Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2011

Δήλωση του Επιτρόπου Μπαρνιέ για την πώληση του ΟΤΕ στην Deutsche Telekom: «Διαπιστώσαμε σαφείς παραβιάσεις σε σχέση με την εφαρμογή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας».


 Απάντηση σε Νίκο Χουντή.
Σαφείς παραβιάσεις της κοινοτικής νομοθεσίας σε σχέση με την πώληση του ΟΤΕ στην Deutsche Telekom, αναγνώρισε, για άλλη μια φορά, ο αρμόδιος Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς, κ. Μπαρνιέ, σήμερα στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Χουντή.
Πιο συγκεκριμένα, ο Νίκος Χουντής, κατά τη διάρκεια του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, τόνισε στον κ. Μπαρνιέ ότι έχει υποβάλλει εδώ και χρόνια ερωτήσεις σχετικά με την παράνομη πώληση του ΟΤΕ στην Deutsche Telekom, και ότι ενώ από την πρώτη απάντηση του Επιτρόπου Μπαρνιέ, είχε δηλωθεί ότι «δεν έχουν εφαρμοστεί ορθά οι διατάξεις της σχετικής οδηγίας περί δημόσιων προσφορών», ο ίδιος δεν έκανε τίποτα προκειμένου να υπερασπιστεί «τους μικρομέτοχους και τα ασφαλιστικά ταμεία τουλάχιστον σύμφωνα με την Οδηγία 2004/25/ΕΚ». Τόνισε επίσης, ότι και ο ίδιος ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών, ο κ. Βενιζέλος, έχει παραδεχτεί στην Ελληνική Βουλή, ότι έχει παραβιαστεί κατάφωρα η κοινοτική νομοθεσία όσον αφορά τη συγκεκριμένη πώληση.

Απαντώντας στην ερώτηση ο κ.Μπαρνιέ, ανέφερε τα εξής:

«Από μνήμης δεν μπορώ να σας απαντήσω χωρίς να έχω ένα σημείωμα, πολύ ακριβές από νομικής πλευράς, υπόψιν μου. Πρέπει, όμως, να σας πω ότι είχαμε δυσκολίες. Διαπιστώσαμε σαφείς παραβιάσεις σε σχέση με την εφαρμογή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Γι αυτό έχει μείνει το θέμα εκεί που ήταν. Κατανοώ ότι λέτε ότι υπάρχουν νέα στοιχεία. Είμαι πρόθυμος να συνεχίσω το διάλογο μαζί σας, να υποβάλλω ερωτήσεις και πάλι στις ελληνικές αρχές...»
Λαμβάνοντας εκ νέου το λόγο ο Νίκος Χουντής, κατήγγειλε ότι αυτή η παράνομη διαδικασία πώλησης των μετοχών του ΟΤΕ στην Deutsche Telekom, δεν προσβάλλεται από την Κομισιόν, επειδή διευκολύνει μια σειρά ιδιωτικοποιήσεων αφού μειώνει ουσιαστικά το κόστος εξαγοράς

Στη δευτερολογία του ο κ.Μπαρνιέ δεν αρνήθηκε την κατηγορία, σημειώνοντας ότι:

«Η χώρα σας αντιμετωπίζει πάρα πολύ μεγάλες δυσκολίες και το συμμεριζόμαστε. Θα πρέπει να είμαστε πάρα πολύ σοβαροί και πάρα πολύ ακριβείς, όπως κι εσείς είστε και όπως κι εγώ άλλωστε, και στις ερωτήσεις και στις απαντήσεις. Εγώ ενδιαφέρομαι πάρα πολύ και είναι ο ρόλος μου αυτός, να ελέγχω το νόμιμο όλων των διαδικασιών, και των ιδιωτικοποιήσεων που είναι πολύ έντονο θέμα αυτό στην Ελλάδα, για λόγους ευνόητους που όλοι γνωρίζουν. Είναι 150 τα σχέδια που θέλουμε να επανεκκινήσουμε με πολύ μεγάλη αυστηρότητα, σοβαρότητα και αντικειμενικότητα θα το κοιτάξω...Δεν μπορώ να ισχυριστώ ότι σε έκτακτες περιστάσεις, δεν μπορεί να μην υπάρξουν και έκτακτες διαδικασίες. Θα κοιτάξω όμως από πολύ κοντά και πολύ προσεκτικά τα νέα στοιχεία και θα σας απαντήσω γραπτώς».
Με αφορμή τις αναφορές του Επιτρόπου Μπαρνιέ, ο Νίκος Χουντής έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Η παράνομη διαδικασία που ακολουθήθηκε στην εξαγορά του ΟΤΕ από την Deutsche Telekom, έβλαψε τα συμφέροντα του ελληνικού λαού, αλλά και των ασφαλιστικών ταμείων των εργαζομένων και ωφέλησε μόνο την Deutsche Telekom, η οποία ευνοήθηκε σκανδαλωδώς. Η ίδια σκανδαλώδης μέθοδος πρόκειται να ακολουθηθεί για όλες τις δημόσιες επιχειρήσεις που θα πουληθούν σε ιδιώτες και βρίσκονται στο χρηματιστήριο. Δηλαδή όχι μόνο εκποιούν το δημόσιο πλούτο, αλλά προσπαθούν να πετύχουν ακόμα πιο μικρό τίμημα για αυτές τις επιχειρήσεις, προκειμένου να διευκολύνουν την πώλησή τους. Έχουμε καταγγείλει αυτά τα γεγονότα όχι μόνο στη Βουλή και την Ευρωβουλή, αλλά και στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, με έγγραφη αναφορά στις 19 Μαρτίου 2010. Η εισαγγελική έρευνα ‘έπεσε πάνω’ σε πολιτικά πρόσωπα και ο φάκελος, όπως προβλέπει ο νόμος, βρίσκεται εδώ και καιρό, για περαιτέρω ενέργειες, στα χέρια του Προέδρου της Βουλής. Καταγγέλλουμε στον ελληνικό λαό ότι αυτή η κυβέρνηση, όχι μόνο εκποιεί κάθε περιουσιακό στοιχείο στους δανειστές, αλλά φροντίζει να τα δίνει σε «προσφορά» αφού τους κάνει έκπτωση τα τεράστια κεφάλαια που δικαιούνται τα ασφαλιστικά ταμεία, που κατέχουν τέτοιες μετοχές και οι μικρομέτοχοι των Δημοσίων Επιχειρήσεων που πωλούνται»