Σάββατο 21 Μαΐου 2011

Δυσαρέσκεια του Ισραήλ για τις δηλώσεις Ομπάμα

Οι δηλώσεις του αμερικανού προέδρου Μπάρακ Ομπάμα για την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους προκάλεσαν αιφνιδιασμό στον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, λίγες ώρες πριν από τη συνάντησή τους στην Ουάσιγκτον.
.Η δήλωση του Ομπάμα υπέρ της δημιουργίας ενός παλαιστινιακού κράτους με βάση τα σύνορα του 1967 έχει προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις των Ισραηλινών αλλά και τις θετικές Ευρωπαίων και Αράβων.
Ως πρόκληση προς το Ισραήλ κρίνουν οι Ισραηλινοί τη θέση που διατύπωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα στην ομιλία του στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, με την οποία τάσσεται υπέρ της δημιουργίας του μελλοντικού παλαιστινιακού κράτους στη βάση των συνόρων του Ισραήλ πριν από το 1967.
Στην απάντησή του στην ομιλία του αμερικανού προέδρου, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου απέκλεισε "οποιαδήποτε υποχώρηση στις γραμμές του 1967", δηλαδή στο καθεστώς προ του Πολέμου των Έξι Ημερών (Ιούνιος 1967) και την κατάληψη της Δυτικής Όχθης, της Λωρίδας της Γάζας και της Ανατολικής Ιερουσαλήμ. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς κάλεσε το Ισραήλ "να δώσει στην ειρηνευτική διαδικασία την ευκαιρία που αξίζει" και συγκάλεσε για σήμερα την παλαιστινιακή ηγεσία σε επείγουσα συνεδρίαση.Το επίσημο Ισραήλ εκφράζει σε όλους τους τόνους την απογοήτευσή του από τα σχόλια που έκανε για το μεσανατολικό ο αμερικανός πρόεδρος. "Υπάρχει η αίσθηση ότι η Ουάσιγκτον δεν αντιλαμβάνεται την πραγματικότητα. Δεν αντιλαμβάνεται τι αντιμετωπίζουμε," είπε ένας ανώτατος αξιωματούχος από το αεροπλάνο που μετέφερε τον Νετανιάχου στην Ουάσιγκτον, όπου επρόκειτο να έχει συνομιλίες με τον Ομπάμα. "Η σκληρή απάντηση του πρωθυπουργού εκφράζει την απογοήτευσή του εξαιτίας της απουσίας βασικών θεμάτων τα οποία ζητούσε το Ισραήλ, κυρίως (το θέμα) των προσφύγων," πρόσθεσε ο ίδιος.