Δριμύ κατηγορώ κατά των επιλογών της κυβέρνησης εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς. Ζητά εκλογές και νωπή λαϊκή εντολή για επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου
Επισημαίνοντας ότι ζούμε σε μία άνευ προηγουμένου οικονομική καθίζηση που ουδείς στην κυβέρνηση έχει αντιληφθεί, ο Αντώνης Σαμαράς, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου στα πλαίσια της ΔΕΘ, άσκησε οξύτατη κριτική στους χειρισμούς της κυβέρνησης.
"Πριν από την κάθε δόση υπάρχει μία κρίση. Μετά την κρίση υπάρχει ένα μέτρο, είτε αυτό λέγεται χαράτσι είτε όχι κι αυτό συνθέτει μία ελληνική τραγωδία", σημείωσε, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι είναι αιχμάλωτη σε ένα λάθος και σε μια πολιτική που σκοτώνει την οικονομία.
Ζητώντας προσφυγή στις κάλπες, σημείωσε πως μετά από κάποια Κυριακή που θα έχουμε εκλογές δεν σημαίνει ότι θα αλλάξουν όλα την επόμενη ημέρα, πατώντας το κουμπί.
Ωστόσο, όπως ανέφερε, σε δύο με τρία χρόνια από τη στιγμή που θα αρχίσει να εφαρμόζεται το σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας η Ελλάδα θα μπορεί να αλλάξει.
Η μείωση του ελλείμματος, όπως σημείωσε, θα ξεκινήσει τον πρώτο χρόνο, το δεύτερο θα αρχίσει η μείωση των spreads και η έξοδος στις αγορές, τον τρίτο η ανάκαμψη και τον τρίτο με τέταρτο χρόνο θα υπάρχει η προοπτική για μηδενισμό δημοσιονομικού ελλείμματος.
Σε ό,τι αφορά την επαναδιαπραγμάτευση των όρων, σημείωσε πως θα πείσει την τρόικα για την ορθότητα των προτάσεών και δεν θα χάσει δόση από το δάνειο για τη διάσωση της χώρας.
Είπε για μία ακόμη φορά "όχι" στο ενδεχόμενο συγκυβέρνησης με το ΠΑΣΟΚ σημειώνοντας πως αν ο Γιώργος Παπανδρέου επιθυμεί κάτι τέτοιο για άλλον λόγο, "για να πέσει στα μαλακά", δεν τον ενδιαφέρει.
"Έχουν διαφορετικό τρόπο άσκησης πολιτικής και το ΠΑΣΟΚ πελαγοδρομεί γιατί βρίσκεται σε υπαρξιακή κρίση", παρατήρησε, επιμένοντας ότι μόνη λύση είναι οι εκλογές.
Επαναβεβαίωσε τη δέσμευσή του ότι αν αναλάβει τη διακυβέρνηση θα συγκροτήσει Εξεταστική Επιτροπή για το πώς φτάσαμε στο Μνημόνιο, "για να μάθει ο λαός την αλήθεια", πώς έγινε "και η κυβέρνηση της Ν.Δ. παρέδωσε τα σπρεντ στις 130 μονάδες και σήμερα ξεπέρασαν τις 2.000".
Αναφερόμενος στα φορολογικά μέτρα, σημείωσε πως όπου ανεβάσαμε τους φόρους, τα έσοδα έπεσαν, ενώ στον τουρισμό που μειώθηκε, τα κέρδη ήταν άμεσα. Με αιχμή και το νέο φόρο στα ακίνητα χαρακτήρισε μάλιστα το οικονομικό επιτελείο "φορολάτρες" που έχουν σπάσει κάθε ρεκόρ επιβολής φόρων.
"Δεν αντιλαμβάνονται ότι δεν πάει άλλο. Δεν αρμέγουν την αγελάδα τη σκοτώνουν", σημείωσε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας πως από την άλλη υπάρχει "το κόμμα του ΠΑΣΟΚ που διόρισε από την πίσω πόρτα 25.000 άτομα".
"Στο τέλος του χρόνου θα έχουμε κλείσει τρία χρόνια μέσα στα οποία η ελληνική οικονομία θα έχει υποστεί το μεγαλύτερο πλήγμα στην ιστορία της από τον β' Παγκόσμιο Πόλεμο", συμπλήρωσε.
Επιτέθηκε παράλληλα προσωπικά στον Ευάγγελο Βενιζέλο καταλογίζοντάς του ότι άλλα έλεγε αρχικά για το "χαράτσι" και άλλα έκανε, ότι "πρωταγωνίστησε σε μια ερασιτεχνική μπλόφα του πήγαινε-έλα με την τρόικα" και ότι υπέγραψε τη "συμφωνία-φιάσκο" για τις εγγυήσεις με τη Φινλανδία.
