Τετάρτη 8 Οκτωβρίου 2014

ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΚΛΙΝΙΚΕΣ Μπίζνες με εικονικές νοσηλείες

Γυναίκες με... προστάτη, άνδρες που νοσηλεύτηκαν για... τοκετό, εγκυμοσύνες κοριτσιών ηλικίας κάτω των 10 ετών ή γυναικών άνω των 60 ετών, νοσηλεία ενηλίκων σε ΜΕΘ νεογνών, ασθενείς που εμφανίζονται να νοσηλεύονται ταυτοχρόνως σε δύο διαφορετικές κλινικές, παράλληλες χρεώσεις εξετάσεων και πρόσθετες χρεώσεις εκτός Κλειστών Ενοποιημένων Νοσηλίων (ΚΕΝ).

Της Νικολέττας Μπούκα
nikolettabouka@yahoo.gr

Οι παραπάνω είναι μόνο μερικές από τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις των παραβάσεων που προέκυψαν από το πόρισμα του ελέγχου ο οποίος διενεργήθηκε το 2013 σε ιδιωτικές κλινικές της χώρας από πέντε ιδιωτικές εταιρείες ελέγχου με εντολή του υπουργείου Υγείας. Αναλυτικά, ελέγχθηκαν 444.041 περιστατικά σε 101 ιδιωτικές κλινικές, ενώ το σύνολο των χρημάτων που απαίτησαν να λάβουν οι ιδιωτικές κλινικές από τον ΕΟΠΥΥ ανέρχεται σε 286 εκατ. ευρώ.
Όπως τόνισε χθες ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του πορίσματος, παρουσία για πρώτη φορά και των τριών πρώην υπουργών Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, Ανδρέα Λυκουρέντζου και Ανδρέα Λοβέρδου, το συνολικό ποσό που χρεώθηκε στον ΕΟΠΥΥ ανέρχεται σε 41,4 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 5 εκατ. ευρώ χρεώθηκαν στον ΕΟΠΥΥ από τις ιδιωτικές κλινικές για νοσηλείες-μαϊμού και τα υπόλοιπα 36,4 εκατ. ευρώ αφορούν σε “διαφορές αστικού χαρακτήρα”, οι οποίες είναι υπό αμφισβήτηση.
Παράλληλα, τόνισε ότι οι φάκελοι με τα αναλυτικά στοιχεία των ελέγχων θα σταλούν στον αρμόδιο εισαγγελέα, ενώ θα επιβληθούν αυστηρές κυρώσεις. Μάλιστα, οι έλεγχοι θα επεκταθούν τόσο στο 2012 όσο και στη φετινή χρονιά (2014), ενώ θα γίνουν και στα δημόσια νοσοκομεία.
“Από εδώ και πέρα θα παραληφθούν εξατομικευμένα πια ανά πάροχο αυτές οι εκθέσεις, θα εξεταστούν προκειμένου να γίνουν οι περικοπές στους λογαριασμούς των παρόχων, ενώ θα εργαστεί η νομική υπηρεσία του ΕΟΠΥΥ προκειμένου να διαβιβάσει τους φακέλους στον εισαγγελέα προκειμένου να ασκηθούν τα νόμιμα, οι νόμιμες διώξεις, αν κριθεί και προς διερεύνηση τυχόν αξιοποίνων πράξεων”, δήλωσε ο κ. Βορίδης και συμπλήρωσε ότι “σε περίπτωση διακριβώσεως υπάρξεως τέτοιων αξιοποίνων πράξεων, είναι προφανές ότι εκτός από το αυτονόητο της περικοπής της χρεώσεως θα υπάρξουν πρόσθετα διοικητικά μέτρα, το ελάχιστο των οποίων θα είναι η διακοπή της συμβάσεως με τον ΕΟΠΥΥ”.

ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ
Σύμφωνα με τον κ. Βορίδη, το πόρισμα των ελέγχων για τις χρεώσεις του 2013 από τις ιδιωτικές κλινικές παραδόθηκε στα χέρια του στις 30 Σεπτεμβρίου και αφορά τις χρεώσεις υπηρεσιών κλειστής περίθαλψης σε ποσοστό 91% του συνόλου των χρεώσεων. Το υπόλοιπο 9% της κλειστής περίθαλψης των γενικών κλινικών αντιπροσωπεύει παρόχους που δεν τήρησαν εγκαίρως τις συμβατικές τους υποχρεώσεις, με αποτέλεσμα ο έλεγχος να έχει ξεκινήσει γι’ αυτούς σε δεύτερο χρόνο, την προσαρμογή των ευρημάτων ελέγχου με βάση τις προσφάτως εγκεκριμένες διαδικασίες εκκαθάρισης όπου αυτό ήταν απαραίτητο, καθώς και παρόχους για τους οποίους δεν είναι διαθέσιμες συγκεκριμένες έντυπες υποβολές.
Πάντως, υπολογίζεται ότι ως το τέλος Οκτωβρίου θα ολοκληρωθεί και ο έλεγχος των υπόλοιπων κατηγοριών περίθαλψης (ανοιχτή νοσηλεία, μονάδες αιμοκάθαρσης κλπ.) των γενικών κλινικών μαζί με τον έλεγχο των υπόλοιπων παρόχων κλειστής περίθαλψης (κέντρα αποκατάστασης, ψυχιατρικές κλινικές κλπ.). Επίσης, έως τις 30 Οκτωβρίου υπάρχει δέσμευση των ιδιωτικών ελεγκτικών εταιρειών ότι θα έχουν ολοκληρώσει και τον έλεγχο των χρεώσεων στα διαγνωστικά.

