Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2011

Νέες εκλογές, αν δεν υπάρξει αυτοδυναμία

ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΖΕΡΒΟΣ
Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, στο περιθώριο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, ο Αντώνης Σαμαράς «έσβησε» όποια παρερμηνεία για τη στρατηγική της Νέας Δημοκρατίας, μπορούσαν να προκαλέσουν τα σενάρια περί κυβερνήσεων συνεργασίας, που είδαν και πάλι σήμερα το φως της δημοσιότητας, με κύρια άρθρα και προτροπές ιστορικών εκδοτών, όπως του Σταύρου Ψυχάρη στο «Βήμα της Κυριακής».
Στην ερώτηση λοιπόν για το τι θα πράξει στην περίπτωση που η Νέα Δημοκρατία είναι μεν πρώτο κόμμα μετά τις επόμενες εκλογές, αλλά δεν καταφέρει να εξασφαλίσει ποσοστό που θα της επιτρέψει να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση, ο Αντώνης Σαμαράς ήταν ξεκάθαρος.
Για πρώτη φορά λοιπόν, ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης δήλωσε ότι η δική του απάντηση στην προοπτική μη επίτευξης αυτοδυναμίας, θα είναι η εκ νέου προσφυγή στις κάλπες. Ο Αντώνης Σαμαράς επεσήμανε ουσιαστικά ότι δεν θα χρησιμοποιήσει τη διερευνητική εντολή που θα του δώσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όντας ο αρχηγός του πρώτου σε ψήφους κόμματος, αλλά θα επιδιώξει τη διεξαγωγή νέας εκλογικής αναμέτρησης, προκειμένου να ζητήσει από τον ελληνικό λαό καθαρή εντολή.
Έτσι, ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης έκλεισε οριστικά κάθε πόρτα για την προοπτική συγκρότησης κυβέρνησης συνεργασίας, έστω με τη Νέα Δημοκρατία σε θέση πρώτου κόμματος. Ζητεί καθαρή εντολή, για τη συγκρότηση αυτοδύναμης, μονοκομματικής κυβέρνησης.