σύνταξη στη λήξη της περιόδου εφεδρείας. Το ποσό που θα λάβουν για το χρονικό διάστημα που θα τεθούν σε εφεδρεία θα συνυπολογιστεί με το σύνολο της αποζημίωσης που θα ελάμβαναν με την ολοκλήρωση των ετών υπηρεσίας για να τεθούν σε συνταξιοδότηση. Αντίστοιχα δεν ισχύει το ίδιο για τους μονίμους υπαλλήλους, οι οποίοι δεν λαμβάνουν αποζημίωση με τη λήξη της θητείας τους στην υπηρεσία.
ΚΛΑΔΟΙ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ
Ποιοι εξαιρούνται από το καθεστώς
Aπό την κατηγορία των μονίμων υπαλλήλων εξαιρούνται της εφεδρείας:
Οι εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, οι ερευνητές και ειδικοί λειτουργικοί επιστήμονες
οι υπάλληλοι του διπλωματικού κλάδου και όσων κλάδων του υπ. Εξωτερικών εξομοιώνονται με τους διπλωματικούς υπαλλήλους καθώς και όσοι υπηρετούν στην αλλοδαπή
οι κληρικοί, οι δεσμοφύλακες και σωφρονιστικοί υπάλληλοι
οι πυροσβέστες και όσοι κατέχουν θέση ευθύνης
το νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό του ΕΣΥ, των νοσηλευτικών ιδρυμάτων των φορέων κοινωνικής πρόνοιας του ΕΚΑΒ και των ασφαλιστικών ταμείων, το καλλιτεχνικό προσωπικό της Ορχήστρας της Λυρικής Σκηνής και των Κρατικών Ορχηστρών Αθηνών και Θεσσαλονίκης
Οι υπάλληλοι που ο/η σύζυγός τους έχει ενταχθεί σε εφεδρεία
Οι υπάλληλοι που έχουν σύζυγο ή τέκνο με ποσοστό αναπηρίας 67%
Οι πολύτεκνοι με τέκνα που τους βαρύνουν φορολογικά
Οι προστάτες μονογονεϊκών οικογενειών.
Mε νεότερη εγκύκλιο του υπουργού Υγείας κ. Λοβέρδου προσδιορίζονται οι ειδικότητες των νοσοκομείων που εξαιρούνται της εφεδρείας οι οποίες είναι:
ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ:
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΕ: Νοσηλευτικής - ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΤΕ: Νοσηλευτικής, Επισκεπτών -τριών Υγείας, Μαιευτικής, Βρεφονηπιοκομίας. ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΔΕ: Βοηθών Νοσηλευτικής, Βοηθών Βρεφοκόμων, Πληρωμάτων Ασθενοφόρων, Φυλάκων Ασθενών. ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΥΕ: Βοηθητικού Υγειονομικού. Ο κλάδος αυτός περιλαμβάνει τις ειδικότητες: Νοσοκόμων, Βοηθών Θαλάμου, Μεταφορέων Ασθενών, Νεκροτόμων - Σαβανωτών - Αποτεφρωτών, Τραυματιοφορέων, Φυλάκων Ασθενών
ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΚΛΑΔΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΚΑΙ ΛΟΙΠΟΥ ΠΑΡΑΪΑΤΡΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ
ΚΛΑΔΟΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΩΝ
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΕ: Φαρμακοποιών, Ψυχολογίας, Χημείας - Βιοχημείας - Βιολογίας, Βιοχημικών (Χημικών), Βιολόγων (Μοριακών Βιολόγων), Φυσικών Ιατρικής - Ακτινοφυσικής (συμπεριλαμβάνονται οι κλάδοι Ακτινοφυσικής και ΠΕ Φυσικών Ιατρικής), Κτηνιάτρων, Διαιτολογίας, Κοινωνικών Λειτουργών, Κοινωνικής Εργασίας, Λογοθεραπείας, Φυσικοθεραπείας
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΤΕ: Φυσικοθεραπείας, Εργοθεραπείας, Κοινωνικής Εργασίας Ιατρικών Εργαστηρίων (Τεχνολόγων), Ραδιολογίας - Ακτινολογίας (Χειριστών-Εμφανιστών), Οπτικής, Λογοθεραπείας, Ορθοπτιστών, Δημόσιας Υγιεινής (Επόπτες Δημόσιας Υγείας), Διαιτολογίας - Διατροφής, Τεχνολογίας Τροφίμων, Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής, Κοινωνικών Λειτουργών, Οδοντοτεχνιτών
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΔΕ: Βοηθών Ιατρικών και Βιολογικών Εργαστηρίων (Παρασκευαστών), Ιατρικών και Βιολογικών Εργαστηρίων (Παρασκευαστών), Βοηθών Αναισθησιολογίας, Χειριστών Ιατρικών Συσκευών (Χειριστών - Εμφανιστών), Βοηθών Φαρμακείου, Βοηθών Φυσικοθεραπείας, Βοηθών Διαιτητικής, Μαγειρικής Τέχνης (Μαγείρων), Ορθοπτιστών, Βοηθών Ακτινολογικών Εργαστηρίων, Χειριστών-Εμφανιστών, Διατροφής ή Διαιτολογίας.
Ερευνητές και επιστήμονες
Από τους υπαλλήλους αορίστου χρόνου που θέλουν δύο χρόνια για να συνταξιοδοτηθούν εξαιρούνται της εφεδρείας οι ερευνητές και οι ειδικοί λειτουργικοί επιστήμονες, καθώς και οι εργαζόμενοι με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου των κατηγοριών 5-10.
ΝΙΚΟΣ Β. ΤΣΙΤΣΑΣ
"Εθνος"