Τρίτη 25 Ιουλίου 2023

Σάββας Αρσένογλου-κάτοικος Νυμφόπετρας: Η δημιουργία κήπου είναι μεράκι που κτυπά την μοναξιά.


Οι άνθρωποι της υπαίθρου ένα τρόπο έχουν για να σπάσουν την μονοτονία της μοναξιάς τους, την δημιουργία. Κάθε είδους δημιουργικής απασχόλησης, είναι εκείνη που θα τους ανανέωση και θα τους δώσει ελπίδα για το αύριο.

"Για μένα ο κήπος είναι μια ευχάριστη απασχόληση. Δεν το κάνω για λόγους οικονομικούς. Στην ηλικίας μας οι διατροφικές απαιτήσεις είναι λίγες. Σχεδόν όλα όσα παράγω τα δίνω στη γειτονιά.
Για μένα ο κήπος είναι αγάπη και μεράκι. Έτσι πέρνα και η ημέρα μου" μας είπε ο 88χρονος κ. Σάββας Αρσένογλου κάτοικος Νυμφόπετρας.
Με το μπαστούνι στο ένα χέρι και με το άλλο το λάστιχο ποτίσματος τον βρήκαμε να ποτίζει τα κηπευτικά του. "Με τον καύσωνας τα κηπευτικά χρειάζονται περισσότερο νερό για να αντέξουν" μας είπε. Ήταν η ημέρα που το θερμόμετρο στη Νυμφόπετρα έδειξε 42 βαθμούς κελσίου.
Θερμοκρασία που εύκολα μπορεί να προκαλέσει ζημιά και να χαθεί όλη σου η προσπάθεια. «Τα καρπούζια δεν άντεξα στον καύσωνα και ξεράθηκαν» μας είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αρσένογλου.

Μοναχικοί άνθρωποι

Οι μοναχικοί άνθρωποι της υπαίθρου έχουν ανάγκη να μιλήσουν και όταν τους επισκεφτείς σταματούν την εργασία τους, κάθονται μαζί σου για να ανταλλάξουν μερικές κουβέντες. Να σε πουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά αλλά και ιστορίες και βιώματα της ζωής τους. Έχουν την ανάγκη να μιλήσουν. Αυτό το διακρίνεις στα πρόσωπά τους…

   

Χρήστος Γιαννακίδης

emvolimanea.blogspot.com