Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2011

Οι “δελφίνοι” προσπαθούν να… κουρέψουν τον Βενιζέλο

NΙΚΟΛΑΟΣ-ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΖΩΝΤΑΝΟΣ
Το άρθρο του γερμανικού περιοδικού «Spiegel», είναι επικεντρωμένο στον Ευάγγελο Βενιζέλο, επιχειρώντας τη σκιαγράφηση του προφίλ του αντιπρόεδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Οικονομικών, που ουσιαστικά σηκώνει αυτή τη στιγμή στις πλάτες του το βάρος της πολιτικής του Μνημονίου. Μιας πολιτικής με την οποία αντιδρούν, όχι μονάχα οι πολίτες, αλλά και η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ.
Στο άρθρο υπάρχουν εκτενείς αναφορές στην πολιτική διαδρομή του άλλοτε διεκδικητή της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, αν διαβάσει ωστόσο κανείς προσεκτικά… ανάμεσα στις φράσεις, δεν θα δυσκολευτεί να καταλάβει ότι επί της ουσίας πρόκειται για μια επιχείρηση «εκκαθαρίσεων», στο εσωκομματικό πεδίο του σημερινού κόμματος εξουσίας.
Οι συντάκτες του άρθρου του «Spiegel» επικαλούνται ανώνυμες κυβερνητικές πηγές, και ουσιαστικά «ταυτίζουν» την πολιτική τύχη του Ευάγγελου Βενιζέλου με εκείνη του Γιώργου Παπανδρέου.
Ενώ λοιπόν ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομικών περιγράφεται ως «ταύρος των Αθηνών», το ρεπορτάζ σχολιάζει ότι τα αντικειμενικά προσόντα του δεν μπορούν να προσφέρουν κάτι το ουσιαστικό στη σημερινή συγκυρία, και στον δύσκολο τομέα ευθύνης τον οποίο ανέλαβε.
«Υποτίμησε το πρόβλημα και υπερτίμησε τον εαυτό του», είναι η πιο χαρακτηριστική αποστροφή που περιλαμβάνεται στο άρθρο, και αποδίδεται σε κυβερνητικά στελέχη, τα οποία ωστόσο διατηρούν την ανωνυμία τους. Ταυτόχρονα, τα ίδια στελέχη, καταθέτουν την απερίφραστη εκτίμηση ότι η διαχείριση αυτής της πρωτοφανούς κρίσης, θα συμπαρασύρει και τον Ευάγγελο Βενιζέλο, μαζί με τον Γιώργο Παπανδρέου.
Οι παραπάνω εκτιμήσεις έχουν ευθεία αντανάκλαση στις μελλοντικές εξελίξεις στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, καθώς ο Ευάγγελος Βενιζέλος εθεωρείτο, μέχρι και πριν από την ανάληψη της ευθύνης της οικονομίας, ο αδιαφιλονίκητος διάδοχος του Γιώργου Παπανδρέου στην ηγεσία, μετά από μια ήττα στις επόμενες βουλευτικές εκλογές.
Πλέον, στο περιθώριο της «κίνησης των τριών», αλλά και των παράπλευρων ζυμώσεων στις οποίες πρωταγωνιστούν στελέχη όπως ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης και ο Χρήστος Παπουτσής, είναι ξεκάθαρο ότι η μάχη για τη διαδοχή στο ΠΑΣΟΚ έχει ξεκινήσει. Και προβλέπεται εξαιρετικά σκληρή.