Σάββατο 21 Μαΐου 2011

Από τη “συναίνεση” στη… “συστράτευση”


NΙΚΟΛΑΟΣ-ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΖΩΝΤΑΝΟΣ
Είναι αλήθεια ότι στο Μέγαρο Μαξίμου διαπιστώνουν μερική αλλαγή των συνθηκών που επικρατούν σε πολιτικό επίπεδο, σε σχέση με τις ισορροπίες ανάμεσα στην Κυβέρνηση και την Αξιωματική Αντιπολίτευση.
Παρά τις αντιδράσεις που προκάλεσαν οι ασφυκτικές πιέσεις των Βρυξελλών για συναίνεση, η πρόταση που κατέθεσε ο Αντώνης Σαμαράς στο «Ζάππειο 2», και η συνεπής ρητορική που ακολουθεί έκτοτε ο Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας για μια νέα εθνική συνεννόηση, εκτιμάται ότι γεφυρώνουν το χάσμα.
Γι’ αυτό και στις επικείμενες συναντήσεις του Πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς, πρόθεση του Μεγάρου Μαξίμου είναι να εμφανιστεί η Κυβέρνηση ακόμη πιο διαλλακτική έναντι ων κομμάτων της Αντιπολίτευσης, κυρίως δε έναντι της Νέας Δημοκρατίας και του Αντώνη Σαμαρά.
Συνεργάτες του Πρωθυπουργού σημείωναν με νόημα ότι οι διεθνείς επαφές του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ιδιαίτερα στους κόλπους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, από το οποίο και προέρχεται η πλειοψηφία των ηγετών των χωρών-μελών της Ένωσης, μπορεί να αποδειχτούν εξαιρετικά εποικοδομητικές για τη διαπραγματευτική θέση της χώρας. Και επειδή η λέξη «συναίνεση» έχει διαπιστωθεί ότι προκαλεί αρνητικούς συνειρμούς και εγείρει ενστάσεις από την πλευρά της Συγγρού, το Μέγαρο Μαξίμου σχεδιάζει να εντάξει στη ρητορική του Πρωθυπουργού την έννοια της «συστράτευσης», που θα τονίζει και τη συνδρομή της Αντιπολίτευσης σε μια εθνική προσπάθεια, χωρίς η Νέα Δημοκρατία και τα υπόλοιπα κόμματα που θα στηρίξουν κάποια μέτρα, να εμφανίζονται ότι υποχωρούν από τις θέσεις τις οποίες έχουν διατυπώσει εδώ και μήνες.