«Το άνοιγμα του ανθρώπου στον κόσμο περιγράφεται από τον Όμηρο στην Ιλιάδα και την Οδύσσεια και αναδεικνύεται μέσα από την ηρωική μορφή του Αχιλλέα και την γόνιμη περιέργεια του πολυμήχανου Οδυσσέα», είπε ο πρόεδρος του HAU.
Εντυπωσιακή σε περιεχόμενο ήταν η 6η Τελετή Αποφοίτησης των φοιτητών του Hellenic-American University (HAU), στο πλαίσιο της οποίας αναγορεύτηκαν σε επίτιμοι διδάκτορες και τρεις σπουδαίοι άνθρωποι, όπως ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ. Μάξιμος, ο καθηγητής φαρμακολογίας και εσωτερικής παθολογίας κ. Θεοχάρης Θεοχαρίδης και ο ελληνικής καταγωγής κοσμοναύτης κ. Θεόδωρος Γιουρτσίχιν.
Στην ομιλία του προς τους 63 αποφοίτους του HAU, ο πρόεδρός του κ. Λεωνίδας-Φοίβος Κόσκος, με μία εντυπωσιακή αναφορά του στα ομηρικά έπη και στις προσωπικότητες του Αχιλλέα και του Οδυσσέα, τόνισε ότι η σημερινή Ελλάδα έχει ανάγκη από πολίτες του κόσμου, ικανούς να ενσωματώσουν με επιτυχία την χώρα στον δύσκολο και ανταγωνιστικό κόσμο της παγκοσμιοποίησης. Μία παγκοσμιοποίηση η οποία, κατά τον κ. Κόσκο κάθε άλλο παρά σύγχρονο φαινόμενο είναι.
«Το άνοιγμα του ανθρώπου στον κόσμο περιγράφεται από τον Όμηρο στην Ιλιάδα και την Οδύσσεια και αναδεικνύεται μέσα από την ηρωική μορφή του Αχιλλέα και την γόνιμη περιέργεια του πολυμήχανου Οδυσσέα», είπε ο πρόεδρος του HAU. «Το Hellenic-American University παρέχει υψηλής ποιότητας αμερικανική εκπαίδευση προσανατολισμένη στην επαγγελματική εξέλιξη, διεπιστημονική και ανοιχτή στην διαπολιτισμικότητα.
Προετοιμάζει τους σπουδαστές του να γίνουν πολίτες του κόσμου που πατούν στέρεα στις ανθρώπινες επιστήμες και εξοπλίζονται για να συνεισφέρουν στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη των κοινωνιών όπου ζουν και δραστηριοποιούνται. Η έρευνα του Πανεπιστημίου αναπτύσσει την γνώση στους τομείς των ανθρωπιστικών επιστημών, στις κοινωνικές και φυσικές επιστήμες, καθώς και στον τομέα των επιχειρήσεων και της τεχνολογίας», προσέθεσε.
Μεστές σε περιεχόμενο υπήρξαν επίσης και οι ομιλίες των τριών διακριθέντων, οι οποίες σίγουρα οδήγησαν το κοινό της εκδήλωσης σε έναν άλλο κόσμο από αυτόν της μίζερης ελληνικής πραγματικότητας.
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ. Μάξιμος, που έχει γεννηθεί στην Γερμανία και υπήρξε προϊστάμενος εφημέριος στον Ιερό Ναό του Αγίου Παντελεήμονος στην οδό Αχαρνών, υπογράμμισε ότι η συμπεριφορά μερίδας Νεοελλήνων απέναντι στους μετανάστες μόνον ντροπή προκαλεί. Προσβάλλει δε κάθε έννοια ανθρωπισμού και, βεβαίως, δεν συνάδει με τις αρχές μιας δημοκρατικής και οργανωμένης πολιτείας. Χωρίς να παραγνωρίζει την πολυπλοκότητα του μεταναστευτικού προβλήματος, ο Σεβασμιώτατος τόνισε ότι είναι καιρός να αντιμετωπισθεί σοβαρά από τις αρχές, αλλά και από την κοινωνία.
Από την πλευρά του, ο καθηγητής κ. Θεοχάρης Θεοχαρίδης, που έχει τιμηθεί με πολλές διεθνείς διακρίσεις, υπογράμμισε ότι ο κόσμος μας είναι ένας ωκεανός που περισσότερο από μεσσιανικούς ηγέτες έχει ανάγκη από ανθρώπους που τον καταλαβαίνουν. «Κατά συνέπεια, οι σημερινοί ηγέτες πρέπει να έχουν την αίσθηση της προσφοράς γιατί αυτή η διάσταση είναι αδιαχώριστη με την βοήθεια προς τους άλλους», είπε ο διαπρεπής καθηγητής.
Στον ρόλο της εκπαίδευσης επικέντρωσε την ομιλία του ο κοσμοναύτης κ. Θεόδωρος Γιουρτσίχιν, αναφερόμενος επίσης στην οικουμενικότητα του ελληνικού πολιτισμού και την συμβολή του στην σημερινή πραγματικότητα.
Ελπίδες ότι αυτή η πραγματικότητα μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά γόνιμη και δημιουργική για τους νέους έδωσαν με τις ομιλίες τους οι αριστούχοι απόφοιτοι 2014 του HAU Παναγιώτης Κρομμυδάκης και Πολυξένη Ζημιανίτου, που αρίστευσαν στο Τμήμα Πληροφορικής και Τεχνολογιών ο πρώτος και στο Τμήμα Εφαρμοσμένης Γλωσσολογίας η δεύτερη. Η εκδήλωση έκλεισε με ευχαριστήρια ομιλία του πρυτάνεως του HAU κ. Τριαντάφυλλου Φλουρή, ο οποίος ήταν και ο συντονιστής της όλης διαδικασίας.
Κλείνοντας, υπογραμμίζουμε ότι στο HAU φοιτούν περισσότεροι από 300 Έλληνες και ξένοι φοιτητές, με την προσέλκυση αλλοδαπών να παρουσιάζει άνοδο και να καλύπτει πάνω από 30 διαφορετικές χώρες. Το γεγονός αυτό, εξάλλου, πιστοποιεί τις δυνατότητες που έχει ένα αναβαθμισμένο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα να γίνει πόλος εισροής συναλλάγματος και κατ’ επέκταση παραγωγική πηγή για την χώρα.