Σάββατο 14 Φεβρουαρίου 2015

Ζητά πίσω τους χώρους δύο στρατοπέδων

Την ανάκληση της απόφασης με την οποία τα πρώην στρατόπεδα “Μεγάλου Αλεξάνδρου” και “Παπακυριαζή” μεταβιβάστηκαν στο ΤΑΙΠΕΔ ζητά ο δήμος Αμπελοκήπων-Μενεμένης. Έστειλε μάλιστα επιστολή στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στην αναπληρώτρια υπουργό Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη και τον υπουργό Εσωτερικών Νίκο Βούτση, επισημαίνοντας ότι οι χώροι πρέπει να αποδοθούν στον δήμο, καθώς μετά από πολεοδομικές και ρυμοτομικές αλλαγές έπαψαν να είναι περιουσία του δημοσίου.

Της Φανής Σοβιτσλή
fanisovi@gmail.com
Το στρατόπεδο “Παπακυριαζή” ανήκει στον πρώην δήμο Κορδελιού-Ευόσμου, ωστόσο η μεταβίβαση είναι κοινή, λόγω της συνένωσης των δύο δήμων στο πλαίσιο του Καλλικράτη, και γι’ αυτό ο δήμαρχος Λάζαρος Κυρίζογλου θέτει ζήτημα επιστροφής των στρατοπέδων στη δικαιοδοσία του ενιαίου πλέον δήμου.
Όπως επισημαίνει ο δήμαρχος στην επιστολή, το “Μεγάλου Αλεξάνδρου” είναι ανταλλάξιμο κτήμα, από το οποίο ένα τμήμα ανήκει στον δήμο, ενώ αναφέρει ότι θα πρέπει να ληφθεί υπόψη πως στο συγκεκριμένο τμήμα έχουν προκύψει σοβαρές αλλαγές πολεοδομικά, ρυμοτομικά αλλά και ιδιοκτησιακά, και ως εκ τούτου η έκταση δεν είναι ιδιωτική περιουσία του δημοσίου. Υπενθυμίζεται ότι τα δύο στρατόπεδα είχαν μεταβιβαστεί στο ΤΑΙΠΕΔ χωρίς αντάλλαγμα “κατά πλήρη κυριότητα, νομή και κατοχή” τον Απρίλιο του 2013.

ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΑΠΟΦΑΣΗ
Ο δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης χαρακτηρίζει παράνομη την απόφαση παραχώρησής τους στο ΤΑΙΠΕΔ βασιζόμενος και σε όσα προεκλογικά υποστήριξε ο ΣΥΡΙΖΑ για τα πρώην στρατόπεδα και προειδοποιεί πως αν δεν ανακληθεί η απόφαση, θα υπάρξει κοινωνική αναστάτωση στην περιοχή με μεγάλες κινητοποιήσεις των κατοίκων. Αναφερόμενος στο ιστορικό του πρώην στρατοπέδου “Μ. Αλεξάνδρου”, ο κ. Κυρίζογλου τονίζει ότι βάσει του γενικού πολεοδομικού σχεδίου των Αμπελοκήπων (με το οποίο μπήκε στο σχέδιο πόλης το στρατόπεδο) χαρακτηρίζεται “ως ζώνη ειδικών χρήσεων με υπερτοπικό κέντρο επιπέδου πόλης, διοικητικής και κοινωνικής υποδομής και κοινωφελών εγκαταστάσεων και τμήματος για χρήση κοινωφελούς κατοικίας, όπου δημιουργούνται: σχολικά συγκροτήματα (ενδεικτική επιφάνεια περί τα 20 στρέμματα πλησίον της οδού Βενιζέλου), χώροι αθλητισμού (μικρά γήπεδα μπάσκετ και βόλεϊ), χώροι πρασίνου και εκπαίδευσης και πολιτισμού”.
Οι συγκεκριμένες χρήσεις γης που προσδιορίστηκαν το 1992, όπως αναφέρει, παρέμειναν αμετάβλητες και στο τροποποιημένο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΓΠΣ) του 2005, ενώ το 2008 το στρατόπεδο παραχωρήθηκε στον δήμο (εξαιρουμένων των στρατιωτικών εγκαταστάσεων που παρέμειναν ενεργές) και εκπονήθηκε νέο σχέδιο.
“Με δεδομένες τις δραματικές ελλείψεις ελεύθερων χώρων, η απόδοση των στρατοπέδων στις τοπικές κοινωνίες αποτελεί την τελευταία ελπίδα και ανάσα ζωής για περιβαλλοντική βελτίωση και αναβάθμιση, πολιτιστική ανάπτυξη και οικονομική ανάκαμψη. Θεωρούμε αδιανόητη, αμελέτητη και άτοπη τη μεταβίβαση του ανωτέρω ακινήτου στο ΤΑΙΠΕΔ” υπογραμμίζει ο δήμαρχος. Σχολιάζει μάλιστα ότι μετά την κυβέρνηση του Κ. Καραμανλή οι επόμενες κυβερνήσεις Γ. Παπανδρέου και Αντ. Σαμαρά άλλαξαν πολιτική. “Έγινε δηλαδή εφαρμογή τού ‘άλλοι παπάδες ήλθανε, άλλα ευαγγέλια φέρανε’; Γιατί τέτοια ασυνέχεια και ασυνέπεια της πολιτείας για ένα τόσο σοβαρό θέμα;” διερωτάται ο κ. Κυρίζογλου.