Δευτέρα 8 Μαΐου 2023

Έφυγε από την ζωή ο Ιερέας της Νυμφόπετρας Κωνσταντίνος Σαμουηλίδης


Θλίψη και πόνο προκάλεσε στους κατοίκους της Νυμφόπετρας η είδηση του θανάτου του ιερέα του χωριού Κωνσταντίνου Σαμουηλίδη, ο οποίος με πίστη και αφοσίωση επί σειρά ετών διακόνησε την εκκλησία του Χριστού στο Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου.

Ποιος ήταν

Ο κοιμηθείς Ιερέας Κωνσταντίνος Σαμουηλίδης γεννήθηκε στο χωριό Μπουλαϊλή (Δριμιά) Λαγκαδά

Ο δρόμος της ιεροσύνης δεν ήταν εύκολος για τον Κωνσταντίνο Σαμουηλίδη. Όμως με πολύ υπομονή και επιμονή κατόρθωσε να εκπληρώσει την επιθυμία του και να ντυθεί τα άμφια του ιερέα. Παιδί ακόμη παρακολουθώντας τις Θείες λειτουργίες στην εκκλησία του χωριού του, αναρωτήθηκε αν θα μπορούσε και αυτός να γίνει ιερέας και να διακονήσει στην εκκλησία. Βλέποντας παράλληλα ότι στο χωριό του οι ιερείς κατά διαστήματα να αλλάζουν και να μην υπάρχει συνέχεια, το ενδιαφέρον του για την συμμετοχή του στην ιεροσύνη μεγάλωσε ακόμα περισσότερο. Πήρε την απόφαση να γίνει ιερέας. Μεταβαίνει στην Μητρόπολη Θεσσαλονίκης . Εκεί του επισήμαναν ότι δεν μπορεί να γίνει ιερέας διότι είναι μικρός και ότι έπρεπε τουλάχιστον να πάει δυο τάξης Γυμνάσιο. Η οικονομική κατάσταση της οικογένειάς του ήταν άσχημη και η φοίτηση σε γυμνάσιο ήταν δύσκολη. Η πίεση που άσκησε στην οικογένειά του έφερε αποτέλεσμα. Το 1956 εγγράφεται και πηγαίνει για δυο χρόνια στο ιδιωτικό γυμνάσιο στα Λαγκαδίκια. Τελειώνοντας τις δυο τάξεις του Γυμνασίου ξεκινά την αναζήτηση σχολής ψαλτικής. Επισκέπτεται τον Ιεροψάλτη της Μητρόπολης Θεσσαλονίκης Αθανάσιο Καραμάνη ο οποίος θεώρησε μικρό το διάστημα που επιζητούσε και δεν τον δέχθηκε στη σχολή του. Όμως δεν απογοητεύεται. Κάποια μέρα φτάνει στο πατρικό του σπίτι η θεία του Μάρθα, αδελφή του πατέρα του, που έμενε στην Ανάληψη Λαγκαδά. Τον ενημέρωσε ότι ο ιερέας του χωριού τους κάνει μαθήματα βυζαντινής μουσικής. Μια φόρα την εβδομάδα με το ποδήλατο του πήγαινε στην Ανάληψη και για ενάμισι χρόνο διδάσκονταν βυζαντινή μουσική. Επισκέπτεται για δεύτερη φόρα την Μητρόπολη Θεσσαλονίκης και πάλι του απαντούν δεν υπάρχει ακόμα νόμος με τα δικά του προσόντα, αλλά περιμένουν κάποιο νόμο με μειωμένα προσόντα. Το 1962 ξεκίνησε να ψέλνει στην εκκλησία του χωριού του την Νυμφόπετρα και στην συνέχεια για 6 μήνες στην εκκλησία του Προφήτη για να επανέλθει και πάλι στην εκκλησία του χωριού του. Το 1968 -69 αλλάζει ο Νόμος και μπορούν να γίνουν ιερείς και όσοι φοίτησαν δυο τάξης γυμνασίου. Την περίοδο αυτή δημιουργείται η Μητρόπολη Λαγκαδά. Ο μητροπολίτης Λαγκαδά Σπυρίδων απορρίπτει το αίτημα για να γίνει Ιερέας ο Κωνσταντίνος Σαμουηλίδης. Ο πατήρ Νικόλαος Χελιώτης που ιερουργούσε τότε στο χωριό του, τον πληροφόρησε και τον πρότεινε να επισκεφτεί τον Μητροπολίτη Ιερισσού και Αγίου Όρους διότι εκεί υπήρχαν θέσεις. Ο μητροπολίτης Παύλος έκανε δεκτό του αίτημα του και το 1970 ημέρα του Αγίου Στεφάνου στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Στρατονίκης γίνεται η χειροτονία του αφού πρώτα προηγήθηκε η χειροτονία του σε διάκονο. Αρχικά λειτούργησε στην Περιστερώνα και στην Πλατεία, το 1980 μετατίθεται στην Μητρόπολη Λαγκαδά και στην ενορία του Αγίου Δημητρίου στο Χωριό του την Νυμφόπετρα.

Ο εκλιπών υπήρξε σεμνός Κληρικός, διακόνησε με ευσυνειδησία, συνέπεια και σύνεση και πάντοτε με υπακοή προς την Εκκλησία.

Ας είναι αιωνία η μνήμη του.

Χρήστος Γιαννακίδης

emvolimanea.blogspot.com