Σάββατο 6 Αυγούστου 2011

ΣΑΡΚΟΖΙ - ΜΕΡΚΕΛ ΣΕ ΣΥΝΕΧΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΨΥΧΡΟΛΟΥΣΙΑ ΣΤΑ ΤΑΜΠΛΟ


Αναψαν τα τηλέφωνα σε Ριβιέρα και Αλπεις

Του ΜΠΑΜΠΗ ΜΙΧΑΛΗ
Συναγερμό προκαλεί στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και στα οικονομικά τους επιτελεία η καταβαράθρωση των χρηματιστηριακών δεικτών και η κλιμάκωση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους.

Σαρκοζί και Μέρκελ

Η υποχώρηση των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων σε χαμηλά 14 μηνών χθες το πρωί και η εκτόξευση των σπρεντ των υπερχρεωμένων ευρωπαϊκών χωρών σε επίπεδα ρεκόρ βρήκαν τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί στη γαλλική Ριβιέρα και τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ στις ιταλικές Αλπεις, όπου περνούν τις καλοκαιρινές τους διακοπές.
Ο Σαρκοζί είχε ξεχωριστές τηλεφωνικές συνομιλίες τόσο με τη Μέρκελ όσο και με τον Ισπανό πρωθυπουργό Λουίς Θαπατέρο, ο οποίος είχε διακόψει εσπευσμένα την προηγούμενη εβδομάδα τις διακοπές του προκηρύσσοντας πρόωρες εκλογές στη χώρα του.
Αντικείμενο των συζητήσεων η εξεύρεση μιας συντονισμένης απάντησης των Ευρωπαίων στην απειλή επέκτασης της κρίσης χρέους σε Ιταλία και Ισπανία και η εκτεταμένη αστάθεια στα χρηματιστήρια.
Σχετική παρέμβαση υπήρξε και από τον επίτροπο Ολι Ρεν, που διέκοψε και αυτός τις διακοπές του προκειμένου να δώσει συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες.
Η βρετανική κυβέρνηση από την πλευρά της επιβεβαίωσε ότι βρίσκεται σε επαφή με τους ηγέτες της ευρωζώνης και του G7, ενώ η Ιαπωνία και Κίνα απηύθυναν εκκλήσεις για διεθνή συνεργασία στην αντιμετώπιση της κρίσης.
Συγκεκριμένα, ο υπουργός Οικονομικών της Ιαπωνίας Γιασιχίκο Νόντα δήλωσε ότι οι πολιτικές ηγεσίες πρέπει να αντιμετωπίσουν τις συναλλαγματικές στρεβλώσεις, την κρίση δημοσίου χρέους και την πορεία της αμερικανικής οικονομίας, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Γιανγκ Τζιετσί ανέφερε ότι οι κίνδυνοι που σχετίζονται με το αμερικανικό κρατικό χρέος μεγαλώνουν και ότι τα κράτη θα έπρεπε να αυξήσουν το επίπεδο συνεργασίας τους για την αντιμετώπιση των παγκόσμιων οικονομικών κινδύνων. Μια ημέρα νωρίτερα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είχε προσπαθήσει να καθησυχάσει τον πανικό στις ευρωπαϊκές αγορές χρέους παρεμβαίνοντας στη δευτερογενή αγορά και επανενεργοποιώντας τον αδρανή, τους τελευταίους 4 μήνες, μηχανισμό αγοράς ομολόγων.
Ανακοίνωσε ακόμη νέες χορηγήσεις ρευστότητας στις τράπεζες.
Η κίνηση εν τούτοις, με την οποία διαφώνησαν ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης Γενς Βάιντμαν, ο ομοεθνής του και μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ Γιούργκεν Σταρκ και δύο κεντρικοί τραπεζίτες των χωρών της Μπενελούξ, δεν έφερε άμεσο αποτέλεσμα.
Χθες το πρωί τα ιταλικά, ισπανικά, βελγικά και γαλλικά σπρεντ εκτινάχθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ. Συγκεκριμένα, η διαφορά απόδοσης του ιταλικού 10ετούς ομολόγου με το αντίστοιχο γερμανικό εκτινάχθηκε στις 416 μονάδες βάσης, το υψηλότερο επίπεδο από την είσοδο της Ιταλίας στη ζώνη του ευρώ. Ανάλογο ρεκόρ στις 418 μ.β. σημείωσε το σπρεντ του αντίστοιχου ισπανικού τίτλου, του βελγικού στις 231 μ.β. και του γαλλικού στις 90 μ.β.
Αργότερα, πάντως, η ΕΚΤ προχώρησε σε νέα παρέμβαση στη δευτερογενή αγορά αγοράζοντας για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα ιρλανδικά και πορτογαλικά ομόλογα. Η κίνηση αυτή αποκλιμάκωσε κάπως τις αρχικές πιέσεις, με αποτέλεσμα τα σπρεντ όλων των παραπάνω τίτλων να υποχωρήσουν το απόγευμα.*