Την ώρα που η Ελλάδα έχει ήδη παραπεμφθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την αμέλειά της να προστατεύσει τη λίμνη Κορώνεια και κινδυνεύει να καταδικαστεί, επιτήδειοι συνεχίζουν να αποθέτουν παρανόμως λύματα και σκουπίδια στα γύρω ρέματα και βόθρους, ενώ τοπικοί φορείς έχουν ενδείξεις ότι μέρος των λυμάτων καταλήγει, σε ανύποπτο χρόνο, ακόμα και μέσα στη λίμνη.
Της Φανής Σοβιτσλή
Την ίδια ώρα τα έργα αποκατάστασης για τη σωτηρία της βρίσκονται σε τέλμα, αφού για το επόμενο μεγάλο έργο που θα αναγεννήσει τη λίμνη έχει επιλεγεί ανάδοχος, αλλά πλέον δεν υπάρχουν διαθέσιμα χρήματα, τουλάχιστον από τους εθνικούς πόρους.
Εν ολίγοις η λίμνη παραμένει τοξική βόμβα, με ανυπολόγιστες συνέπειες για την τοπική πανίδα και χλωρίδα, γεγονός που διαπιστώνουν τόσο ο Φορέας Διαχείρισης Λιμνών Κορώνειας και Βόλβης όσο και το κλιμάκιο των ευρωβουλευτών, μελών της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που επισκέφθηκαν προ ημερών την περιοχή. Παρά την προσπάθεια που καταβάλλεται για τη σωτηρία της λίμνης, δεν υπάρχει σε κανέναν από τους παραλίμνιους οικισμούς μονάδα επεξεργασίας αστικών λυμάτων, με αποτέλεσμα τα λύματα να καταλήγουν δυστυχώς σε γειτονικά ρέματα και βόθρους, εξαιτίας της μη λειτουργίας του βιολογικού καθαρισμού στον Λαγκαδά και της μη ολοκλήρωσης του αποχετευτικού δικτύου. Τις μη σύννομες δραστηριότητες που λαμβάνουν χώρα στη γύρω περιοχή της Κορώνειας, παρά τις απαγορεύσεις που ισχύουν, επιβεβαιώνει και η πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης των λιμνών Κορώνειας και Βόλβης, Δήμητρα Μπόμπορη. "Σε έναν βαθμό υπάρχει περιβαλλοντική συμμόρφωση, σε ό,τι αφορά τουλάχιστον τις μελέτες, αλλά επί της ουσίας δεν σταμάτησε ποτέ η παράνομη δραστηριότητα σχετικά με την απόθεση λυμάτων και σκουπιδιών, την αλόγιστη άρδευση και τις αμμοληψίες, ενώ υπάρχουν ενδείξεις ότι μέρος των λυμάτων καταλήγει ακόμα και μέσα στις λίμνες, στην Κορώνεια και τη Βόλβη", σημείωσε η ίδια. Το γεγονός της ανυπαρξίας μονάδων επεξεργασίας λυμάτων στους παραλίμνιους οικισμούς (χωριά πέριξ της Κορώνειας) επεσήμαναν και οι ευρωβουλευτές, ενώ εμφανίστηκαν απαισιόδοξοι για το ενδεχόμενο να λάβει η χώρα μας κοινοτική επιχορήγηση. Κι αυτό, όπως είπαν, επειδή η Κορώνεια είναι σε ευρωπαϊκό επίπεδο η μοναδική λίμνη που έχει εξαφανιστεί, με ευθύνη της χώρας μας, και ως εκ τούτου δεν αξίζει να χρηματοδοτηθεί η αναγέννησή της.
