Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2015

“Θεματικές” διαδρομές με φόντο τη Θεσσαλονίκη

Ολοένα και περισσότερο κερδίζουν έδαφος οι “θεματικές” διαδρομές με φόντο την πόλη της Θεσσαλονίκης. Οι διαδρομές αυτές εστιάζουν κάθε φορά και σε διαφορετικό πεδίο ή πτυχή της ζωής ή της ιστορίας ενός τόπου, ενός σημείου, ενός ή πολλών μνημείων.

Του Μάνου Θεοδωρίδη

Μια ομάδα που ασχολείται με τις θεματικές διαδρομές είναι η “Thessaloniki Walking Tours”, η οποία προτείνει θεματικές διαδρομές στη Θεσσαλονίκη επιχειρώντας να συνδέσει το παρελθόν με το σύγχρονο πρόσωπο της πόλης.

Γνωρίζοντας τη μικροϊστορία
“Δίνουμε έμφαση στις ανθρώπινες ιστορίες, στο μικρό, αυτό που γλίστρησε από τη μεγάλη ιστορία, το οποίο όμως συνδέεται με τα μεγάλα γεγονότα που καθόρισαν τον σύνθετο χαρακτήρα της Θεσσαλονίκης και της περιπέτειάς της μέσα στο χρόνο, εξετάζοντάς την από διαφορετική σκοπιά στα προγράμματα, τις εμπειρίες και διαδρομές που προτείνουμε. Αυτό που επιδιώκουμε είναι οι φίλοι που μας ακολουθούν να γνωρίσουν, αλλά και να ευχαριστηθούν τη δραστηριότητα αυτή, η οποία εκτός από τεκμηριωμένη φροντίζουμε να είναι και διασκεδαστική”, δηλώνει στη “Θ” η Εύη Καρκίτη, υπεύθυνη συντονισμού και πωλήσεων της “Thessaloniki Walking Tours”.
Οι διαδρομές διαρκούν από 2 έως 3 ώρες, ενώ κάποια προγράμματα μπορεί να διαρκέσουν πολύ περισσότερο. Οι τιμές ξεκινούν από τα 10 ευρώ ανά άτομο. “Προσπαθούμε να κάνουμε κάθε φορά νέες προτάσεις για να δει κανείς την πόλη. Η Θεσσαλονίκη, όπως βέβαια και πολλές άλλες πόλεις, είναι εξαιρετικά πλούσια σε ιστορία και μικροϊστορία, δίνει τη δυνατότητα να την περπατήσουμε, να την ανακαλύψουμε ή να την προσεγγίσουμε από πολλές και διαφορετικές πλευρές”, επισημαίνει η κ. Καρκίτη. Σύμφωνα με την ίδια, μπορεί οποιοσδήποτε να λάβει μέρος σε μια τέτοια “θεματική διαδρομή”, είτε γιατί τον ενδιαφέρει τον ίδιο το θέμα ή η οπτική με την οποία το προσεγγίζει η ομάδα, είτε γιατί δεν γνωρίζει πολλά πάνω σε αυτό και επιδιώκει να μάθει περισσότερα.

Με γκρουπ από το εξωτερικό
Η ομάδα της “Thessaloniki Walking Tours” δουλεύει κυρίως με γκρουπ από το εξωτερικό, ενώ είναι ανοιχτή για διαδρομές και δράσεις και με το ελληνικό κοινό. Οι διαδρομές και οι δράσεις της ομάδας είναι διαθέσιμες στην ελληνική και την αγγλική γλώσσα. Η ομάδα έχει ξεκινήσει ταυτόχρονα συζητήσεις και διαδικασίες ώστε να μπορεί να προσφέρει κάποια από τα προγράμματά της και στα γερμανικά.
“Η δραστηριότητά μας ακολουθεί ένα τριετές πλάνο και οι πρώτοι μας στόχοι έχουν ήδη επιτευχθεί. Κάναμε ένα ελπιδοφόρο ξεκίνημα και βρισκόμαστε πια στη δεύτερη φάση, εδραιώνοντας συνεργασίες και ξεκινώντας νέες. Η δεύτερη αυτή φάση, σύμφωνα με το πλάνο μας, ολοκληρώνεται το φθινόπωρο του 2015, περίοδο που θα ξεκινήσουμε την επίτευξη των επόμενων στόχων μας”, τονίζει στη “Θ” η κ. Καρκίτη. Οι προτάσεις των θεματικών διαδρομών αποτελούν “έναν ευρηματικό, φρέσκο και ποιοτικό τρόπο για να γνωρίσει κανείς μια πόλη ή να επανασυνδεθεί μαζί της”.
H ομάδα έχει ξεναγήσει media στα σημαντικότερα μνημεία της πόλης, ταξιδιωτικούς bloggers και συγγραφείς σε τουριστικά ΜΜΕ, καλεσμένους του Thessaloniki International Symposium in World Affairs του Navarino Network, του 15ου διεθνούς συνεδρίου Web Information System Engineering, ομάδες τουριστών και επιβάτες κρουαζιερόπλοιων, όπως και κατοίκους της πόλης, προσεγγίζοντας τη ρωμαϊκή, μεσαιωνική αλλά και οθωμανική περίοδο της Θεσσαλονίκης, την κινηματογραφική ιστορία, τη γαστρονομική ιστορία κτλ. Παράλληλα υπάρχουν και καθημερινές ιστορίες ανθρώπων, όπως ένα ζευγάρι το οποίο ήθελε να κάνει ένα ξεχωριστό και πρωτότυπο δώρο για τους καλεσμένους του γάμου τους, που ήρθαν στη Θεσσαλονίκη από το Παρίσι, την Αθήνα και τα Τρίκαλα. Διάλεξαν την ομάδα Thessaloniki Walking Tours και απόλαυσαν τη βόλτα στην ηλιόλουστη πόλη.

Η ομάδα
Η ομάδα αποτελείται από έξι άτομα και συγκεκριμένα την Εύη Καρκίτη, υπεύθυνη για τον συντονισμό και τις πωλήσεις, τους αρχαιολόγους και ξεναγούς Τάσο Παπαδόπουλο και Γιώργο Φήτα, που υλοποιούν διαδρομές στην ιστορία, τον δημοσιογράφο Κωστή Ζαφειράκη, υπεύθυνο για τις δράσεις της ομάδας που σχετίζονται με τη γαστρονομία της Θεσσαλονίκης, την αρχαιολόγο Άλκηστι Χαρσούλη που βοηθά στον σχεδιασμό και τον συντονισμό, και τη δημοσιογράφο και εκπαιδευτικό Μάγδα Δημάκη, υπεύθυνη στον τομέα της προώθησης και της επικοινωνίας.

"Μ"