ΜΑΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Η πρώτη δημοσκόπηση που διενεργήθηκε μετά την ανακοίνωση της απόφασης της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών για το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους σε ποσοστό 50%, αποκαλύπτει μια κοινωνία σε πλήρη άρνηση.
Τόσο της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, όσο και της Συμφωνίας των Βρυξελλών, αν και η πλειοψηφία των πολιτών επαναλαμβάνει τη συνεπή ευρωπαϊκή προτίμηση, μέσω της επιθυμίας παραμονής στην ευρωζώνη.
Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε από την εταιρεία «Κάπα Research» για λογαριασμό του «Βήματος της Κυριακής», και δείχνει ότι η Νέα Δημοκρατία έχει διευρύνει τη διαφορά της από το ΠΑΣΟΚ στα επίπεδα του 7,5% (22,2%-14,7%), με το κυβερνών κόμμα να… ξύνει τον πάτο του βαρελιού, ως προς τη συσπείρωσή του, καθώς κινείται πλέον κάτω από το 15%, με τάση για περαιτέρω πτώση.
Ψηλά καταγράφεται και η αδιευκρίνιστη ψήφος, στα επίπεδα του 26,5%, ενώ τα υπόλοιπα κόμματα «πριμοδοτούνται» από τους πολίτες ως εξής: Στο 9,1% το ΚΚΕ, στο 6,3% ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός, στο 5,1% ο ΣΥΡΙΖΑ, στο 4,2% η Δημοκρατική Αριστερά, στο 3,4% οι Οικολόγοι, στο 2,6% η Δημοκρατική Συμμαχία και στο 1,8% το Άρμα Πολιτών.
Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ποιοτικά στοιχεία της δημοσκόπησης, που αποκαλύπτουν την εσωτερική οργή της κοινωνίας, προϊδεάζοντας για αχαρτογράφητα ύδατα, ως προς το πώς θα εκφραστεί, αν και… πήραμε μια ιδέα στις παρελάσεις της 28ης Οκτωβρίου.
Οι πολίτες λοιπόν αποτιμούν αρνητικά και μάλλον αρνητικά τη Συμφωνία των Βρυξελλών, σε ποσοστό 58,9%, έναντι 35,7% που βλέπει θετικά στοιχεία στο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους.
Το 54,2% προτιμά να γίνει δημοψήφισμα για τη νέα δανειακή σύμβαση, έναντι 40% που προτιμά να ψηφιστεί από τη Βουλή, ενώ το 45,5% δηλώνει ότι θα ψηφίσει κατά μιας τέτοιας σύμβασης, έναντι 35,2% υπέρ.
Το 72,5% τάσσεται υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ, χωρίς ωστόσο να… προχωρεί τη συλλογιστική του πιο μακριά, ενώ μόλις το 19,5% θα επιθυμούσε την εθνική απομόνωση της επιστροφής στη δραχμή, με τις αναμενόμενες αρνητικές συνέπειες.
Το ακόμη πιο ενδιαφέρον εύρημα της δημοσκόπησης της «Κάπα Research» για το «Βήμα της Κυριακής» ωστόσο, εντοπίζεται στο πως προσεγγίζουν οι Έλληνες το θέμα της ξένης επιτήρησης, δηλαδή της αυστηρής εποπτείας για την οποία έχει μιλήσει ανοικτά η Άνγκελα Μέρκελ.
Έτσι, το 48,8% θεωρεί την εποπτεία αρνητική εξέλιξη, υπογραμμίζοντας ότι περιορίζει την εθνική κυριαρχία της Ελλάδας. Το 29,8% τη θεωρεί δυσάρεστη αλλά αναγκαία εξέλιξη, προκειμένου να καταφέρει η Ελλάδα να εξελιχτεί σε ανταγωνιστική χώρα, ενώ το 20,3% την αποτιμά ως θετική εξέλιξη, που παρακάμπτει τις αγκυλώσεις του ελληνικού πολιτικού συστήματος.
Τα ευρήματα της δημοσκόπησης δείχνουν ότι η ελληνική κοινωνία κοχλάζει με συναισθήματα οργής και αγανάκτησης, ζητώντας αλλαγή. Ώστε να μείνει η χώρα όρθια στα πόδια της.