Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2010

Απεργιακό κύμα σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

• Σήμερα: Αρχίζει η 48ωρη απεργία της ΟΤΟΕ. Σε επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίες οι εργαζόμενοι της Αγροτικής Τράπεζας. Πανεργατικό συλλαλητήριο ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ στο Σύνταγμα.
• Αύριο: 24ωρη πανελλαδική απεργία ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. Τομείς του δημόσιου τομέα, όπως τα νοσοκομεία, θα λειτουργήσουν με προσωπικό ασφαλείας, ενώ θα ματαιωθούν δρομολόγια πλοίων, τρένων και αεροπλάνων. Ενα έως δύο αστικά λεωφορεία ανά γραμμή του ΟΑΣΘ θα κινούνται με προσωπικό

Στην τελική ευθεία εισέρχεται η προσπάθεια της κυβέρνησης να “εκσυγχρονίσει” την αγορά εργασίας με το νομοσχέδιο-σκούπα για τα εργασιακά, που από χθες συζητείται στη Βουλή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.
Την ίδια ώρα, εργαζόμενοι και συνδικάτα μιλούν για κατεδάφιση των δικαιωμάτων και επιβολή εργασιακού μεσαίωνα και προετοιμάζονται να κοντράρουν την πολιτική της κυβέρνησης.
Το πρώτο “δοκιμαστικό” των αντιδράσεων και της κόντρας συνδικάτων - κυβέρνησης θα επιχειρηθεί σήμερα στη 1 το μεσημέρι με το πανεργατικό συλλαλητήριο που η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ διοργανώνουν στο Σύνταγμα. Παράλληλα, έχουν κηρύξει 3ωρη στάση εργασίας στην Αττική (12 μ. - 3 μ.μ.) προκειμένου να διευκολύνουν τη συμμετοχή των εργαζομένων στη διαμαρτυρία. Στόχος είναι την ημέρα κατά την οποία το πολυνομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί από την ολομέλεια της Βουλής εκτός κοινοβουλίου να εκφραστεί η έντονη δυσφορία της εργατικής τάξης.
Παράλληλα, εντατικές είναι οι προετοιμασίες για τη αυριανή 24ωρη πανελλαδική απεργία και τις απεργιακές συγκεντρώσεις (στην Αθήνα θα γίνει στις 11:00 π.μ., στο Πεδίον του Άρεως) που διοργανώνουν από κοινού ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, με αιτήματα που αφορούν κυρίως τις περικοπές και τις απολύσεις.
Στην απεργία θα μετέχουν εργαζόμενοι από τις ΔΕΚΟ, τις τράπεζες, τον δημόσιο τομέα (εφορείες, ασφαλιστικά ταμεία, σχολεία, τελωνεία, νοσοκομεία, υπουργεία) και την τοπική αυτοδιοίκηση (δήμοι και νομαρχίες), αλλά και από όλο το φάσμα του ιδιωτικού τομέα: εμποροϋπάλληλοι, ιδιωτικοί υπάλληλοι, οικοδόμοι, εργαζόμενοι στις βιομηχανίες και βιοτεχνίες, στις μεταφορές και σε όλους τους κλάδους των μεταφορών και των συγκοινωνιών (πλοία, λιμάνια, τρένα, λεωφορεία, αερομεταφορές). Ως εκ τούτου, τομείς του δημόσιου τομέα, όπως τα νοσοκομεία, θα λειτουργήσουν με προσωπικό ασφαλείας, ενώ θα ματαιωθούν δρομολόγια πλοίων, τρένων και αεροπλάνων.
Ωστόσο, υπάρχουν κλάδοι, όπως οι τραπεζοϋπάλληλοι, που έχουν δική τους απεργιακή ατζέντα. Η ΟΤΟΕ έχει ήδη προκηρύξει 48ωρη απεργία (σήμερα και αύριο) στις τράπεζες, ενώ σε επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίες προχωρούν οι εργαζόμενοι της ΑΤΕ. Ανάλογος αναβρασμός επικρατεί στις συγκοινωνίες και στους ΟΤΑ.

