Ο Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης κ. Σταύρος Καλαφάτης, εισηγητής του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κατά τη συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή του Σχεδίου Νόμου : "Λειτουργία Ενεργειακών Αγορών, Ηλεκτρισμού και Φυσικού Αερίου, για Έρευνα, Παραγωγή και δίκτυα μεταφοράς Υδρογονανθράκων και άλλες ρυθμίσεις", έκανε την ακόλουθη δήλωση :
"Σε ένα νευραλγικό νομοσχέδιο που θα καθορίσει το ενεργειακό μέλλον της χώρας για τα επόμενα πολλά χρόνια, η Νέα Δημοκρατία άσκησε για ακόμη μια φορά υπεύθυνη και εποικοδομητική κριτική. Υπέβαλε συγκεκριμένες αναπτυξιακές προτάσεις, δρώντας εθνικά.
Η προχειρότητα όμως, η αποσπασματικότητα και η "συρραπτικού" χαρακτήρα δομή και περιεχόμενο του εν λόγω Σχεδίου Νόμου ήταν οι αιτίες :
• Να επικρίνουμε την κυβέρνηση για έλλειψη ενεργειακής στρατηγικής και σύγχυση, με συνέπεια σημαντικά ζητήματα του ενεργειακού μας μέλλοντος, να "στριμώχνονται" κυριολεκτικά σε ένα νομοσχέδιου Μαμούθ που περιλαμβάνει 198 άρθρα.
• Να αποδείξουμε ότι το ΠΑΣΟΚ ασκεί απλά συνθηματολογική και μόνο πολιτική σε σχέση με την "πράσινη ενέργεια", αφού μέχρι σήμερα μείζονα ενεργειακά ζητήματα παραμένουν σε επίπεδο εξαγγελιών και ατέρμονων διαβουλεύσεων.
• Να καταθέσουμε την πλήρη διαφωνία μας με την επιλογή του μοντέλου Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΙΤΟ), το οποίο ελέγχεται ως αναποτελεσματικό, επισημαίνοντας σαφείς επιφυλάξεις που εκφράσθηκαν ακόμη και από τον ίδιον τον Υπουργό, ο οποίος παραδέχθηκε ότι το μοντέλο OU που προτείνει η Νέα Δημοκρατία είναι ιδεωδέστερο.
• Να εκφράσουμε, την κατά τα άλλα, θετική στάση της Νέας Δημοκρατίας στο διαχωρισμό του Διαχειριστή Συστήματος (ΔΕΣΦΑ) και της ΔΕΠΑ, σε ένα πλαίσιο ορθολογικής οργάνωσης της απελευθέρωσης της αγοράς φυσικού αερίου, και περεταίρω διείσδυσης του εν λόγω καυσίμου στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας.
• Να τονίσουμε τη σημασία της ανεξαρτησίας, αυτοτέλειας και ενδυνάμωσης της λειτουργίας της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (Ρ.Α.Ε.), για την προάσπιση μιας ουσιαστικής και υγιώς απελευθερωμένης ενεργειακής αγοράς.
• Να υπενθυμίσουμε τις πρωτοβουλίες που είχαν αναληφθεί επί διακυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας, για την προώθηση της έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στη χώρα μας, επισημαίνοντας την αναγκαιότητα θεσμικής θωράκισης του υπό σύσταση φορέα υδρογονανθράκων μέσω ολοκληρωμένης νομοθετικής παρέμβασης και ειδικών φορολογικών ρυθμίσεων (tax regulations) για επενδύσεις στον τομέα αυτό
• Να υπεραμυνθούμε των στρατηγικών ενεργειακών συμφωνιών της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, που υπόσχονται μεγάλα αναπτυξιακά, οικονομικά και εθνικά ωφελήματα για τη χώρα, τα οποία απορρέουν από την υλοποίηση του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη και των αγωγών φυσικού αερίου ITGI και IGB.
• Να διαφωνήσουμε με τις κατατμήσεις ενιαίων γεωθερμικών πεδίων, χωρίς προηγούμενη κατάληξη διαγωνισμών οι οποίοι θα αποκλείουν το ενδεχόμενο ενδιαφέροντος μεγάλων επενδύσεων και να εκφράσουμε τις επιφυλάξεις μας αναφορικά με το καθεστώς των παρατάσεων για λατομικές εργασίες.
Είναι προφανές, ότι το αναπτυξιακό μέλλον της χώρας εξαρτάται από την ορθολογική αξιοποίηση αυτών των στρατηγικών προτεραιοτήτων και συγκριτικών πλεονεκτημάτων που προσφέρει η Ενέργεια. Ένας τομέας που δύναται να συμβάλλει αποφασιστικά στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας μας, ώστε να βγει επιτέλους η χώρα από τον ατέρμονο υφεσιακό κατήφορο, τον οποίο δυστυχώς είναι φανερό ότι δεν μπορεί να ανακόψει η σημερινή κυβέρνηση.