Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2015

Φυλακισμένος για 2,5 χρόνια λόγω… συνωνυμίας

Στη δίνη του δικαστικού συστήματος και των μαρτυριών του διαβόητου βαρυποινίτη Μαριάν Κόλα, βρέθηκε νεαρός Αλβανός, με συνέπεια να μένει στη φυλακή για δύο χρόνια και τρεις μήνες, χωρίς να έχει απολύτως καμία σχέση με εγκληματικές δραστηριότητες.

Του Κώστα Καντούρη
kantouris@hotmail.com
Ύστερα από ταλαιπωρία ετών, τρία δικαστήρια τον αθώωσαν, κρίνοντας ότι η μαρτυρία του κακοποιού, που έπεσε νεκρός από πυρά αστυνομικών τον περσινό Ιούλιο στην Ήπειρο, δεν είχε σχέση με τον 29χρονο. Πρόκειται για ακόμη μία περίπτωση άδικης φυλάκισης από τις δεκάδες που καταγράφονται σε όλη τη χώρα.
Η τελευταία πράξη της απίστευτης περιπέτειας που πέρασε ο άτυχος αλλοδαπός Μακ Πρέγκα διαδραματίστηκε πριν από λίγες ημέρες στο τριμελές εφετείο κακουργημάτων Θεσσαλονίκης. Ήταν το τελευταίο δικαστήριο, το οποίο δέχτηκε πως ο 29χρονος δεν μπορεί να είχε σχέση με τη σωρεία ληστειών που διαπράχθηκαν το 2007 σε όλη την Ελλάδα. Δεν συνέπιπτε ούτε η ηλικία ούτε ο τόπος καταγωγής, ούτε καν το μικρό του όνομα. Ωστόσο, από την πρώτη στιγμή που συνελήφθη, το φθινόπωρο του 2012, ο νεαρός με τον συνήγορό του Αθανάσιο Χατζάκο επιχειρούν να αποδείξουν ότι δεν είναι… ελέφαντας. Πρωτόδικα όμως του επιβλήθηκε κάθειρξη 13 χρόνων, ενώ άλλο δικαστήριο τον είχε τιμωρήσει σε φυλάκιση 4 ετών. Ακόμη και σήμερα ο 29χρονος, παρά τις αθωωτικές αποφάσεις, κρατείται από την αστυνομία για μία απόφαση παράνομης εισόδου στην Ελλάδα, την οποία επίσης αμφισβητεί.
Όλα ξεκίνησαν όταν ο Μαριάν Κόλα, η δράση του οποίου έγινε γνωστή με την κινηματογραφική απόδραση από τις φυλακές Τρικάλων και τη γιγαντιαία επιχείρηση για τον εντοπισμό του, αφού προηγουμένως στο πέρασμά του δολοφονούσε μαζί με συνεργούς του όποιον βρήκε μπροστά του, είχε συλληφθεί το 2007 στη Θεσσαλονίκη για 36 ληστείες σε όλη τη χώρα. Στην προσπάθειά του να πείσει διωκτικές και δικαστικές αρχές ότι έχει την πρόθεση να κατονομάσει τους συνεργούς του, ανέφερε το όνομα Νικ Πρέγκα. Όταν έγινε αυτό, το 2008, υποστήριξε ότι ο… συνεργός του με αυτά τα στοιχεία είναι 32 χρόνων. Ο Πρέγκα ενεπλάκη λόγω παρόμοιων μαρτυριών όχι μόνο για τις ληστείες αλλά και για σωρεία κλοπών που επίσης διέπραξε ο Κόλα το 1995 στην ευρύτερη περιοχή της Χαλάστρας, μέχρι και για εισαγωγή… πυρομαχικών από την Αλβανία.
Ο Μακ Πρέγκα την εποχή εκείνη ήταν μόλις 23 χρόνων. Είχε την ατυχία να έχει το ίδιο -που δεν είναι σπάνιο στην Αλβανία- επίθετο με τον υποδεικνυόμενο συνεργό του Κόλα, ενώ το χαϊδευτικό του είναι “Νικ”. Διέφεραν όμως τόσο η ηλικία όσο και ο τόπος καταγωγής των δύο προσώπων. Οι ουσιαστικές διαφορές δεν στάθηκαν ικανές για τις ελληνικές διωκτικές και δικαστικές αρχές να συντάξουν τρία βαριά κατηγορητήρια για τον νεαρό.
Χωρίς να γνωρίζει απολύτως τίποτε, καταδικάστηκε από το τριμελές εφετείο κακουργημάτων Θεσσαλονίκης σε 4 χρόνια φυλάκιση για εισαγωγή πυρομαχικών που είχε φέρει η συμμορία του Κόλα από τη χώρα του, μαζί με ναρκωτικά. Η υπόδειξη κατηγορούμενου στη δίκη ότι μάλλον ο Πρέγκα, που απουσίαζε, βοήθησε στη μεταφορά των πυρομαχικών, θεωρήθηκε από το δικαστήριο ουσιαστικό στοιχείο, παρότι ο αστυνομικός-μάρτυρας κατηγορίας διαβεβαίωσε ότι δεν τον γνώριζε καθόλου.
Εκείνη την εποχή ο 29χρονος σήμερα εργαζόταν ως σερβιτόρος σε κατάστημα φίλου του στη Σταυρούπολη. Δεν είχε υποψιαστεί ποτέ ότι η ζωή του που κυλούσε κατ’ ευχήν, αφού συγκέντρωνε χρήματα και είχε νοικιάσει μόνος διαμέρισμα, θα ανατρεπόταν σε έναν τυχαίο έλεγχο της αστυνομίας. Συνελήφθη για την ποινή των 4 χρόνων φυλάκισης και βρέθηκε στις φυλακές. Γρήγορα προέκυψαν τα κατηγορητήρια για τη σωρεία κλοπών αλλά και για τις πολλές ληστείες που είχε διαπράξει ο Κόλα.
Στο μονομελές εφετείο κακουργημάτων Θεσσαλονίκης ο 29χρονος ήταν σε δύο υποθέσεις κατηγορούμενος. Μία για τις κλοπές και μία για τις ληστείες. Το δικαστήριο τον απάλλαξε για τις κλοπές, αφού το κατηγορητήριο ανέφερε πως είχαν διαπραχθεί το 1995. Ο Πρέγκα ήταν μόνο 10 χρόνων και αδύνατο να συμμετείχε σε τέτοια σπείρα. Η ίδια σύνθεση του δικαστηρίου, παρότι είχε μπροστά της την εξόφθαλμη ψευδή μαρτυρία του βαρυποινίτη Κόλα, δεν ακολούθησε την ίδια τακτική για την κατηγορία των ληστειών. Ο νεαρός βρέθηκε καταδικασμένος σε 13 χρόνια κάθειρξη, επειδή ένας κακοποιός ξεστόμισε ένα όνομα και ένας μάρτυρας ισχυρίστηκε πως τον αναγνώρισε. Οι ισχυρισμοί του ίδιου και του συνηγόρου του πως τα στοιχεία διαφέρουν ουσιωδώς, δεν έπεισαν το δικαστήριο.