Χωρίς αστικά λεωφορεία και τρένα αύριο

Ενα έως δύο αστικά λεωφορεία ανά γραμμή του ΟΑΣΘ θα κινούνται με προσωπικό ασφαλείας αύριο λόγω της συμμετοχής των εργαζομένων του οργανισμού στην 24ωρη απεργία που έχει κηρύξει η ΓΣΕΕ.Η έναρξη και η λήξη των δρομολογίων θα γίνουν κανονικά, αλλά η συχνότητα διέλευσης των λεωφορείων από τις στάσεις αναμένεται να υπερβαίνει τη μία ώρα. Η νυχτερινή λεωφορειακή γραμμή “78. ΚΤΕΛ - Αεροδρόμιο” θα λειτουργήσει κανονικά από τις 10.30 μ.μ. την Τετάρτη έως τις 6.25 π.μ. της Πέμπτης.
Σε απεργιακές κινητοποιήσεις βρίσκονται από χθες οι εργαζόμενοι στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ, με αποτέλεσμα να καταργούνται δρομολόγια των τρένων. Σήμερα από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 3 μ.μ. δεν θα κινηθεί κανένα τρένο στο προαστιακό και υπεραστικό δίκτυο του ΟΣΕ. Καθυστερήσεις και προβλήματα στα δρομολόγια θα προκληθούν επίσης σήμερα και από τις στάσεις εργασίας της Πανελλήνιας Ένωσης Προσωπικού Αμαξοστοιχιών, που θα γίνουν από τις 6 π.μ. - 9 π.μ., 2 μ.μ. - 5 μ.μ. και από τις 9 το βράδυ μέχρι τα μεσάνυχτα.
Αύριο Τετάρτη καθώς και την Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου δεν θα κινηθεί κανένα τρένο της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, λόγω των δύο 24ωρων απεργιών που κήρυξε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών (ΠΟΣ).
Σε επ' αόριστον κατάληψη των κεντρικών γραφείων του ΟΣΕ στην οδό Καρόλου Ντηλ 1, στην Αθήνα, προχώρησαν χθες συνδικαλιστές του οργανισμού, αντιδρώντας στα σχέδια της κυβέρνησης για τη μεταρρύθμιση στο σιδηρόδρομο.

Αλλαγές στις πτήσεις

Αλλαγές θα πραγματοποιηθούν αύριο στα προγράμματα πτήσεων των αεροπορικών εταιρειών λόγω της συμμετοχής των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας στην πανελλαδική απεργία της ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.
Η Olympic Air ανακοίνωσε ότι ακυρώνονται 73 πτήσεις και συνιστά στους επιβάτες να αναζητήσουν περισσότερες πληροφορίες στα τηλέφωνα εξυπηρέτησης πελατών: 801 801 0101 (από σταθερό) και 210 3550500 (από κινητό). Ανακοίνωση για τη ματαίωση όλων των πτήσεων του δικτύου της αύριο Τετάρτη έκανε και η Aegean Airlines, προσθέτοντας ότι θα καταβάλει κάθε προσπάθεια, ώστε να προωθήσει τους επιβάτες των ακυρωμένων πτήσεων στις πτήσεις του δικτύου της τις επόμενες ημέρες. Επίσης ανακοίνωσε ότι για τον ίδιο λόγο αναγκάζεται να αλλάξει την ώρα αναχώρησης των παρακάτω πτήσεων της 14ης Δεκεμβρίου: A3 606/607 Αθήνα- Λονδίνο - Αθήνα. Αναχώρηση από Αθήνα στις 14.20 αντί 17.20 και αναχώρηση από Λονδίνο στις 17.20 (τοπική ώρα) αντί 20.20. A3 132 Αθήνα-Θεσσαλονίκη. Αναχώρηση από Αθήνα στις 22.30 αντί 23.00. A3 664/665 Αθήνα-Μιλάνο - Αθήνα. Αναχώρηση από Αθήνα στις 17.30 αντί 18.00 και αναχώρηση από Μιλάνο στις 19.45 αντί 20.25 (τοπική ώρα). Α3 928, Αθήνα - Τελ Αβίβ. Αναχώρηση από Αθήνα την 14η Δεκεμβρίου στις 18.00 αντί 02.15 την 15η Δεκεμβρίου. Α3 929 Τελ Αβίβ - Αθήνα. Αναχώρηση από Τελ Αβίβ στις 21.00 την 14η Δεκεμβρίου αντί 05.40 την 15η Δεκεμβρίου. Για περισσότερες πληροφορίες οι επιβάτες μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα: 801 11 20000 (από σταθερό) και 210 6261000 (από κινητό).
Απεργούν αύριο οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ

