Σάββατο 14 Φεβρουαρίου 2015

Αιολικά πάρκα σε ελληνικές βραχονησίδες;

Μια πειραματική αιολική μονάδα ισχύος 73,2 Μεγαβάτ στη νησίδα Αγιος Γεώργιος (ή Σαν Τζώρτζης), η οποία βρίσκεται 12 μίλια από το Σούνιο της Αττικής πρόκειται να κατασκευάσει η εταιρεία ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.

Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα της “Καθημερινής”, η νησίδα με επιφάνεια 4.300 στρεμμάτων δεν εμπίπτει σε κάποιο καθεστώς προστασίας -όπως άλλες επιλέξιμες βραχονησίδες στα Δωδεκάνησα- και η ενεργειακή αξιοποίησή της δεν έχει προκαλέσει αντιδράσεις από περιβαλλοντικές οργανώσεις πλην Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας.

Σύμφωνα με τις αποφάσεις έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων του έργου (2010 και τροποποίηση το 2014) στο νησί θα εγκατασταθούν23 ανεμογεννήτριες και υποσταθμός ανύψωσης της τάσης, που θα συνδεθεί με το εργοστάσιο της ΔΕΗ στο Λαύριο μέσω υποβρυχίου καλωδίου υψηλής τάσης. Για την τοποθέτηση των ανεμογεννητριών, δημιουργήθηκε κεντρικός δρόμος 11,5 χλμ. και εργοταξιακοί δρόμοι 5 χλμ., ενώ όπως φαίνεται και στη φωτογραφία η κορυφογραμμή του νησιού «ισιώθηκε» με επιχωματώσεις και καθαιρέσεις. Τέλος, για την εξυπηρέτηση του νησιού θα δημιουργηθούν λιμενικές εγκαταστάσεις και χερσαία ζώνη 7.500 τ.μ. Σύμφωνα με την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, για το αιολικό πάρκο γνωμοδότησαν28 υπηρεσίες από οκτώ υπουργεία.

—Τι λέει η Ορνιθολογική

Όπως δήλωσε στην “Καθημερινή” η συντονίστρια θεμάτων πολιτικής περιβάλλοντος στην Ορνιθολογική κα. Μαλαμώ Κορμπέτη “λόγω της απομονωμένης θέσης του νησιού ανάμεσα στον Σαρωνικό Κόλπο και τις Δυτικές Κυκλάδες, η νησίδα αποτελεί σημαντικό ενδιάμεσο σταθμό μετανάστευσης για ξεκούραση και ανεφοδιασμό στην ευρύτερη περιοχή, τόσο για τα μεγαλόσωμα πουλιά που χρησιμοποιούν θερμικά ρεύματα πάνω από το νησί όσο και τα μικρότερα που χρησιμοποιούν ενεργητική πτήση σε υψόμετρο μερικών δεκάδων έως μερικών εκατοντάδων μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας”.

“Αυτό που με προβληματίζει είναι το μέγεθος του έργου. Οπως έχει σχεδιαστεί, η χρήση του νησιού για οποιονδήποτε άλλο λόγο είναι αδύνατη. Επιπλέον έχουν γίνει μεγάλης κλίμακας έργα, έχουν ισοπεδωθεί οι κορυφές, έχουν γίνει μεγάλα μπαζώματα. Υπάρχει, λοιπόν, πάντα ένα ερωτηματικό τι θα γίνει αν για κάποιο λόγο σταματήσει να λειτουργεί το αιολικό πάρκο. Εχουμε πολλά παραδείγματα σε διάφορες περιοχές της χώρας –το πιο πρόσφατο στη Μυτιλήνη– όπου ανεμογεννήτριες σταματούν να λειτουργούν και εγκαταλείπονται” πρόσθεσε.

Εκτός από τον Άγιο Γεώργιο άλλες βραχονησίδες που το πρώην ΥΠΕΚΑ είχε επιλέξει για τη χωροθέτηση αιολικών πάρκων είναι οι Λεβίθα, Σύρνα, Κανδελούσα, Κίναρο, Γλάρο, Λιάδι, Πλάκα, οι οποίες βρίσκονται κυριολεκτικά στη μέση του Αιγαίου.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ορνιθολογικής Εταιρίας, από τις 722 ακατοίκητες νησίδες (από 20 έως 5.000 στρέμματα) στη χώρα μας, οι 479 (το 66%) ανήκουν στο δίκτυο Natura.

«Οι ακατοίκητες νησίδες είναι σημαντικές για τη βιοποικιλότητα. Αποτελούν σημαντικά φυσικά εργαστήρια. Τα πιο σημαντικά σπονδυλωτά της Ελλάδας βρίσκονται σε αυτές για έναν απλό λόγο: εξαιτίας της απουσίας των ανθρώπων και χερσαίων σαρκοφάγων. Πρέπει λοιπόν να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Στις περιοχές αυτές ο σχεδιασμός δεν μπορεί να γίνεται μόνο ανάλογα με τις απαιτήσεις ή προτάσεις του επενδυτή», επισημαίνει η Ορνιθολογική.

econews