NΙΚΟΛΑΟΣ-ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΖΩΝΤΑΝΟΣ
Το σχέδιο νόμου το οποίο προετοίμασε ο Χάρης Καστανίδης για τα δημοψηφίσματα, και θα παρουσιαστεί στη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, είναι ενδεικτικό των πολιτικών προθέσεων και της στρατηγικής στόχευσης του Γιώργου Παπανδρέου, να εντάξει σε θεσμικό περίβλημα τα επόμενα βήματα της Κυβέρνησής του.
Στο Μέγαρο Μαξίμου δεν κρύβουν ότι έχουν μεγάλες προσδοκίες από το δημοψήφισμα το οποίο σχεδιάζουν να διοργανώσουν στις αρχές του φθινοπώρου. Πιστεύουν ότι ο Γιώργος Παπανδρέου έχει τη μεγάλη ευκαιρία να πάρει πάνω του το αίτημα της ελληνικής κοινωνίας για ριζική αλλαγή φιλοσοφίας και προτεραιοτήτων, και να εμφανιστεί ο ίδιος ως ο κατεξοχήν φορέας της αλλαγής που έχει ανάγκη ο τόπος.
Έτσι, στα ερωτήματα του δημοψηφίσματος θα υπάρχουν θέματα-ταμπού, όπως για παράδειγμα η κατάργηση της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων, καθώς και άλλα που αφορούν στην ποιότητα και το περιεχόμενο του Κοινοβουλευτισμού, με τη μείωση του αριθμού των βουλευτών, την αλλαγή του εκλογικού νόμου, και την κατάργηση των ευνοιοκρατικών διατάξεων του νόμου περί ευθύνης υπουργών.
Το ενδιαφέρον της υπόθεσης είναι ότι σύμφωνα με τον νόμο Καστανίδη, οι αποφάσεις του δημοψηφίσματος μπορεί να είναι δεσμευτικές για την Κυβέρνηση, μονάχα αν συμμετέχει σε αυτό το 50% του εκλογικού σώματος, και εφόσον αφορούν ψηφισθέντα νομοσχέδια.
Από το Μέγαρο Μαξίμου ωστόσο αφήνουν να εννοηθεί ότι θα ήταν δεκτικοί στην προοπτική διαβούλευσης με τα υπόλοιπα κόμματα, προκειμένου η δεσμευτικότητα να αφορά και άλλες θεματικές δημοψηφισμάτων.
Κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι ο Γιώργος Παπανδρέου σχεδιάζει να προχωρήσει σε μια Αναθεώρηση… πριν την Αναθεώρηση του Συντάγματος, δεσμεύοντας τις αλλαγές στις οποίες θα καταλήξει η επόμενη Βουλή.