Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2010

Ευρωβουλή. Κατάχρηση της ελεύθερης κυκλοφορίας των υπηρεσιών για λόγους "κοινωνικού ντάμπινγκ".

Σχετική ερώτηση του Κ. Πουπάκη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή

"Η Οδηγία σχετικά με την απόσπαση εργαζομένων (96/71/ΕΚ) αποτελεί το κύριο νομοθέτημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εξασφάλιση των συνθηκών που δε θα επιτρέπουν την κατάχρηση της ελεύθερης κυκλοφορίας των υπηρεσιών για λόγους "κοινωνικού ντάμπινγκ". Παρ' όλα αυτά παραμένουν ακόμα κάποια προβλήματα εφαρμογής και επιβολής, που πηγάζουν από την ερμηνεία της Οδηγίας", απάντησε ο Lazlo Andor, Επίτροπος για θέματα Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Κοινωνικής Ένταξης σε ερώτηση του Κ. Πουπάκη σχετικά με την έξαρση φαινομένων καταπάτησης εργασιακών δικαιωμάτων στην ΕΕ στο πλαίσιο της ελεύθερης κυκλοφορίας των υπηρεσιών, και ιδίως κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης και μετέπειτα ύφεσης."Η Επιτροπή προπαρασκευάζει μια νομοθετική πρωτοβουλία για να βελτιωθεί και να εναρμονιστεί ο τρόπος με τον οποίο εφαρμόζεται η Οδηγία για τους αποσπασμένους εργαζομένους σε όλη την Ένωση, αλλά και να εξασφαλιστεί η επαρκής διασφάλιση των δικαιωμάτων των εμπλεκομένων εργαζομένων και η εξάλειψη των εμποδίων στην ελεύθερη παροχή υπηρεσιών", υπογράμμισε ο κ. Andor, αναγνωρίζοντας τη σπουδαιότητα του ζητήματος. Παράλληλα, ο Επίτροπος δεν παρέλειψε να τονίσει τη σημασία της συμμετοχής των κοινωνικών εταίρων στη διαδικασία διαβούλευσης και αποτίμησης του κοινωνικού αντίκτυπου στην προοπτική κατάθεσης της νομοθετικής πρότασης το 2011. Ένα από τα πιο κρίσιμα και δυσεπίλυτα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ΕΕ τόσο εντός, όσο και εκτός των συνόρων της είναι το φαινόμενο του κοινωνικού ντάμπινγκ, το οποίο έχει λάβει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις μετά την πρόσφατη διεύρυνση. Σε παγκόσμιο επίπεδο, μάλιστα, η ΕΕ δραστηριοποιείται προς την καταπολέμηση του εν λόγω φαινομένου, που ουσιαστικά πλήττει καίρια το ανταγωνιστικό της προφίλ και έχει προκαλέσει την αποβιομηχανοποίηση πολλών ευρωπαϊκών περιφερειών.
Στο εσωτερικό της ΕΕ, δε, το κοινωνικό ντάμπινγκ αποτελεί σημαντικό πλήγμα για το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Κεκτημένο, γεγονός που επιτείνεται λόγω των άκριτων οικονομικών αναδιαρθρώσεων, που υιοθετούνται από τα κράτη-μέλη, στο πλαίσιο της προσπάθειας εξόδου από την ύφεση. Υπό αυτές τις συνθήκες, με τις μακροοικονομικές επιταγές να μονοπωλούν τις βραχυπρόθεσμες και μεσοπρόθεσμες πολιτικές, το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο δείχνει να αποδομείται επιφέροντας δυσμενείς οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες στη μεγάλη πλειοψηφία της ευρωπαϊκής κοινωνίας. Σε αυτή την κατεύθυνση ο Έλληνας ευρωβουλευτής κατέθεσε γραπτή ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Για τις δράσεις που πρόκειται να λάβει με σκοπό να αντιμετωπίσει, αποτελεσματικά, το φαινόμενο του social dumping, και τους τρόπους με τους οποίους προτίθεται να επιτύχει την πολυπόθητη ισορροπία μεταξύ των αρχών της ελεύθερης αγοράς και της διασφάλισης των ευρωπαϊκών κοινωνικών μοντέλων.
"H αντιμετώπιση του κατακερματισμού τόσο της ευρωπαϊκής, όσο και της ελληνικής αγοράς εργασίας πρέπει να αποτελέσει βασική προτεραιότητα των κοινοτικών και εθνικών πολιτικών. Αντίθετα, έπειτα και από τις τελευταίες εξελίξεις στη χώρα μας, αυτό που διαφαίνεται έντονα είναι μια προσπάθεια της κυβέρνησης να καταστήσει την Ελλάδα χώρα φθηνού εργασιακού κόστους, ισοπεδώνοντας κάθε δικλείδα προστασίας των εργασιακών δικαιωμάτων, με τη δημιουργία εργαζομένων πολλαπλών ταχυτήτων και την άναρχη επέκταση των πιο ακραίων μορφών εργασιακής επισφάλειας (εργολαβίες-ενοικίαση). Ο θεσμός του κοινωνικού διαλόγου απαξιώνεται, ενώ ο Έλληνας εργαζόμενος οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια στη φτώχεια, την ανέχεια και την εργασιακή ανασφάλεια, την ώρα που δεν έχει ληφθεί καμία αναπτυξιακή πρωτοβουλία για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και την προσέλκυση επενδύσεων. Αυτός είναι ο τρόπος αύξησης της παραγωγικότητας, ο δρόμος της ανάπτυξης, της ελπίδας και της σωτηρίας; Τα ασφαλιστικά ταμεία θα γίνουν βιώσιμα με τις μειωμένες εισφορές από τους μισθούς της πείνας;" υπογράμμισε ο Κ. Πουπάκης.