Τετάρτη 4 Μαΐου 2011

Κόκκινος Θερμαϊκός

Μια κόκκινη κηλίδα, που μοιάζει με μπογιά που χύθηκε στη θάλασσα, εμφανίζεται τα τελευταία 24ωρα κατά μήκος της παλιάς και της νέας παραλίας στη Θεσσαλονίκη, δημιουργώντας για μία ακόμη φορά ένα αποκρουστικό θέαμα σε όσους αναζητούν λίγη ηρεμία “παρά θίν’ αλός”..
Το φαινόμενο λέγεται “ερυθρά παλίρροια” και έχει καταγραφεί ήδη από την εποχή των Φαραώ της Αιγύπτου. Εμφανίζεται σε ποτάμια και κλειστούς όρμους, ενώ δεν είναι η πρώτη φορά που το συναντούν οι Θεσσαλονικείς περπατώντας κατά μήκος της παραλίας δίπλα στον Θερμαϊκό.
“Πρόκειται για φυσικό φαινόμενο που προκύπτει από τη ραγδαία ανάπτυξη μονοκύτταρων φωτοσυνθετικών οργανισμών που κατατάσσονται στο φυτοπλαγκτόν”, όπως εκτιμούν οι βιολόγοι. Εμφανίζεται μάλιστα τη θερινή και τη φθινοπωρινή περίοδο. Η ανάπτυξη αυτών των μονοκύτταρων φωτοσυνθετικών οργανισμών ευνοείται από το φως, τα θρεπτικά άλατα, τις υψηλές θερμοκρασίες αλλά και τη διοχέτευση λιπασμάτων και υγρών αποβλήτων στον θαλάσσιο χώρο.
Η διεθνής πρακτική που ακολουθείται σε αυτές τις περιπτώσεις είναι η μόνιμη παρακολούθηση των θαλάσσιων συστημάτων. Πάντως, σύμφωνα με την άποψη του καθηγητή του Τμήματος Χημείας του ΑΠΘ Κωνσταντίνου Φυτιάνου, “το φαινόμενο είναι συνηθισμένο για την περιοχή του Θερμαϊκού και συνήθως διαρκεί 3-4 εβδομάδες”. .