"Πού πήγε ο πάτος; Μας έχει φύγει ο πάτος", συνέχισε, αναφερόμενος στην φράση του ΥΠΟΙΚ ότι θα "μπει πάτος στο βαρέλι", σημειώνοντας ότι "θυσίες χωρίς αποτέλεσμα σημαίνει κυβέρνηση αναποτελεσματική".
Όσον αφορά στο νομοσχέδιο για τα ταξί, ο Αντώνης Σαμαράς έκανε λόγο για "γονατογραφία" και προχειρότητα, χαρακτηρίζοντας το νομοθέτημα "μείγμα νεοφιλελευθερισμού με σοβιετική συνταγή" που επιτρέπει την "ανεξέλεγκτη αδειοδότηση χωρίς κριτήρια".
Επανέλαβε επιπλέον ότι η Νέα Δημοκρατία καταδίκασε από την πρώτη στιγμή του προέδρου της Ομοσπονδίας των αυτοκινητιστών περί στοχοποίησης πολιτικών που θα ψηφίσουν το νομοσχέδιο.
Εξέφρασε τη διαφωνία του για τον τρόπο που η κυβέρνηση επιχειρεί το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και δήλωσε ότι ο ίδιος θα πολεμάει τα καρτέλ "όπου τα βρίσκει".
Αναφορικά με τις καταγγελίες του πρώην μέλους της Στατιστικής Υπηρεσίας, Ζωής Γεωργαντά, δήλωσε πως σε περίπτωση που αποκαλυφθεί παραποίηση στοιχείων για το έλλειμμα του 2009 "θα είμαστε αμείλικτοι".
Σε ερώτηση για το εάν θα αλλάξει το καθεστώς για εκείνους που θα μπουν σε εφεδρεία στο Δημόσιο, απάντησε "όχι" στις απολύσεις.
Ανέφερε ακόμα ότι η διαφωνία της Νέας Δημοκρατίας με την κυβέρνηση είναι ότι η πρόταση της εφεδρείας της ΝΔ δεν προέβλεπε απολύσεις, ενώ τώρα αποτελεί προθάλαμο απολύσεων.
Σημείωσε μάλιστα πώς οι απολύσεις γίνονται χωρίς κριτήρια και προειδοποίησε την κυβέρνηση να μην προχωρήσει σε απολύσεις με κομματικά κριτήρια.
Αναφορικά με τη διαπλοκή, σημείωσε πως ισχύει η πρότασή του για το Πόθεν Έσχες για όποιον έγινε από υφυπουργός και πάνα από τη Μεταπολίτευση και μετά, καθώς και για εξαρχής έλεγχο από τη Δικαιοσύνη όλων των Πόθεν Έσχες για πιθανές αποκλίσεις.
Ερωτηθείς εάν φοβάται, όπως τον κατηγορεί η κυβέρνηση, μήπως γίνει πρωθυπουργός της δραχμής, ο Αντώνης Σαμαράς σημείωσε ότι αυτή τη συζήτηση περί δραχμής την κάνει μόνο η κυβέρνηση και πρόκειται για "κουβέντες της πεντάρας".
"Η κυβέρνηση οφείλει εξηγήσεις. Ο κ. Παπανδρέου προσπαθεί να κρατηθεί στην εξουσία με ψέματα, εκβιασμούς και ψευτοδιλήμματα", υπογράμμισε.
Προτεραιότητές του ως πρωθυπουργός είναι η επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου, η μείωση της σπατάλης, η τήρηση των δεσμεύσεων για τους χαμηλοσυνταξιούχους, η ύπαρξη ισχυρών συμβολισμών σε όλες τις αποφάσεις, ο ορισμός της ελληνικής ΑΟΖ και η εκμετάλλευσή της, και ο νόμος της ιθαγένειας.
"Εδώ δεν χωράνε αντιπολιτευτικές κορώνες. Το συμφέρον της Ελλάδας είναι πάνω από όλα", σημείωσε, αναφερόμενος στην ΑΟΖ και τονίζοντας ότι ο ορισμός και η εκμετάλλευσή της είναι το νέο όραμα για τη χώρα.
Αναφερόμενος στην Κύπρο, σημείωσε πως έχει το δικαίωμα να κάνει έρευνες, ενώ χαρακτήρισε θετικές τις τελευταίες κινήσεις της Ελλάδας για ευρύτερες συμμαχίες.
Αναφορικά με τον Κώστα Καραμανλή και για το πότε πρέπει να μιλήσει, σημείωσε ότι αυτό είναι δικό του θέμα.
"Η κυρία Μπακογάννη έχει κάνει τις επιλογές της", σημείωσε, ερωτηθείς εάν θα άνοιγε την πόρτα σε στελέχη που βρίσκονται πλέον εκτός Νέας Δημοκρατίας, ενώ για τους Βουλγαράκη και Ρουσσόπουλο που, όπως ανέφερε, πλήγωσαν τους Έλληνες, θα ισχύσει ό,τι ισχύει και σήμερα.
news247