Στη γενική απεργία που έχουν προκηρύξει η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ συμμετέχει αύριο η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΠΟΕ-ΟΤΑ).
Όπως γνωστοποιήθηκε, οι εργαζόμενοι στην τοπική αυτοδιοίκηση θα συγκεντρωθούν στις 10.30 το πρωί έξω από τα γραφεία της ομοσπονδίας στην Αθήνα και στη συνέχεια θα πορευτούν προς το πεδίον του Άρεως, όπου θα πραγματοποιηθεί μισή ώρα αργότερα το συλλαλητήριο της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ.

Απεργία στην υγεία

Με προσωπικό ασφαλείας και μόνο για τα επείγοντα περιστατικά θα λειτουργούν αύριο τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας, εξαιτίας της 24ωρης απεργίας που έχουν κηρύξει οι νοσοκομειακοί γιατροί, οι γιατροί των κέντρων υγείας και των περιφερειακών ιατρείων, συμμετέχοντας στην πανελλαδική πανεργατική απεργία.Στην αυριανή απεργία συμμετέχουν και οι 14.500 οδοντίατροι-ελεύθεροι επαγγελματίες, εργαζόμενοι στα ασφαλιστικά ταμεία και τα νοσοκομεία όλης της χώρας.Την ίδια στιγμή, η διοίκηση του ΕΚΑΒ, με αφορμή τις εξαγγελθείσες επαναλαμβανόμενες απεργίες και στάσεις εργασίας των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και την αυριανή εξαγγελθείσα απεργία ΑΔΕΔΥ - ΓΣΕΕ, αναμένει σημαντική αύξηση του κυκλοφοριακού φόρτου στους δρόμους.

Και οι φαρμακοποιοί

Τη συμμετοχή του στην αυριανή 24ωρη πανελλαδική απεργία αποφάσισε και ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος. Στην πρόσκληση που στέλνει στα μέλη του για συμμετοχή σημειώνει ότι συμμετέχει στο πλαίσιο της κοινής δράσης κατά του μνημονίου που έχουν εξαγγείλει οι επιστημονικοί φορείς.


ΕΚΘ: Κλέβουν τα δώρα

Στο καθεστώς της ασυδοσίας που διαμορφώνεται με την ανοχή της κυβέρνησης αναφέρθηκαν χθες στελέχη των διοικήσεων του ΕΚΘ και της ΕΔΟΘ, που παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου ενόψει της αυριανής απεργίας. Όπως τόνισε το μέλος της διοίκησης του ΕΚΘ Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης, οι εργαζόμενοι δεν πρόκειται να δεχτούν την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και υπογράμμισε ότι το ΕΚΘ δεν θα επιτρέψει να υπογραφούν επιχειρησιακές συμβάσεις σε “δήθεν μη βιώσιμες επιχειρήσεις” ανεξέλεγκτα και δίχως διαπραγμάτευση με τους θεσμικούς φορείς (ΣΕΠΕ, ΟΜΕΔ).
Ήδη υπάρχουν συγκεκριμένες καταγγελίες για δύο επιχειρήσεις (μεταποίηση και σούπερ μάρκετ), ενώ έχουν καταγραφεί περιστατικά σε 30 περίπου επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης. “Η κατάσταση έχει ξεφύγει. Έχουμε ακόμα και αυτοκτονίες εργαζομένων που δεν αντέχουν την εξαθλίωση, ενώ πολλοί καταφεύγουν στον ψυχίατρο και στα ψυχοφάρμακα λόγω του άγχους της ανεργίας και της ανασφάλειας”, τόνισαν.
“Δεν θα πάρουμε μέρος στον διάλογο για τη μείωση των ήδη συρρικνωμένων αποδοχών μας”, υπογράμμισε ο γ.γ. της ΕΔΟΘ Α. Παζάρας, ενώ ο αντιπρόεδρος του ΕΚΘ Μ. Κούρας μίλησε για εργαζομένους πολλών ταχυτήτων. Στη Θεσσαλονίκη η απεργιακή συγκέντρωση του ΕΚΘ και της ΕΔΟΘ θα πραγματοποιηθεί στις 10.30 το πρωί μπροστά από το Εργατικό Κέντρο και θα ακολουθήσει πορεία στο κέντρο της πόλης. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εργαζόμενοι του ΟΑΣΘ αποφάσισαν την κανονική συμμετοχή τους στην απεργία.
Απεργιακή συγκέντρωση αύριο διοργανώνει και το ΠΑΜΕ. Η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στις 10.30 το πρωί στην πλατεία αρχαίας αγοράς (άγαλμα Βενιζέλου) και στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί πορεία.