ΕΥΣΗΜΑ ΣΤΟΥΣ ΠΡΩΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ
Ο κ. Βορίδης σχολίασε ότι είχε την τύχη να ολοκληρώσει αυτή τη διαδικασία ελέγχου, αλλά είναι προφανές, όπως είπε, ότι “αυτό αποτελεί μια προσπάθεια και έναν καρπό που οφείλεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στους προκατόχους μου”.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Παιδείας και πρώην υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος αναφέρθηκε στη δημιουργία του ΕΟΠΥΥ και σε όλο το νομοθετικό έργο που επέτρεψε τον έλεγχο αυτό.
Παίρνοντας τον λόγο ο πρώην υπουργός Ανδρέας Λυκουρέντζος τόνισε ότι τόσο οι προκάτοχοί του όσο και ο ίδιος και φυσικά ο νυν υπουργός Υγείας “θέσαμε ως πρωταρχικό μας στόχο την προστασία του δημοσίου χρήματος και τη διαφάνεια σε μία εποχή στην οποία δοκιμάζεται η ελληνική κοινωνία υπό το βάρος της δυσμενούς κρίσης και συγκρουστήκαμε με κατεστημένες λογικές, σε κατεστημένα συμφέροντα, ο καθένας στη δική του χρονική περίοδο”.
Ενδεικτική ήταν η δήλωση του Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος τόνισε ότι “αυτό που βλέπετε σήμερα είναι το καλό παράδειγμα του ποια Ελλάδα θέλουμε”.
Παράλληλα, ανέφερε ότι ο Ανδρέας Λοβέρδος δεν συνέβαλε μόνο με τη δημιουργία του ΕΟΠΥΥ, αλλά και επειδή επί των ημερών του νομοθετήθηκε για πρώτη φορά η δυνατότητα να μπορεί ο τότε ΟΠΑΔ να κάνει σύμβαση με ιδιωτική ελεγκτική εταιρεία και να ελέγξει τις δαπάνες. Το αποτέλεσμα εκείνης της αποφάσεως ήταν ο ΟΠΑΔ με περίπου 58.000 ευρώ κόστος να γλιτώσει περίπου 5 εκατομμύρια ευρώ από δαπάνες.
“Εάν οι σημερινές υπερβάσεις γίνονται σε μια περίοδο αυστηρών ελέγχων, μπορούμε να φανταστούμε τι γινόταν τα περασμένα χρόνια, με τα πολλά ταμεία και χωρίς τη δυνατότητα clawback”, ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης.

ΕΝΩΣΗ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ “Άνθρακες ο θησαυρός”
Σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Κλινικών (ΠΕΙΚ) επισημαίνει “ότι όλες οι μέχρι σήμερα ανακοινώσεις του υπουργού Υγείας ήταν ένα καλοστημένο επικοινωνιακό παιχνίδι δημιουργίας ψευδών εντυπώσεων και λασπολογίας για δήθεν ποινικά κολάσιμες χρεώσεις 135 εκατ. ευρώ. Τελικά μόνον 5 εκατ. ευρώ από τα 420 εκατ. υποβολών, δηλαδή ποσοστό του 1%, είναι σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υπουργού ποινικά κολάσιμο. Μόλις ανακοινώσει με στοιχεία τα σχετικά πορίσματα, εμείς πρώτοι θα καταδικάσουμε τους ‘συναδέλφους’ αυτούς και θα τους διαγράψουμε από μέλη μας”.
Όσο για τις αμφισβητούμενες χρεώσεις των 36,5 εκατ. ευρώ, η ΠΕΙΚ τονίζει ότι αυτές σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν παραβατική συμπεριφορά ή υπερχρεώσεις, αλλά διαφορετική ερμηνεία των προβλεπόμενων στην υφιστάμενη σύμβαση και στον Κανονισμό Παροχών του ΕΟΠΥΥ και φυσικά θα υπάρξουν προσφυγές στην επιτροπή ενστάσεων.
“Περιμένουμε από τον υπουργό Υγείας να ζητήσει δημοσίως συγγνώμη για τις κατηγορίες που εκτόξευσε τις τελευταίες ημέρες περί δήθεν καταχραστών του δημοσίου σε βαθμό κακουργήματος, σπιλώνοντας ολόκληρο τον κλάδο, που καθημερινά παλεύει να προσφέρει ποιοτικές και ασφαλείς υπηρεσίες υγείας σε όλους ανεξαιρέτως τους συμπατριώτες μας, σε αντίξοες συνθήκες που έχει δημιουργήσει η κυβερνητική πολιτική διάσωσης του καταρρέοντος ΕΟΠΥΥ”, καταλήγει η ανακοίνωση.