Με το βλέμμα στραμμένο στο ευρωπαϊκό δικαστήριο βρίσκονται υπουργείο Περιβάλλοντος και δήμοι της χώρας, καθώς σήμερα αναμένεται η επικύρωση της απόφασης της Κομισιόν για την επιβολή προστίμων σε όσους ΟΤΑ δεν έχουν κλείσει και αποκαταστήσει τις χωματερές.
Της Φανής Σοβιτσλή
Η απόφαση, εφόσον ανακοινωθεί, θα είναι άμεσα εφαρμοστέα, γεγονός που θα σημάνει συναγερμό στους δήμους, οι οποίοι έχουν την κύρια ευθύνη και αρμοδιότητα για τη διαχείριση των αστικών αποβλήτων.
Στην περίπτωση που δήμοι δεν έχουν παύσει τη λειτουργία ενός Χώρου Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ) ή δεν έχουν αρχίσει την αποκατάστασή του καλούνται από σήμερα να πληρώνουν πρόστιμο περίπου 55.000 ευρώ ημερησίως, το οποίο έχει ήδη επιβάλει η Κομισιόν. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥΠΕΚΑ σήμερα στα όρια δήμων λειτουργούν συνολικά 292 χωματερές, από τις οποίες 69 παραμένουν ενεργές, ενώ οι υπόλοιπες 223 αποκαθίστανται. Η διαδικασία της αποκατάστασης αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2015, καθώς η ανάπλασή τους έχει ενταχθεί σε προγράμματα του ΕΣΠΑ.
Στην Κεντρική Μακεδονία δεν υπάρχουν ενεργοί ΧΑΔΑ, ωστόσο δεν αποκλείεται πολλοί δήμοι σε Χαλκιδική, Ημαθία και Σέρρες να επιβαρυνθούν με τα πρόστιμα, καθώς μέχρι πριν από έναν χρόνο είχαν ανοιχτές χωματερές και μετά την παύση λειτουργίας τους (σχετικά πρόσφατα) δεν έχουν προχωρήσει τη διαδικασία αποκατάστασης και ανάπλασής τους. Από τους συνολικά 71 ΧΑΔΑ στην Κεντρική Μακεδονία μόνον τρεις αποκαταστάθηκαν σε Θεσσαλονίκη, Κιλκίς και Πέλλα, καθώς οι υπόλοιποι 64 είναι ενταγμένοι σε ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία και οι δήμοι περιμένουν τα κονδύλια. «Στόχος μας ήταν να μειώσουμε τον αριθμό των ανοικτών ΧΑΔΑ στην Κεντρική Μακεδονία και μάλιστα εντός του 2014, όπως είχε ζητήσει το υπουργείο Περιβάλλοντος. Θεωρώ ότι οι δήμοι έλαβαν τα μέτρα τους σχετικά με τη διαδικασία αποκατάστασής τους και δεν θα βρεθούν αντιμέτωποι με τα πρόστιμα», τόνισε ο πρόεδρος του περιφερειακού Φορέα Διαχείρισης Στερών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) Μιχάλης Γεράνης.
ΤΡΕΧΕΙ, ΓΙΑ ΝΑ ΓΛΙΤΩΣΕΙ ΤΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ
Παρά τις επανειλημμένες παραινέσεις και πιέσεις της Γενικής Γραμματείας Περιβάλλοντος στους δήμους να κλείσουν τις χωματερές και τουλάχιστον να δημοπρατήσουν την αποκατάστασή τους, έως σήμερα δεν έχει προχωρήσει τίποτα. Σύμφωνα με την Κομισιόν οι οικονομικές κυρώσεις για τη χώρα μας θα απομειώνονται, κάθε φορά που θα σταματά η λειτουργία ενός ενεργού ΧΑΔΑ ή θα αρχίζει η αποκατάστασή του, κάτι το οποίο έπρεπε να έχουν λάβει υπόψη τους οι δήμοι πριν από την έκδοση της απόφασης του ευρωπαϊκού δικαστηρίου.
Η ηγεσία του ΥΠΕΚΑ βρίσκεται σε εγρήγορση ενόψει της απόφασης του ευρωπαϊκού δικαστηρίου και το προηγούμενο διάστημα κατέλαβε προσπάθεια να εμφανίσει η χώρα μας όσο γίνεται λιγότερους ανοικτούς ΧΑΔΑ. Σε δηλώσεις της πριν από λίγες ημέρες η γενική γραμματέας του ΥΠΕΚΑ Νάντια Γιαννακοπούλου τόνισε ότι το πρόστιμο των 22 εκατ. ευρώ, που όριζε η πρώτη δικαστική απόφαση για τη μη συμμόρφωση της χώρας μας από το 2005 έως το 2009, δεν μπορεί να αποφευχθεί και δυστυχώς, όπως είπε, υπάρχουν ακόμη προβληματικές περιοχές στην Ελλάδα, όπως η περιφέρεια Πελοποννήσου και νησιά του Νοτίου Αιγαίου.
ΟΙ ΚΑΤΑΔΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ
Τον Οκτώβριο του 2005 η Ελλάδα καταδικάστηκε από το δικαστήριο ευρωπαϊκών κοινοτήτων για τη διάθεση αστικών αποβλήτων σε Χώρους Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων (1.128 ενεργοί ΧΑΔΑ) και έδωσε προθεσμία για την αποκατάστασή τους έως το τέλος του 2008. Τον Απρίλιο του 2009 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κίνησε προδικαστική διαδικασία για επιβολή χρηματικών κυρώσεων και τον Ιούνιο του 2013 ανακοινώθηκε η εκ νέου παραπομπή της χώρας λόγω μη συμμόρφωσης με την απόφαση του 2005. Μέχρι τότε είχαν απομείνει 396 (90 ενεργοί και 306 ανενεργοί) από τους 3.036 ΧΑΔΑ που καταγράφηκαν διαχρονικά. Η εκδίκαση της υπόθεσης έγινε τον περασμένο Ιούνιο, οπότε υπήρχαν 292 χωματερές, εκ των οποίων 69 ενεργές.