Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2011

Και ο Ραχόι πάει σε Μνημόνιο!

ΡΩΜΥΛΟΣ ΚΟΜΝΗΝΟΣ
Ο Πέδρο Πάσος Κοέλιο τουλάχιστον, είχε εκ των προτέρων δεσμευτεί να εφαρμόσει το Μνημόνιο στο οποίο έμπαινε η Πορτογαλία. Ενώ, ο Μαριάνο Ραχόι… τρέχει να τον ξεπεράσει, αφήνοντας να εννοηθεί, προτού ακόμη ορκιστεί η κυβέρνησή του, ότι θα ζητήσει δάνειο από τους διεθνείς εταίρους της χώρας του.
Τη σχετική πληροφορία επιβεβαίωσαν συνεργάτες του νικητή των εκλογών της 20ης Νοεμβρίου σε Ισπανούς δημοσιογράφους, οι οποίοι φυσικά έσπευσαν να τη δημοσιεύσουν, προκαλώντας αντιδράσεις.
Το Λαϊκό Κόμμα ήρθε στην εξουσία, μετά από μια σαρωτική επικράτηση στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές της Ισπανίας, προκειμένου να αλλάξει την πολιτική λιτότητας των Σοσιαλιστών του Θαπατέρο. Ο οποίος βέβαια είχε προχωρήσει στη λήψη μέτρων αυστηρής λιτότητας, που εξόργισαν την κοινωνία, προκειμένου να αποφύγει την προσφυγή στον μηχανισμό στήριξης του Μνημονίου.
Ο Μαριάνο Ραχόι από την πλευρά του, υποσχέθηκε… πρόσθετη λιτότητα, καθώς και μέτρα-σοκ, για να εισέλθει από την πρώτη στιγμή η ισπανική οικονομία σε τροχιά νοικοκυρέματος των δημοσιονομικών μεγεθών της, και εν συνεχεία σε ρυθμούς ανάπτυξης.
Δεν είχε πει όμως ποτέ, ότι ένα από αυτά τα μέτρα-σοκ θα ήταν και ο δανεισμός από τους διεθνείς εταίρους της Ισπανίας. Κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι, ακόμη κι αν δεν ενταχθεί οικειοθελώς σε έναν μηχανισμό Μνημονίου αντίστοιχο με εκείνον της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας, η Ισπανία θα… παραδοθεί στην τρόικα, όπως ακριβώς συνέβη με την Ιταλία, με την πρόσφατη αλλαγή κυβέρνησης.
Μάλλον λοιπόν δεν απέχει και πολύ η στιγμή που ο Μαριάνο Ραχόι θα εμφανιστεί δίπλα στην Άνγκελα Μέρκελ και τον Νικολά Σαρκοζί, όπως συνέβη την προηγούμενη εβδομάδα με τον Μάριο Μόντι, προκειμένου να δεσμευτεί για… υποταγή. Και φυσικά, η ισπανική κοινωνία ετοιμάζεται να βγει στους δρόμους, όπως συνέβη στην Πορτογαλία με τον «υποταγμένο» Κοέλιο.