Την ύπαρξη αυτού του ανενεργού ηφαιστείου την πρωτοανέφερε στους μαθητές του ο αείμνηστος δάσκαλος Νικόλαος Διαλυνάς, ο οποίο σε μια ημερησία εκδρομή στη τοποθεσία Καρτάλι ζήτησε από όσα από τα παιδιά της 5ης και της 6ης τάξης του δημοτικού το επιθυμούσαν, να τον ακολουθήσουν για να επισκεφτούν το ανενεργό ηφαίστειο. Μεταξύ των παιδιών ήταν και γράφων που συμμετείχε στην πεζοπορία και είδε από κοντά το τοπίο.
Ήταν μια πλαγιά γεμάτη από μικρές και μεγάλες στακτή πέτρες χωρίς καμιά βλάστηση. Κρανίο τόπος. Εντυπωσιακή ήταν η εικόνα που είδαμε και έμεινε χαραγμένη στη μνήμη μας.
Όλα τα παιδιά που συμμετείχαν ήταν όλα ικανοποιημένα από την
πρωτοβουλία του δασκάλου τους να τους δείξει αυτό το μοναδικό τοπίο.
Σε όσους από τους κατοίκους της Νυμφόπετρας, ρωτήσαμε αν γνωρίζουν την ύπαρξη αυτού του ανενεργού ηφαιστείου, οι περισσότεροι δήλωσαν άγνοια, ενώ λίγοι ήταν εκείνοι που είπαν ότι κάτι είχαν ακούσει.
Να λοιπόν μια ακόμη τοποθεσία, μετά το Καστρί, το βωμό του Βασιλιά των σλάβων Περούν και τα Σκαλάκια που θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένας διάδρομος για τους φυσιολάτρες περιπατητές.
Είναι η ώρα, σύλλογοι και τοπικοί φορείς να ενεργοποιηθούν και να αξιοποιήσουν αυτές τις τοποθεσίες. Όπως ανέφερε σε σχόλιό του αναγνώστης, τώρα και ενώπιο των αυτοδιοίκητων εκλογών να πάρουν θέση όλοι οι υποψήφιοι….
Γράφει ο αναγνώστης Panagiotis Tsompanidis
«ίσως, λέω ίσως να γίνει διάνοιξη ορεινού μονοπατιού, με πρωτοβουλία του συλλόγου σας, και υπό την αιγίδα, δηλαδή την οικονομική στήριξη του δήμου Βόλβης. Για δείτε το και βάλτε το στην προεκλογική ατζέντα και στο πρόγραμμα των υποψηφίων τοπικών και δημοτικών αρχόντων»
Ίδωμεν…
Ευχαριστούμε θερμά για την αποστολή της φωτογραφίας την κόρη του αείμνηστου δασκάλου μας Μαρία Διαλυνά.
Χρήστος Γιαννακίδης
emvolimanea.blogspot.com