Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2014

Μια ακόμη καλή είδηση που (σχεδόν) μας ξέφυγε

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη

Μέσα στον ορυμαγδό των τελευταίων ημερών, τις συζητήσεις περί τρόικας και τη διόγκωση «λαθών» που υπό κανονικές συνθήκες θα είχαν αντιμετωπιστεί ως συνήθεις νομοτεχνικές βελτιώσεις, μας διαφεύγουν μερικές πολύ σημαντικές ειδήσεις.

Ειδήσεις που αποδεικνύουν πως πρέπει με νύχια και με δόντια να παραμείνουμε στο ευρωπαϊκό πλαίσιο.

Όπως, για παράδειγμά, το ψήφισμα του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, με το οποίο καλείται η Τουρκία να τερματίσει τις απειλές και τις μονομερείς ενέργειες και να σεβαστεί την εθνική κυριαρχία των κρατών- μελών της ΕΕ.

Πρόκειται για ψήφισμα που υιοθέτησαν οι πολιτικές ομάδες του Σώματος και εγκρίθηκε από την Ολομέλεια της Ευρωβουλής, το οποίο καλεί την Τουρκία να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και να ενεργεί σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά της Ευρωβουλής για την κλιμάκωση των απειλών και για τις μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας σε σχέση με την ΑΟΖ, και υπενθυμίζοντας τη νομιμότητα της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Επίσης, καλεί την Τουρκία να σεβαστεί και να συμμορφωθεί πλήρως προς τη δήλωση που εξέδωσαν η ΕΕ και τα κράτη- μέλη της στις 21 Σεπτεμβρίου 2005, συμπεριλαμβανομένου του όρου ότι η αναγνώριση όλων των κρατών μελών αποτελεί απαραίτητο συστατικό στοιχείο της διαδικασίας προσχώρησης.

Στο ψήφισμα τονίζεται ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει πλήρες και κυριαρχικό δικαίωμα να αναζητά φυσικούς πόρους μέσα στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της και ότι οι θαλάσσιες έρευνες της Τουρκίας πρέπει να θεωρηθούν παράνομες και προκλητικές, ενώ ζητά να αποσυρθούν αμέσως τα τουρκικά σκάφη που επιχειρούν στα ύδατα εντός της κυπριακής ΑΟΖ και γύρω από αυτήν.

Παράλληλα, τονίζεται ότι οι ενέργειες της Τουρκίας συνιστούν παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και του διεθνούς δικαίου, περιλαμβανομένης της UNCLOS και καλεί εκ νέου την τουρκική κυβέρνηση να υπογράψει και να κυρώσει χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση την UNCLOS, η οποία αποτελεί μέρος του κοινοτικού κεκτημένου.

Η Τουρκία καλείται να αποσύρει αμέσως την οδηγία της προς ναυτιλομένους και να απόσχει από κάθε παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και να σέβεται την εθνική κυριαρχία των κρατών- μελών της ΕΕ στα χωρικά τους ύδατα.

Επαναλαμβάνεται επίσης ότι τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών- μελών περιλαμβάνουν το δικαίωμα για σύναψη διμερών συμφωνιών καθώς και το δικαίωμα για έρευνα και εκμετάλλευση των φυσικών τους πόρων σύμφωνα με την UNCLOS.

Μάλιστα, η ευρωβουλή ευθυγραμμίζεται πλήρως με την κυπριακή άποψη ότι η ενδεχόμενη ανακάλυψη αποθεμάτων φυσικού αερίου θα είναι προς όφελος και των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο, αν καταστεί δυνατό να εξευρεθεί μια βιώσιμη, πολιτική λύση για τον τερματισμό της σύγκρουσης.

Υποστηρίζεται επιπλέον το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να ασκεί προσφυγές στον ΟΗΕ και στον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό για παραβιάσεις σε εδάφη ή ύδατα της επικράτειάς της.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επαναλαμβάνει ότι αποδίδει μεγάλη σημασία στην εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ της Τουρκίας και όλων των κρατών- μελών της ΕΕ, και θεωρεί ότι η συνέχιση ή/και η επανάληψη των ενεργειών αυτών θα μπορούσε να έχει αρνητικό αντίκτυπο στις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ, μεταξύ άλλων όσον αφορά τη διαδικασία ένταξής της.

Επισημαίνεται μάλιστα ότι οι ενέργειες και οι απειλές αυτές υπονομεύουν τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων για μια συνολική διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος.

Τέλος, το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο καλεί την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης και την Επιτροπή να παρακολουθούν συστηματικά τις δραστηριότητες της Τουρκίας μέσα στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και να τηρούν το Κοινοβούλιο ενήμερο.

Υπάρχει τίποτε καλύτερο από αυτό;

(Αν εξαιρέσουμε τους Πράσινους, που ξαφνικά εμφανίστηκαν να θέλουν να μπει στο τραπέζι των συζητήσεων για την επίλυση του Κυπριακού και το θέμα των φυσικών πόρων)…