Κρίσιμη η σημερινή ημέρα για τα ΜΜΕ

Η σημερινή ημέρα είναι η πλέον κρίσιμη για τον δημοσιογραφικό κόσμο, καθώς ο πρόεδρος της ΕΙΗΕΑ Σταύρος Ψυχάρης, που δεν πήγε χθες στο προγραμματισμένο ραντεβού του με την ΕΣΗΕΑ, συμφώνησε με τον πρόεδρο των δημοσιογράφων της Αθήνας να συναντηθούν σήμερα, προκειμένου να υπογράψουν τη νέα συλλογική σύμβαση των δημοσιογράφων που εργάζονται στις εφημερίδες. Ο εκδότης του “Βήματος” ζήτησε από το συνδικαλιστικό σωματείο να αναστείλει εκ των προτέρων την 48ωρη απεργία που έχει προκηρυχθεί για τις 17 και 18 του μήνα, για να λάβει αρνητική απάντηση έως τις τελικές υπογραφές. Εάν τελικά η συμφωνία, η οποία, όπως φημολογείται, θα περιλαμβάνει μηδενικές αυξήσεις αλλά και πάγωμα των απολύσεων για το 2011, επιτευχθεί, θα απομένουν οι υπογραφές ΣΣΕ για τα ιδιωτικά ραδιοτηλεοπτικά μέσα αλλά και για την ΕΡΤ. Σε ναυάγιο, όμως, οδηγήθηκε και η υπογραφή ΣΣΕ για τον περιφερειακό Τύπο καθώς ο Σύνδεσμος Ημερήσιων Περιφερειακών Εφημερίδων αποφάσισε να μην προσέλθει στο διάλογο με την ΠΟΕΣΥ, την ΕΣΗΕΜ-Θ, την ΕΣΗΕθ.Στ.Ε.-Ε. και την ΕΣΗΕΠΗΝ, γεγονός που καταδικάζει με ανακοίνωσή της η ΠΟΕΣΥ.
Πάντως ολόκληρος ο κλάδος των εργαζομένων στα Μέσα Ενημέρωσης της χώρας συμμετέχει αύριο στην πανελλαδική απεργία που προκήρυξε η ΓΣΕΕ. Η ΠΟΕΣΥ ζητά “την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, το σταμάτημα των μαζικών απολύσεων, την προστασία των θέσεων εργασίας και τη λήψη από την κυβέρνηση ουσιαστικών μέτρων προστασίας για τους ανέργους”. Όσον αφορά στην σημερινή 24ωρη απεργία που προκήρυξε η ΕΣΗΕΜ-Θ, η ΕΠΗΕΘ και η ΕΤΙΤΒΕ στα ανταποκριτικά γραφεία του Mega, του ΑΝΤ1 και στο TV Μακεδονία με αίτημα την ανάκληση των πρόσφατων απολύσεων, μετά την προσφυγή των δύο τελευταίων στη δικαιοσύνη, το Μονομελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης κήρυξε την απεργία παράνομη και καταχρηστική.
«Μακεδονία»