Πέμπτη 28 Ιουλίου 2011

52χρονος χτυπήθηκε από τον ιό του Δυτικού Νείλου

 Το πρώτο για φέτος κρούσμα εγκεφαλίτιδας από τον ιό του Δυτικού Νείλου, που μεταδίδεται μέσω των κουνουπιών, εντοπίστηκε σε 52χρονο στην Καρδίτσα, ο οποίος νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Λάρισας.
.Google Adsense Center
.Της Μαρίας Καραούλη
Το πρώτο κρούσμα, για φέτος, εγκεφαλίτιδας από τον ιό του Δυτικού Νείλου, που μεταδίδεται μέσω των κουνουπιών, εντοπίστηκε σε 52χρονο στην Καρδίτσα, ο οποίος νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Λάρισας, σύμφωνα με ανακοίνωση του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).
Οι ειδικοί του Κέντρου χαρακτηρίζουν ήπιο το περιστατικό εγκεφαλίτιδας και ο ασθενής αναμένεται σύντομα να πάρει εξιτήριο. Το περιστατικό εγκεφαλίτιδας από τον ιό ταυτοποιήθηκε από το Εργαστήριο Μικροβιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).
“Το πρώτο περιστατικό εγκεφαλίτιδας σημειώθηκε για το φετινό καλοκαίρι σχετικά πιο σύντομα από πέρυσι”, εξηγεί στη “Μ” η υπεύθυνη του Εθνικού Κέντρου Αναφοράς Αρμποϊών του ΑΠΘ, Άννα Παπά, τονίζοντας ότι η κατάσταση της υγείας του ασθενή παρουσιάζει ήδη βελτίωση.
Η κ. Παππά δεν έκρυψε την ανησυχία της για τη μετάδοση της ασθένειας καθώς, όπως μας ενημέρωσε, “δεν γνωρίζουμε κατά πόσο έχει διασπαρθεί ο ιός και σε άλλες περιοχές της χώρας, εκτός της Βόρειας Ελλάδας, όπου πέρυσι εντοπίστηκαν τα περισσότερα κρούσματα. Θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον ιό”.
Στο μεταξύ, κλιμάκιο του ΚΕΕΛΠΝΟ θα επισκεφθεί την περιοχή της Θεσσαλίας για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του πληθυσμού σχετικά με τη λήψη μέτρων προστασίας. Το Κέντρο δηλώνει ότι αναμένει συνέχιση της εμφάνισης περιστατικών στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και επισημαίνει ότι έχουν εμφανιστεί κρούσματα της νόσου και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Υπενθυμίζεται ότι επιδημία λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το καλοκαίρι του 2010, με 262 περιστατικά από τα οποία τα 191 εμφάνισαν εκδηλώσεις από το κεντρικό νευρικό σύστημα. Τελικά έχασαν τη ζωή τους 37 άνθρωποι.

Καθυστέρησαν οι ψεκασμοί

Παρότι η κ. Παππά δεν συνδέει τη μετάδοση της νόσου με την καθυστέρηση των ψεκασμών κατά του κουνουπιών, που θα έπρεπε ήδη να έχουν γίνει από τον περασμένο Μάιο, ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας Αντώνης Δημόπουλος είχε στείλει σχετική εγκύκλιο σε όλες τις περιφέρειες της χώρας από τον περασμένο Μάρτιο τονίζοντας ότι “αν οι αεροψεκασμοί δεν έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τον Μάιο, ο κίνδυνος της μετάδοσης του ιού του Δυτικού Νείλου είναι μεγάλος”.
Οι δήμοι, ως υπεύθυνοι για τους ψεκασμούς, επιρρίπτουν την ευθύνη για την καθυστέρηση στην κυβέρνηση, διότι δεν τους έδωσε τα ανάλογα χρήματα, και η κυβέρνηση από την πλευρά της κατηγορεί τους δήμους για ολιγωρία και απραξία.
Μάλιστα, οι δήμοι που καθυστέρησαν περισσότερο είναι στους νομούς Ημαθίας και Σερρών, όπου πέρυσι εμφανίστηκαν τα περισσότερα κρούσματα του ιού.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα επιδημιολογικής έρευνας που πραγματοποιήθηκε από τις 25 Νοεμβρίου μέχρι τις 22 Δεκεμβρίου του 2010 στους νομούς Πέλλας και Ημαθίας, η παρουσία του ιού του Δυτικού Νείλου είναι αυξημένη στον πληθυσμό χωριών κάτω των 2.000 κατοίκων και αγγίζει το 10%, σε σχέση με τις κωμοπόλεις που έχουν μέχρι 20.000 κατοίκους, όπου το ποσοστό είναι 5,6%. Αντίθετα, στις μεγάλες πόλεις το ποσοστό φτάνει το 1,4%.
Οι παράγοντες που επηρεάζουν την παρουσία του ιού είναι τα στάσιμα νερά, τα αποστραγγιστικά καναλιών γύρω από κατοικημένες περιοχές σε απόσταση 500 μ.
Κατά τους ειδικούς του ΚΕΕΛΠΝΟ, ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης των κουνουπιών είναι η εξάλειψη των υδάτινων εστιών αναπαραγωγής τους. Για τον λόγο αυτό συνιστάται στους κατοίκους να λαμβάνουν όλα τα απαιτούμενα μέτρα, ώστε να αποκλείουν τη δημιουργία εστιών αναπαραγωγής κουνουπιών. Με τον τρόπο αυτό προστατεύεται η υγεία τους και η δημόσια υγεία γενικότερα.

Τι είναι η εγκεφαλίτιδα

Η ιογενής εγκεφαλίτιδα είναι φλεγμονή του εγκεφάλου και μπορεί να προκληθεί λόγω μόλυνσης από διάφορους ιούς. Τα συμπτώματα μπορεί να είναι πονοκέφαλος, πυρετός, αυχενική δυσκαμψία, φωτοφοβία, εμετοί, μείωση του επιπέδου της συνείδησης, Ωστόσο, μπορεί να εμφανιστούν επίσης σπασμοί ή και ψυχιατρικού τύπου διαταραχές, όπως αιφνίδια αλλαγή της προσωπικότητας, αμνησία, παράξενη συμπεριφορά.
Ο ασθενής χρειάζεται άμεση αντιμετώπιση και αν χρειαστεί μπορεί να νοσηλευτεί σε μονάδα εντατικής θεραπείας. Η εγκεφαλίτιδα είναι μια κατάσταση όπου η πρόγνωση εξαρτάται σημαντικά από το αίτιο. Έτσι, μπορεί να είναι είτε λίγο σοβαρότερη από μία γρίπη ή, να οδηγήσει ακόμη και στο θάνατο ή σε μόνιμες νευρολογικές βλάβες, κυρίως σε ανθρώπους ηλικιωμένους ή με χρόνιες παθήσεις.



.