Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2014

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ Η καλοκαιρία καθυστερεί τις παραγγελίες

Αιτία αναβολής των παραγγελιών πετρελαίου θέρμανσης φαίνεται ότι είναι η καλοκαιρία των τελευταίων ημερών στη Θεσσαλονίκη, καθώς η ζήτηση είναι ελάχιστη.



Του Φώτη Κουτσαμπάρη
fkoutsamparis@makthes.gr

Η διάθεση πετρελαίου θέρμανσης ξεκινάει σήμερα από τα πρατήρια σε όλη τη χώρα, με την τιμή να διαμορφώνεται από 1,04 μέχρι 1,10 ευρώ το λίτρο, ανάλογα με την απόσταση από τις εγκαταστάσεις των διυλιστηρίων. Το επίδομα για τη θέρμανση διαμορφώνεται περίπου στα 35 λεπτά το λίτρο, ωστόσο, ακόμη δεν έχει τεθεί σε λειτουργία από το υπουργείο Οικονομικών η ηλεκτρονική εφαρμογή αιτήσεων.
“Ο καιρός είναι καλός και οι πολίτες δεν ασχολούνται με τη θέρμανση, δεν τους ενδιαφέρει ακόμη. Με τα πρώτα κρύα θα ξεκινήσουν οι παραγγελίες. Αυτή είναι η ψυχολογία του έλληνα καταναλωτή και η δική μας”, αναφέρει στη “Μ” ο κ. Θέμης Κιουρτζής, πρόεδρος του σωματείου βενζινοπωλών Θεσσαλονίκης “Μέγας Αλέξανδρος”. “Έγιναν ελάχιστες παραγγελίες από τους σταθερούς πελάτες μας, που δεν στράφηκαν σε εναλλακτικούς τρόπους θέρμανσης, δεν δικαιούνται επίδομα και ούτως ή άλλως θα προμηθευτούν τις απαραίτητες ποσότητες. Όσοι δικαιούνται επίδομα, προφανώς περιμένουν να ανοίξει η σχετική εφαρμογή”, προσθέτει ο κ. Κιουρτζής. Η τιμή, κατά τον ίδιο, στη Θεσσαλονίκη διαμορφώνεται στο 1,07 και με το επίδομα πέφτει στο 0,72 ευρώ, ενώ “υπάρχουν τράπεζες που δίνουν επιστροφή 5% με πιστωτική κάρτα και μάλιστα σε εννέα άτοκες δόσεις, δηλαδή η τιμή για όσους κάνουν χρήση αυτής της προσφοράς θα είναι ακόμη πιο χαμηλή, στο 0,69 ευρώ”.

ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΟΙ ΒΕΝΖΙΝΟΠΩΛΕΣ
Η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης εκτιμάται ότι δεν θα φέρει αύξηση στην κατανάλωση μεγαλύτερη του 10%. Για το λόγο αυτό η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδος (ΟΒΕ) επιμένει στο αίτημα για επαναφορά του ΕΦΚ στα επίπεδα του Απριλίου του 2011. Η ΟΒΕ αναφέρει επίσης σε χθεσινή ανακοίνωσή της ότι από τον Απρίλιο του 2010 μέχρι τον Απρίλιο του 2014 η λιανική τιμή του πετρελαίου θέρμανσης αυξήθηκε κατά 74,86%. Η νέα τιμή (στις 14/10/2014) υποστηρίζει η Ομοσπονδία, παρά τη μείωση, είναι αυξημένη σε σχέση με το 2010 κατά 44,44%. “Θα λάβουμε όμως υπόψη ότι στα χρόνια της κρίσης είχαμε αύξηση των φόρων των νοικοκυριών και παράλληλη πτώση των εισοδημάτων, πράγμα που για πολλά από αυτά κάνει απαγορευτική τη σημερινή τιμή. Το πλέον χαρακτηριστικό είναι οι μεγάλες αυξήσεις των φόρων. Συγκεκριμένα, από τον Απρίλιο του 2010 μέχρι τον Απρίλιο του 2014 η αύξηση του ΕΦΚ ήταν της τάξης του 1.471,42%! Με τη μείωση του ΕΦΚ που ισχύει από 15/10/2014, ο ΕΦΚ είναι αυξημένος, σε σχέση με τον Απρίλιο του 2010, κατά 995,2%! Αντίστοιχα, ο συνολικός φόρος (ΕΦΚ συν ΦΠΑ) στο διάστημα από τον Απρίλιο του 2010 μέχρι τον Απρίλιο του 2014 είναι αυξημένος κατά 1.562,84%! Με τις νέες ρυθμίσεις τον Οκτώβριο του 2014 ο συνολικός φόρος θα είναι αυξημένος, σε σχέση με το 2010, κατά 1.063,99%”, τονίζεται στην ανακοίνωση.
Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανοίξει στο taxisnet η εφαρμογή για τις αιτήσεις “επιδόματος θέρμανσης”, που θα φθάσει μέχρι 1000 ευρώ. Δικαιούχοι του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης είναι: - Άγαμοι φορολογούμενοι που είχαν συνολικό εισόδημα μέχρι 30.000 ευρώ το 2013 και ακίνητη περιουσία συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 200.000 ευρώ τη 1-1-2012. - Έγγαμοι με συνολικό οικογενειακό εισόδημα έτους 2013 μέχρι 40.000 ευρώ, οι οποίοι είχαν ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ τη 1-1-2012. - Μονογονεϊκές οικογένειες με συνολικό εισόδημα έτους 2013 μέχρι 43.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ τη 1-1-2012. Το ισχύον, κατά περίπτωση, εισοδηματικό όριο προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο. Από τη χορήγηση του επιδόματος εξαιρούνται τα φυσικά πρόσωπα, τα οποία αναγράφουν στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων ότι φιλοξενούνται, καθώς και τα φυσικά πρόσωπα που διαθέτουν εντός του 2013 Ε.Ι.Χ. αυτοκίνητα άνω των 3.000 κυβικών εκατοστών ή σκάφη άνω των 8 μέτρων ή αεροσκάφη ή δεξαμενές κολύμβησης.
Το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης ανέρχεται σε 0,35 ευρώ για κάθε λίτρο πετρελαίου που θα αγοράζει ο δικαιούχος, όμως η ποσότητα λίτρων για την οποία θα χορηγείται το επίδομα διαμορφώνεται στα 3.000 λίτρα για τους κατοίκους των νομών που ανήκουν στην Α’ ζώνη (νομοί Γρεβενών, Κοζάνης, Καστοριάς, Φλώρινας, Δράμας, Ευρυτανίας). Στα 1.800 λίτρα για τους κατοίκους των νομών που ανήκουν στη Β’ ζώνη (νομοί Ιωαννίνων, Λάρισας, Καρδίτσας, Τρικάλων, Αρκαδίας, Πιερίας, Ημαθίας, Πέλλας, Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Χαλκιδικής, Σερρών, Καβάλας, Ξάνθης, Ροδόπης, Έβρου). Στα 960 λίτρα για τους κατοίκους των νομών που ανήκουν στη Γ’ Ζώνη (νομοί Αττικής -εκτός Κυθήρων και Σαρωνικού- Κορινθίας, Ηλείας, Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας, Φθιώτιδας, Φωκίδας, Βοιωτίας, Εύβοιας, Μαγνησίας, Λέσβου, Χίου, Κέρκυρας, Λευκάδας, Θεσπρωτίας, Πρέβεζας, Άρτας). Στα 600 λίτρα για τους κατοίκους των νομών που ανήκουν στη Δ’ Ζώνη (Ηρακλείου, Χανίων, Ρεθύμνου, Λασιθίου, Κυκλάδων, Δωδεκανήσων, Σάμου, Κυθήρων και νησιών Σαρωνικού, Μεσσηνίας, Λακωνίας, Αργολίδας, Ζακύνθου, Κεφαλονιάς, Ιθάκης).
Η τιμή φυσικού αερίου διαμορφώνεται στα 0,69 ευρώ το λίτρο και είναι κατά 11% χαμηλότερη από πέρυσι. Εντός των ημερών πάντως αναμένεται να κατατεθεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος για τη λιανική τιμή του αερίου. Εκτός από την επιδότηση (στο 60%) των νέων εγκαταστάσεων φυσικού αερίου, ως κίνητρο για τη χρήση τρόπων θέρμανσης φιλικών στο περιβάλλον, το υπουργείο θα προωθήσει με το νομοσχέδιο ρύθμιση που θα προβλέπει ότι όποιος θέλει να εγκαταστήσει μονάδα φυσικού αερίου στο διαμέρισμά του δεν θα χρειάζεται το 50+1 των ψήφων στη συνέλευση. Ακόμη, όσοι εγκαθιστούν αυτόνομη θέρμανση θα απαλλάσσονται από τα κοινόχρηστα της εγκατάστασης κεντρικής θέρμανσης πετρελαίου.