ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΣΑΡΡΗΣ
Το καλοκαίρι, αμέσως μετά τη Συμφωνία των Βρυξελλών της 21ης Ιουλίου, οι Οίκοι Αξιολόγησης άρχισαν μαζικά να περιγράφουν τις εξελίξεις ως «επιλεκτική χρεοκοπία» της Ελλάδας.
Μια στρατηγική απολύτως αναμενόμενη, μόνο που δεν είχε κάποια πρακτική συνέπεια, από τη στιγμή που ο τότε πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ, είχε εγγυηθεί την αγορά ελληνικών ομολόγων.
Σήμερα, μετά την απόφαση της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών να προχωρήσει σε «κούρεμα» 50% του ελληνικού χρέους, ο Οίκος Αξιολόγησης «Fitch» γίνεται ο πρώτος που… πυροβολεί και πάλι την Ελλάδα. Με ανακοίνωση λοιπόν που εξέδωσε, υποστηρίζει ότι το σχεδιαζόμενο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, συνιστά χρεοκοπία.
Διευκρινίζει ωστόσο ότι ο χαρακτηρισμός της απομείωσης του ελληνικού χρέους ως «χρεοκοπία», δεν θα πρέπει να συγχέεται ως έννοια με το «πιστωτικό γεγονός», που θα ενεργοποιούσε τα CDS, τα οποία βρίσκονται στα χέρια όσων έχουν ποντάρει στην ελληνική χρεοκοπία.
Ο Οίκος Fitch εκτιμά ότι μόλις ολοκληρωθεί η ανταλλαγή των ομολόγων, το ελληνικό χρέος θα διαμορφωθεί στο 142% του ΑΕΠ το 2013, ενώ για να μειωθεί στο 120% μέχρι το 2020, θεωρεί ότι θα πρέπει το ποσοστό συμμετοχής των ιδιωτών να ανέλθει στα επίπεδα του 85%, για ομόλογα συνολικής αξίας 205 δισεκατομμυρίων ευρώ.