Αδύνατη η εποπτεία της περιοχής
Την ίδια ώρα πονοκέφαλο προκαλεί στη διοίκηση του Φορέα η ευθύνη της εποπτείας πέριξ της Κορώνειας, καθώς έχουν επεκταθεί τα όρια της προστατευόμενης περιοχής που είναι ενταγμένη στο δίκτυο Natura, η οποία σήμερα εκτείνεται σε 1.600 τετραγωνικά χιλιόμετρα. "Αυτό σημαίνει ότι φτάνουμε σε σημείο να αδυνατούμε ως Φορέας να εποπτεύσουμε την περιοχή για τυχόν παράνομες δραστηριότητες, αφού δεν υπάρχει επαρκής εξοπλισμός και φυσικά προσωπικό", τόνισε η πρόεδρος κ. Μπόμπορη. Φιλοδοξεί ωστόσο ότι με το έργο "Διαχείριση και λειτουργία προστατευόμενης περιοχής λιμνών Κορώνειας - Βόλβης και μακεδονικών Τεμπών", ύψους 3,8 εκατ. ευρώ, που έχει λάβει μια πρώτη πράξη ένταξης στο ΕΣΠΑ, ο Φορέας θα μπορέσει να αναπτύξει δράσεις στην προστατευόμενη περιοχή καθώς και εργασίες φύλαξης και παρακολούθησης. Κληθείσα πάντως να απαντήσει για το κόστος του προγράμματος, η κ. Μπόμπορη ανέφερε ότι το πρόγραμμα αυτό αφορά την εξαετία 2010-2015 και περιλαμβάνει όλες τις δράσεις, όπως και τη βιωσιμότητα του Φορέα, που δεν χρηματοδοτείται καθόλου από εθνικούς πόρους. "Οι φορείς διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών είναι υποχρεωμένοι να παρουσιάσουν τα στοιχεία που θα συγκεντρωθούν από τις παραπάνω δράσεις, προκειμένου να συμπεριληφθούν στην έκθεση που θα καταθέσει η χώρα μας αναφορικά με την τήρηση των κοινοτικών οδηγιών 92/43 και 147/09 της ΕΕ" σημείωσε η κ. Μπόμπορη. Όσο για τις δράσεις που θα χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ και οι οποίες δεν σχετίζονται με το master plan, αφορούν την παρακολούθηση της ορνιθοπανίδας, των θηλαστικών, των ασπόνδυλων και των αμφίβιων ερπετών της περιοχής αλλά και των οικοτόπων, της χλωρίδας, καθώς επίσης και δειγματοληπτικές μετρήσεις υδάτων για τη διαπίστωση της χημικής και οικολογικής κατάστασης στις λίμνες.
Δεν βρίσκουν λεφτά για τα έργα
Τα έργα αποκατάστασης της λίμνης Κορώνεια βρίσκονται σε τέλμα, καθώς δεν υπάρχουν πλέον διαθέσιμα χρήματα για να συνεχιστούν.
Μέχρι σήμερα το μοναδικό έργο που είδε η Κορώνεια ήταν η ενωτική τάφρος, από την οποία έπεσαν οι πρώτες ποσότητες νερού στη λίμνη, ενώ το δεύτερο μεγαλύτερο έργο για την αναγέννηση του "νεκρού" οικοσυστήματός της θα περιμένει για πολύ ακόμα.
Πρόκειται για τη δημιουργία και διαμόρφωση υγροτόπων και βαθέων ενδιαιτημάτων, προϋπολογισμού 8,2 εκατ. ευρώ, το οποίο πέρασε μεν τον έλεγχο νομιμότητας και αναδείχθηκε ο εργολάβος, αλλά δεν μπορεί να αρχίσει γιατί δεν υπάρχουν τα χρήματα. Την ίδια ώρα εκφράζονται φόβοι ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος αδυνατεί να εξασφαλίσει τα κονδύλια που απαιτούνται, καθώς το έργο θα χρηματοδοτούσε η ΕΕ αν η Ελλάδα δεν παραπεμπόταν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. "Θεωρώ ότι τα έργα, τόσο για τον νέο υπουργό όσο και για την κυβέρνηση γενικότερα, είναι μονόδρομος, τόσο περιβαλλοντικά όσο και οικονομικά. Κι αυτό γιατί θα πρέπει να αντιληφθούμε ότι αν δεν συνεχιστούν, η χώρα μας θα κληθεί να πληρώσει πρόστιμα 100.000 ημερησίως, δηλαδή 35 εκατ. ευρώ τον χρόνο" τόνισε ο διευθυντής προγραμματισμού της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Γιάντσης.
Ανέφερε ακόμη ότι προς το παρόν δεν υπάρχει ενημέρωση από το υπουργείο για το τι μέλλει γενέσθαι, ενώ σημείωσε ότι φαίνεται να εγκαταλείπεται και το σενάριο αναθεώρησης του υφιστάμενου master plan το οποίο υιοθετήθηκε επί υπουργίας της Τίνας Μπιρμπίλη, προκειμένου να μειωθούν σημαντικά οι δαπάνες των προβλεπόμενων έργων.