Το κατώφλι της εφορίας για την πληρωμή έκτακτης εισφοράς δεν αποκλείεται να περάσουν τελικά όσοι έχουν εισοδήματα άνω των 5.000 ευρώ ετησίως αντί των 12.000 ευρώ που ισχύει σήμερα
ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΦΩΤΙΟΥ
Νέες επιβαρύνσεις σε εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων, σε 800.000 ελεύθερους επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις, αλλά και σε μισθωτούς και συνταξιούχους φέρνει το νέο φορολογικό πολυνομοσχέδιο που κατατίθεται στη Βουλή εντός του Νοεμβρίου.
Στα ακίνητα αυξάνονται οι φόροι μεταβίβασης με οποιαδήποτε αιτία και οι επιβαρύνσεις πολλαπλασιάζονται με την αύξηση των αντικειμενικών αξιών. Σε ό,τι αφορά τους ελεύθερους επαγγελματίες, το νομοσχέδιο θα προβλέπει ειδικό «πόθεν έσχες» και κατάργηση του αφορολόγητου ορίου, ενώ για τους υπόλοιπους φορολογουμένους προβλέπεται ηλεκτρονικό «πόθεν έσχες», μείωση του ορίου επιβολής της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης και πρόστιμα σε όσους δεν ζητούν απόδειξη παροχής υπηρεσιών ή αγοράς αγαθών, επαναφέροντας σε ισχύ τη συνυπευθυνότητα του καταναλωτή.
Το νομοσχέδιο καταρτίζεται ήδη και πρόκειται να κατατεθεί και να ψηφιστεί από τη Βουλή εντός του Νοεμβρίου, λίγο μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού.
Νέα βάρη στα ακίνητα
Σημαντικές είναι οι αλλαγές στη φορολογία ακινήτων, που θα αυξήσουν τη φορολογική τους επιβάρυνση, τόσο για τους κατόχους ακινήτων όσο και για όσους μεταβιβάζουν.Οι συγκεκριμένες αλλαγές θα συνδυαστούν με την αύξηση των αντικειμενικών αξιών, οι οποίες από τον Ιανουάριο θα φτάσουν στα όρια των αγοραίων τιμών. Αυτό σημαίνει ότι για ένα ακίνητο που σήμερα έχει αντικειμενική αξία 1.000 ευρώ ανά τ.μ. -αλλά η αγοραία τιμή όπως προκύπτει από τα στοιχεία των κτηματομεσιτών που συγκεντρώνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι 1.500 ευρώ ή 2.000 ευρώ ανά τ.μ.- θα υπάρξει αύξηση της αντικειμενικής αξίας στα επίπεδα τιμών που δίνει η ΤτΕ, δηλαδή στα 1.500 ή 2.000 ευρώ.Για την αύξηση της φορολογίας έχει ήδη προϊδεάσει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, λέγοντας ότι με βάση τα στοιχεία των εντύπων Ε9 του έτους 2009 και με βάση τις ισχύουσες αντικειμενικές αξίες η ακίνητη περιουσία των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων ανέρχεται σε 400 δισ. ευρώ και οι φόροι που εισπράττονται είναι λίγοι.
Υπενθυμίζεται ότι η αύξηση των αντικειμενικών αξιών επηρεάζει περισσότερους από 20 φόρους και τέλη που βαρύνουν σήμερα τα ακίνητα, αλλά το νέο έτος, η επιβάρυνση θα είναι πολύ μεγαλύτερη, εφόσον θα συνδυαστεί και με αλλαγές στους συντελεστές και στις κλίμακες μεταβίβασης. Ειδικότερα σύμφωνα με πληροφορίες τα σενάρια προβλέπουν:
- Την αλλαγή των συντελεστών και της κλίμακας φορολογίας της μεταβίβασης ακινήτων. Σήμερα ο φόρος μεταβίβασης υπολογίζεται με συντελεστή 8% μέχρι τα πρώτα 20.000 ευρώ της αξίας του ακινήτου και για την υπερβάλλουσα αξία ο συντελεστής αυξάνεται στο 10%. Οι επιτελείς του υπουργείου Οικονομικών εξετάζουν τώρα την καθιέρωση κλίμακας μεταβίβασης, με συντελεστές από 5% για τα ακίνητα χαμηλής αξίας, αλλά θα αυξάνεται σε 15% έως 20% για τα ακίνητα μεγάλης αξίας, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών.
- Τη μείωση του αφορολόγητου ορίου για την απόκτηση πρώτης κατοικίας. Σήμερα το αφορολόγητο όριο διαμορφώνεται στα 200.000 ευρώ για τον άγαμο και 250.000 ευρώ για τον έγγαμο, ενώ αυξάνεται κατά 25.000 ευρώ για καθένα από τα δύο πρώτα παιδιά και 30.000 ευρώ για καθένα από τα επόμενα. Αν αυτό το μέτρο τελικώς εφαρμοστεί, σε συνδυασμό με την κρίση και την αβεβαιότητα, θα αποτελέσει ταφόπλακα για την οικοδομή, δεδομένου ότι οι περισσότερες κατοικίες που αγοράζονται έχουν το χαρακτηρισμό της πρώτης κατοικίας.
- Η μείωση του αφορολόγητου ορίου για τις γονικές παροχές και τις κληρονομιές (σύζυγοι, τέκνα, εγγονοί). Για τους συγγενείς πρώτου βαθμού το αφορολόγητο ανέρχεται στις 150.000 ευρώ και οι επόμενες 150.000 ευρώ φορολογούνται με συντελεστή 1%. Η μείωση του αφορολόγητου ορίου θα επιφέρει και αλλαγή στους συντελεστές, προφανώς ανοδική.
Πιο τσουχτερή η εισφορά
Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να συμπεριλάβει στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο τη μείωση του εισοδηματικού ορίου για την επιβολή της έκτακτης εισφοράς. Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών εισηγούνται, στο πλαίσιο της αναζήτησης νέων εσόδων, το αφορολόγητο όριο για την επιβολή της εισφοράς, που είναι σήμερα 12.000 ευρώ, να μειωθεί σε 5.000 ευρώ, όσο είναι και το αφορολόγητο όριο! Θα υποχρεωθούν έτσι να πληρώσουν έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης και οι έχοντες εισοδήματα στα όρια της φτώχειας.
Ακόμη, με το πολυνομοσχέδιο θα προβλέπεται η καθιέρωση ηλεκτρονικού «πόθεν έσχες» για όλους τους φορολογουμένους, ώστε η εφορία να «τσεκάρει» άμεσα αν τα εισοδήματα που δηλώνονται δικαιολογούν την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων και των τραπεζικών καταθέσεων. Οι δηλώσεις των απλών πολιτών θα έχουν πλέον τη μορφή «ισολογισμού» επιχείρησης, ώστε να προκύπτουν με σαφήνεια τα ποσά για κάλυψη αναγκών, αποταμίευση και αγορές διαρκών καταναλωτικών αγαθών.