Πέμπτη 28 Απριλίου 2011

Σε απολογία 25 άτομα για την υπεξαίρεση στο δήμο Θεσσαλονίκης

Σε απολογία καλούνται το επόμενο διάστημα τουλάχιστον 25 άτομα, υπάλληλοι και πρώην διοικητικά στελέχη του δήμου Θεσσαλονίκης, για την «υπόθεση Σαξώνη», που αφορά την υπεξαίρεση εκατομμυρίων ευρώ από τα ταμεία του. Ο τρίτος ειδικός ανακριτής, Κώστας Αλεξίου, που έχει αναλάβει την υπόθεση, άρχισε να αποστέλλει κλήσεις προς τους εμπλεκομένους, για να απολογηθούν.Σύμφωνα με το πολυσέλιδο πόρισμα της οικονομικής επιθεωρήτριας, Αναστασίας Τσεμπερά, η οποία είχε αναλάβει τη διερεύνηση της υπόθεσης από το Φεβρουάριο του 2008 (όταν και αποκαλύφθηκε), η «μαύρη τρύπα» στα ταμεία του δήμου ανέρχεται σε συνολικά 51.416.745,48 ευρώ και αφορά την περίοδο από το 1997 έως και το 2008. Το έλλειμμα-«μαμούθ» των εκατομμυρίων ευρώ δημιουργήθηκε από την επί σειρά ετών μη καταβολή εισφορών στα ταμεία των εργαζομένων, αλλά και τη μη απόδοση φόρων στις ΔΟΥ.

Οι ευθύνες

Στην πορισματική αναφορά της κ. Τσεμπερά εντοπίζονται ποινικές ευθύνες σε τουλάχιστον 25 άτομα, υπαλλήλους και διοικητικά στελέχη, μεταξύ των οποίων και στους Απόστολο Τσουρέκα, Αναστάσιο Γερογιάννη, Μιχάλη Ζορπίδη και Θεόδωρο Αθανάσαρο, οι οποίοι διετέλεσαν αντιδήμαρχοι Οικονομικών, την επίμαχη περίοδο, καθώς και στον τέως γενικό γραμματέα του δήμου, Μιχάλη Λεμούσια. Ευθύνες καταλογίζονται ακόμη και στον ίδιο τον τέως δήμαρχο, Βασίλη Παπαγεωργόπουλο, στον οποίο αποδίδονται πλημμελής έλεγχος και παραλείψεις στον εποπτικό μηχανισμό, όπως η μη εφαρμογή του διπλογραφικού συστήματος.Μέχρι στιγμής για την υπόθεση έχει απολογηθεί και ήδη βρίσκεται στη φυλακή (από το Μάιο του 2010) ο πρώην υπάλληλος της Ταμειακής Υπηρεσίας Παναγιώτης Σαξώνης, ο οποίος έχει παραδεχτεί μέρος των πράξεων που του αποδίδονται, υποστηρίζοντας, όμως, ότι «όλα ήταν σε γνώση των ανωτέρων του». Συγκεκριμένα, ισχυρίζεται ότι ιδιοποιήθηκε μόνο 1.000.000 ευρώ από το συνολικό ποσό που υπεξαιρέθηκε και έχει κατονομάσει ως παραλήπτη μεγάλων χρηματικών ποσών στενό συνεργάτη του τέως δημάρχου, Βασίλη Παπαγεωργόπουλου.Οι διώξεις που ήδη έχουν ασκηθεί και στρέφονται σε βάρος των στελεχών του δήμου είναι «για απλή συνέργεια σε υπεξαίρεση κατ' εξακολούθηση σε βάρος του Δημοσίου και ΝΠΔΔ, από την οποία η προκληθείσα ζημιά και το όφελος που πέτυχε ξεπερνά το ποσό των 146.735 ευρώ, ενώ το αντικείμενο της υπεξαίρεσης είναι ιδιαίτερα μεγάλης αξίας, απλή συνέργεια σε πλαστογραφία κατ' εξακολούθηση σε βάρος του Δημοσίου και ΝΠΔΔ», καθώς και για παράβαση καθήκοντος που διώκεται σε βαθμό πλημμελήματος.
Νέα ΕΔΕ
Παράλληλα, αυτές τις μέρες πιάνουν δουλειά και οι δύο υπάλληλοι στις οποίες έχει ανατεθεί η διενέργεια νέας Ενορκης Διοικητικής Εξέτασης για την υπόθεση από τη διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης. Οπως επισημαίνουν χαρακτηριστικά υψηλόβαθμα στελέχη, ο νόμος δίνει το δικαίωμα στο δήμο να προχωρήσει σε νέα ΕΔΕ για μία υπόθεση, εφόσον προκύψουν νέα σοβαρά στοιχεία τα οποία δεν ήταν σε γνώση των ανθρώπων που διενήργησαν την ΕΔΕ σε πρώτη φάση. Στο πλαίσιο αυτό, η διοίκηση θεωρεί ως νέο στοιχείο το πόρισμα της οικονομικής επιθεωρήτριας, κ. Τσεμπερά, το οποίο παραδόθηκε το Νοέμβριο του 2010, ενώ η ΕΔΕ (και η συμπληρωματική) που είχε διενεργηθεί κατόπιν εντολής του τότε δημάρχου είχε ολοκληρωθεί λίγους μήνες πριν, το Μάιο του 2010. Παράλληλα, δόθηκε εντολή στη Νομική Υπηρεσία, ώστε ο δήμος να ασκήσει πολιτική αγωγή όχι μόνο στο ποινικό κομμάτι της υπόθεσης, αλλά και στο αστικό, για την οικονομική ζημιά που έχει υποστεί
"Αγγελιοφόρος"