Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2011

ΓΕΡΑΚΑΡΟΥ Επιχείρηση ανασκαφής από τις διωκτικές αρχές

Ανασκαφή για τον εντοπισμό αρχαίων αντικειμένων σε χωράφι έξω από τη Γερακαρού Θεσσαλονίκης οργάνωσαν χθες οι διωκτικές αρχές, ύστερα από τον ισχυρισμό 41χρονου κατηγορούμενου για αρχαιοκαπηλία ότι στο συγκεκριμένο σημείο βρήκε θαμμένα τα δεκάδες αρχαία αντικείμενα που κατασχέθηκαν στις αρχές του μήνα.
Του Κώστα Καντούρη

Το γεγονός είχε προκαλέσει το ενδιαφέρον του ίδιου του πρωθυπουργού, στον οποίο παρουσιάστηκαν τα ευρήματα.

Η κινητοποίηση οργανώθηκε όταν ο 41χρονος, που αναζητούνταν και τελικά παραδόθηκε μόνος του στις ανακριτικές αρχές την περασμένη εβδομάδα, ισχυρίστηκε ότι στο σημείο όπου βρήκε τα αρχαία υπάρχουν και άλλοι μακεδονικοί τάφοι που δεν έχουν συληθεί. Μάλιστα παρέδωσε στην αστυνομία και χάρτη που απεικόνιζε το σημείο στο οποίο υποστηρίζει ότι τυχαία βρήκε τα αρχαία αντικείμενα, αρνούμενος οποιαδήποτε σχέση με πώλησή τους. Με εντολή της ειδικής ανακρίτριας Θεσσαλονίκης, η οποία χειρίζεται την υπόθεση, σε συνεργασία με το τμήμα δίωξης αρχαιοκαπηλίας της Ασφάλειας Αττικής και αρχαιολόγους χθες το πρωί ο 41χρονος, συνοδεία αστυνομικών, υπέδειξε ένα χωράφι στον δρόμο Βασιλουδίου - Αρδαμερίου, κοντά στην παλιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Καβάλας, όπου έγιναν έρευνες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι οποίες δεν επιβεβαιώθηκαν από τις αρχές, «στο σημείο δεν βρέθηκαν ούτε ενδείξεις ότι υπήρχαν αρχαία ευρήματα», γι’ αυτό και οι έρευνες δεν συνεχίστηκαν. Για την ανασκαφή χρειάστηκε να χρησιμοποιηθεί και σκαπτικό μηχάνημα, οι χειριστές του όργωσαν το χωράφι, όμως τίποτε δεν εντοπίστηκε, όπως τουλάχιστον είπαν αστυνομικοί.

Ο 41χρονος είχε εμπλακεί στη μεγάλη υπόθεση αρχαιοκαπηλίας, ύστερα από τη σύλληψη ακόμη δύο ατόμων 45 και 50 χρόνων, στην κατοχή των οποίων αστυνομικοί της Δίωξης Αρχαιοκαπηλίας Αττικής είχαν βρει δεκάδες ταφικά ευρήματα, μεταξύ των οποίων τέσσερα κράνη ιλλυρικού τύπου, δύο χρυσά προσωπεία, τα οποία εκτιμάται ότι προέρχονται από τάφους του Αρχοντικού Πέλλας, ενδεχομένως και της Σίνδου, καθώς σε αυτά τα σημεία έχουν βρεθεί παρόμοια αντικείμενα. Σύμφωνα με τη δικογραφία που σχηματίστηκε από την αστυνομία, οι τρεις κατηγορούμενοι, μαζί με άγνωστο πρόσωπο που δεν εντοπίστηκε, διαπραγματεύονταν την πώληση των αρχαίων αντί ποσού 10.000.000 ευρώ. Κατά την επέμβαση των αστυνομικών και υπαλλήλων του αρμόδιου τμήματος του υπουργείου Πολιτισμού σε αγροτική περιοχή της Γερακαρούς Θεσσαλονίκης, ο 41χρονος κατάφερε να ξεφύγει και παραδόθηκε μόνος του στις δικαστικές αρχές. Μετά την απολογία του στην ειδική ανακρίτρια κρίθηκε προσωρινά κρατούμενος, όπως και οι άλλοι συγκατηγορούμενοί του που βρίσκονται στις φυλακές.

Τα αρχαία αντικείμενα μεταφέρθηκαν αμέσως στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών, όπου εξετάστηκαν από αρχαιολόγους και το ίδιο βράδυ παρουσιάστηκαν στον πρωθυπουργό από τους υπουργούς Προστασίας του Πολίτη και Πολιτισμού Χρ. Παπουτσή και Π. Γερουλάνο.

.