Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2014

ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ Όλο το κόλπο με τα τροχαία-μαϊμού στη Θεσσαλονίκη

Όλο το σχέδιο που κατηγορούνται ότι είχαν στήσει ασφαλιστικοί πράκτορες, υπάλληλοι, πραγματογνώμονες τροχαίων ατυχημάτων και ένας ιδιοκτήτης συνεργείου, ζημιώνοντας ασφαλιστική εταιρεία με περίπου 2 εκατομμύρια ευρώ, αποκαλύπτεται σε πρόταση της εισαγγελέα εφετών Θεσσαλονίκης.

Του Κώστα Καντούρη
kantouris@hotmail.com

Επί πέντε χρόνια φέρονται ότι βεβαίωναν εικονικές ζημιές μέχρι και για ανύπαρκτα ατυχήματα, προκειμένου να καρπώνονται από την εταιρεία τις αποζημιώσεις ασφαλίστρων, τις οποίες εμφανίζονταν ότι εισέπρατταν οι ιδιοκτήτες των αυτοκινήτων.
Η μεγάλη απάτη αποκαλύφθηκε από την οικονομική αστυνομία, ύστερα από μήνυση των εκπροσώπων της Εθνικής Ασφαλιστικής, ενώ ο σχηματισμός δικογραφίας συνοδεύτηκε από έφοδο των αστυνομικών στα γραφεία της ασφαλιστικής εταιρείας στην οδό Μητροπόλεως. Από τον έλεγχο που έγινε από τους ελεγκτές της εταιρείας προέκυψε πως από το 2007 μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2011 δόθηκαν αποζημιώσεις-μαϊμού σε 336 υποθέσεις, με τη ζημία της εταιρείας να φτάνει τα 1,8 εκατομμύρια ευρώ.
Σύμφωνα με την πρόταση που υπέβαλε στο συμβούλιο εφετών η αντεισαγγελέας εφετών Δέσποινα Σιδηροπούλου, προτείνει να παραπεμφθούν σε δίκη στο τριμελές εφετείο κακουργημάτων 16 άτομα για τα αδικήματα της συγκρότησης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, απάτη σε βάρος της εταιρείας, πλαστογραφία και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές πράξεις κατά περίπτωση κατηγορουμένου. Βασικός κατηγορούμενος ήταν προϊστάμενος τμήματος τομέα ζημιών της ασφαλιστικής εταιρείας στη Θεσσαλονίκη. Στην πρόταση γίνεται εκτενής αναφορά στον τρόπο υλοποίησης του σχεδίου του κυκλώματος. “Διαπιστώθηκε είτε ότι το ασφαλιστικό γεγονός ήταν ανύπαρκτο είτε ότι έγινε υπερτιμολόγηση προκειμένου να καταβληθεί ποσό πολλαπλάσιο της πραγματικής ζημίας. Το ‘κύκλωμα’ το οποίο κέρδιζε παράνομα χρήματα από τη συγκεκριμένη μεθόδευση αποτελούνταν από τους κατηγορουμένους, που ήταν στελέχη της εταιρείας, συνεργάτες αυτής (πραγματογνώμονες, ασφαλιστικοί πράκτορες, ιδιοκτήτης συνεργείου αυτοκινήτων) ως και τρίτα πρόσωπα”, σημειώνεται.

ΑΛΛΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
Ενδεικτικά των στοιχείων που αναφέρονται στην εισαγγελική πρόταση είναι ότι από τους 419 φακέλους αποζημιώσεων που εξετάστηκαν, στους 202 οι ζημιές ήταν ανύπαρκτες και όμως βεβαιώθηκαν αποζημιώσεις, οι οποίες εισπράχθηκαν, ενώ στους 211 δόθηκαν υπερκοστολογημένες αποζημιώσεις. Τονίζεται επίσης πως σε 69 περιπτώσεις χρησιμοποιήθηκαν φωτογραφίες τροχαίων ατυχημάτων από άλλα αυτοκίνητα για να βεβαιωθούν οι ζημίες, ενώ τα τιμολόγια αποκατάστασης κόβονταν από έντεκα συνεργεία αυτοκινήτων, εκ των οποίων τα δέκα ήταν ανύπαρκτα!
Τα χρήματα των αποζημιώσεων εμφανίζονταν να έχουν εισπράξει οι δικαιούχοι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων για να προχωρήσουν σε αποκατάσταση των ζημιών, ουσιαστικά όμως οι υπογραφές τους πλαστογραφούνταν από κατηγορούμενους στην υπόθεση. Μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης, το 2011, δύο εκ των κατηγορουμένων κρίθηκαν προσωρινά κρατούμενοι και στη συνέχεια αποφυλακίστηκαν, ενώ οι υπόλοιποι αφέθηκαν ελεύθεροι με χρηματικές εγγυήσεις.