ΟΙ ΑΘΩΩΣΕΙΣ
Το πενταμελές εφετείο Θεσσαλονίκης ήρθε να αποδώσει δίκαιο στον 29χρονο. Εξετάζοντας ουσιαστικά την υπόθεση με την εισαγωγή πυρομαχικών και έχοντας παρόντα τον κατηγορούμενο, κατέληξε πως δεν μπορεί να είχε σχέση με τον Κόλα και τη συμμορία του, αλλά την πλήρωσε λόγω… συνωνυμίας.
Η δικαίωσή του ολοκληρώθηκε πριν από λίγες ημέρες. Στο τριμελές εφετείο κακουργημάτων Θεσσαλονίκης δικάστηκε σε δεύτερο βαθμό η υπόθεση της σειράς ληστειών του Κόλα. Το δικαστήριο εξετάζοντας την υπόθεση δεν χρειάστηκε ιδιαίτερα στοιχεία να αντιληφτεί πως πρόκειται περί διαφορετικού προσώπου. Η διαφορά ηλικίας στην περιγραφή του κακοποιού ήταν το βασικό αθωωτικό στοιχείο για τον 29χρονο. Επιπλέον, ο μάρτυρας που είχε καταθέσει ότι σε μία ληστεία τον είχε αναγνωρίσει και μάλιστα “πάλεψα μαζί του” άλλαξε όσα ισχυρίστηκε πρωτόδικα, υποστηρίζοντας ότι αυτός με τον οποίο είχε έρθει στα χέρια ήταν ο Κόλα και όχι ο νεαρός κατηγορούμενος. Κηρύχθηκε ύστερα από 2 χρόνια και 3 μήνες στη φυλακή αθώος για πράξεις που ποτέ δεν έκανε.
“Δεν τον έχω γνωρίσει ποτέ τον Κόλα. Είναι απίστευτο αυτό που έχω περάσει”, έλεγε στην απολογία του ο αλλοδαπός. “Έχει ζήσει μία πρωτοφανή περιπέτεια και καταδικαζόταν άδικα για πράγματα που δεν γνώριζε, λόγω συνωνυμίας”, σημείωσε μιλώντας στη “ΜτΚ” ο συνήγορός του Αθανάσιος Χατζάκος, προαναγγέλλοντας ότι θα προσφύγουν στα δικαστήρια για αποζημίωση του νεαρού για άδικη φυλάκιση. Μπορεί η περιπέτεια του 29χρονου να έχει τελειώσει, όμως παραδόξως παραμένει κρατούμενος. Σε βάρος του βρέθηκε ότι εκκρεμούσε μία απόφαση για παράνομη είσοδο στη χώρα, από τις… ουρές των κατηγορητηρίων για τα κακουργήματα για τα οποία απηλλάγη. Παρά τις προσπάθειες και το γεγονός ότι δεν είχε πλέον ποινικό μητρώο, δεν δόθηκε αναστολή στην ποινή. Επίσης, κινδυνεύει και με απέλαση από τη χώρα.

AΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ Βρέθηκαν σε κελί από λάθος
Δεκάδες είναι οι περιπτώσεις που έχουν καταγραφεί στα δικαστηριακά χρονικά τα τελευταία χρόνια, στις οποίες πρώην κρατούμενοι προσφεύγουν στα δικαστήρια, διεκδικώντας αποζημίωση για άδικη φυλάκιση. Η πλειοψηφία τους βρέθηκε στις φυλακές καθώς κατηγορήθηκαν λόγω συνωνυμίας ή λόγω λανθασμένων εντυπώσεων μαρτύρων. Όλοι κατέθεταν αδιάσειστα στοιχεία, τα οποία εξετάστηκαν, αφού όμως ταλαιπωρήθηκαν. Οι υποθέσεις έρχονται στην επιφάνεια καθώς τα περισσότερα θύματα διεκδικούν από το δημόσιο αποζημιώσεις για άδικη κράτηση. Οι αιτήσεις τους γίνονται δεκτές, όμως οι αποζημιώσεις είναι πενιχρές και σπάνια ξεπερνούν τα 10 ευρώ ημερησίως, ανάλογα με την επαγγελματική κατάσταση του αθωωθέντα.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση έλληνα μικροπωλητή από τον Βόλο, ο οποίος το 2000 έμεινε σε ηλικία 25 χρόνων στη φυλακή για έναν χρόνο, για χάρη αναζητούμενου με το ίδιο ονοματεπώνυμο. Ο μικροπωλητής ελέγχθηκε σε μπλόκο της Τροχαίας στη Δράμα και κατηγορήθηκε για κλοπές που διέπραξε ο συνώνυμός του. Οι αρχές δεν έκαναν κανένα διασταυρωτικό έλεγχο, ούτε αποτυπωμάτων, μέχρι να κριθεί από δικαστήριο της Θεσσαλονίκης ότι ήταν αθώος. “Το δικαστήριο σε κρίνει αθώο, επειδή δεν είσαι εσύ αυτός που έκανε τις κλοπές, είναι άλλος”, είχε πει ο πρόεδρος του δικαστηρίου.
Κραυγαλέα είναι η περίπτωση βούλγαρου επαίτη, ο οποίος συνελήφθη στο συσσίτιο απόρων της εκκλησίας των Αγίων Πάντων, λόγω συνωνυμίας. Ο 58 χρόνων το Νοέμβριο του 2008 προσήχθη στην αστυνομία, επειδή προηγήθηκε στο συσσίτιο μικροεπεισόδιο με αντεγκλήσεις. Οι αστυνομικοί είδαν ότι τα στοιχεία της ταυτότητάς του συνέπιπταν με αυτά ενός λαθρεμπόρου τσιγάρων, ο οποίος αναζητούνταν. Παρά την επιμονή του πως δεν πρόκειται για το ίδιο πρόσωπο, οδηγήθηκε στις φυλακές και αθωώθηκε σχεδόν έναν χρόνο μετά, τον Σεπτέμβριο του 2009.
Ενδεικτικές όμως είναι και άλλες περιπτώσεις λαθών αστυνομίας και δικαιοσύνης που οδήγησαν αθώους στα κελιά των φυλακών. Τον Δεκέμβριο του 2007, 27χρονος Αλβανός συνελήφθη στην Ξηροκρήνη, επειδή μετέφερε τυριά για να τα στείλει στη γιαγιά του στην Αλβανία με ομοεθνή του, που επρόκειτο να ταξιδέψει στη χώρα τους. Ο νεαρός τότε αλλοδαπός δεν πρόλαβε να μπει στο σπίτι του ομοεθνή του, καθώς την ώρα εκείνη γινόταν έλεγχος για ναρκωτικά, που πράγματι βρέθηκαν. Οι αστυνομικοί του είπαν να αφήσει τα τυριά και έμεινε για 17 μήνες στη φυλακή, κατηγορούμενος για εμπορία, μέχρι να αθωωθεί τον Φεβρουάριο του 2009. Μάλιστα ο πρόεδρος του δικαστηρίου είχε επικρίνει τους αστυνομικούς, λέγοντας πως “κι εγώ να περνούσα από το σημείο, θα με είχατε συλλάβει”.
Έλληνας οδηγός φορτηγού από το Λαύριο έμεινε πέντε μήνες προφυλακισμένος για ληστεία που κατηγορήθηκε ότι διέπραξε το 2000 στη Θεσσαλονίκη, όμως από την αρχή φώναζε για την αθωότητά του, τονίζοντας πως είχε επισκεφτεί την πόλη προ 15 ετών. Συνελήφθη όταν επισκέφτηκε το τμήμα Λαυρίου για να δηλώσει κλοπή του αυτοκινήτου του και προέκυψε… ένταλμα σύλληψης. Ο 33χρονος τότε κρίθηκε αθώος το 2003, όμως, όπως είπε, είχε διαλυθεί η οικογένειά του λόγω αυτής της κατηγορίας, καθώς νόμισαν πως είχαν να κάνουν με κακοποιό, ενώ απολύθηκε και από τη δουλειά του.