Σάββατο 6 Αυγούστου 2011

Πήρε φωτιά η αμόλυβδη βενζίνη

Πάνω από τα 1,7 ευρώ πωλείται η αμόλυβδη στις περισσότερες τουριστικές περιοχές
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΕΚΛΑΡΗΣ

«Φωτιά» για τους οδηγούς και ιδιαίτερα όσους μετακινούνται για τις διακοπές τους παραμένουν οι τιμές των υγρών καυσίμων στα νησιά και τις περισσότερες τουριστικές περιοχές της χώρας, όπου η αμόλυβδη έφτασε χτες να πωλείται έως και 1,9 ευρώ το λίτρο, υποχρεώνοντας το υπουργείο Ανάπτυξης να προχωρήσει εκ νέου στην επιβολή ανώτατης τιμής (πλαφόν) σε Κυκλάδες, Δωδεκάνησα και Χίο.
Οι οδηγοί που βρίσκονται στα νησιά βλέπουν τις τελευταίες ημέρες την αμόλυβδη να πωλείται από 1,72 έως και 1,9 ευρώ, ενώ ακόμη και στην ηπειρωτική χώρα υπάρχουν πρατήρια με τιμές κοντά στα 1,80 ευρώ/λίτρο.
Οι οδηγοί περιορίζουν όσο μπορούν την κατανάλωση υγρών καυσίμων, με αποτέλεσμα η κίνηση στα πρατήρια να παραμένει μειωμένη από 25% έως 50% παρόλο που τον Αύγουστο παραδοσιακά αυξάνονται οι μετακινήσεις.
«Ελπίζουμε ότι την επόμενη εβδομάδα θα μειωθούν οι τιμές και στην Ελλάδα, αφού τις τελευταίες ημέρες πέφτει το πετρέλαιο. Η κίνηση παραμένει καθηλωμένη, ιδιαίτερα στα πρατήρια της Θεσσαλονίκης, όπου μετά τις 8 το βράδυ σε πολλούς δρόμους δεν κινείται ούτε αυτοκίνητο. Λογικά οι τιμές είναι υψηλότερες στα νησιά λόγω των μεταφορικών», σημείωσε ο Ανδρέας Χαλδέζος, γ.γ. της Ενωσης Βενζινοπωλών Θεσσαλονίκης.
Οσο πιο μακριά τόσο πιο ακριβά
Χτες και πριν από την επιβολή του πλαφόν, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Τιμών Υγρών Καυσίμων, οι υψηλότερες τιμές καταγράφονταν στα Δωδεκάνησα (έως 1,90), στην Κρήτη (έως 1,89) και στη Χίο (έως 1,85). Στα ύψη παραμένουν οι τιμές στις περισσότερες τουριστικές περιοχές, ιδιαίτερα στις πιο απομακρυσμένες.
Για παράδειγμα, στη Χαλκιδική στην περιοχή των Μουδανιών, αλλά και σε κοντινούς οικισμούς (π.χ. Αφυτος, Νικήτη κ.α.) η αμόλυβδη πωλείται περίπου στα 1,64 έως 1,69 ευρώ/λίτρο. Οσο απομακρυνόμαστε και φτάνουμε προς τις πιο μακρινές περιοχές των δύο χερσονήσων (π.χ. Τορώνη, Συκιά κ.λπ.) η αμόλυβδη φτάνει να πωλείται από 1,7 έως και 1,78 ευρώ το λίτρο.
Αντίστοιχα και στην Πιερία, στην εθνική οδό, τα πρατήρια διαθέτουν τη βενζίνη πάνω από τα 1,7, ενώ στην Κατερίνη από 1,64 έως 1,68 ευρώ το λίτρο. Στο νομό Μαγνησίας πρατήρια που βρίσκονται στο Βόλο έχουν τιμές από 1,62 έως 1,68, ενώ στα νησιά των Β. Σποράδων η αμόλυβδη φτάνει να πωλείται έως 1,83 ευρώ το λίτρο.
Πανελλαδικά η μέση τιμή της αμόλυβδης διαμορφώνεται στα 1,711 ευρώ/λίτρο, με τη Θεσσαλονίκη να παραμένει ο φτηνότερος νομός (μ.ό. 1,665) και το Λασίθι Κρήτης ο ακριβότερος (μ.ό. 1,815), δηλαδή η απόκλιση μεταξύ των δύο περιοχών φθάνει τα 15 λεπτά το λίτρο.

Η επιβολή πλαφόν
Οι υπερβολικές τιμές της αμόλυβδης, ιδιαίτερα στη νησιωτική χώρα, οδήγησαν το υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητα και Ναυτιλίας να προχωρήσει εκ νέου στην επιβολή πλαφόν στις τιμές στα Δωδεκάνησα, τις Κυκλάδες και τη Χίο. Μάλιστα, για πρώτη φορά σε Δωδεκάνησα και Χίο επιβάλλεται πλαφόν και στις τιμές χονδρικής. Ετσι στα Δωδεκάνησα η ανώτατη τιμή διαμορφώνεται στα 1,704, στις Κυκλάδες στα 1,705 και στη Χίο στα 1,719 ευρώ/λίτρο.
Πάνω από 200 ευρώ
για τον Πειραιά
Οι μετακινήσεις έχουν γίνει «χρυσές» από τις αρχές του έτους με τις αλλεπάλληλες αυξήσεις του ειδικού φόρου στα καύσιμα, του ΦΠΑ και των χρεώσεων στα διόδια. Πλέον η μετάβαση με ΙΧ αυτοκίνητο από τη Θεσσαλονίκη μέχρι την Αθήνα - ή τον Πειραιά για όσους πρόκειται να ταξιδέψουν σε κάποιο νησί - κοστίζει για την απλή μετάβαση 100,2 ευρώ (77 ευρώ η βενζίνη για 45 λίτρα με μέση τιμή 1,711 ευρώ και 23,2 ευρώ για διόδια) και με την επιστροφή υπερβαίνει τα 200 ευρώ.