Αποκτούσαν υπερσύγχρονες συσκευές κινητών τηλεφώνων συνάπτοντας συμβόλαια με εταιρείες σε ανύπαρκτα πρόσωπα χωρίς να επιβαρύνονται οικονομικά, ενώ στη συνέχεια τις πουλούσαν. Τα τρία άτομα που φέρονται να προέβησαν σ’ αυτές τις απάτες συνελήφθησαν από αστυνομικούς της ασφάλειας, ύστερα από έρευνα που ξεκίνησε από καταγγελίες.
Του Κώστα Καντούρη
Κεντρικό πρόσωπο στην υπόθεση, η οποία εξιχνιάστηκε από τους αστυνομικούς του τμήματος προστασίας περιουσιακών δικαιωμάτων της ασφάλειας, είναι ένας 32χρονος, ο οποίος από τον περσινό Αύγουστο ήταν διαδοχικά υπάλληλος σε δύο καταστήματα διαφορετικών εταιρειών κινητής τηλεφωνίας στη δυτική Θεσσαλονίκη. Μαζί με έναν 44χρονο και μία 30χρονη κατηγορούνται ότι εξαπατούσαν εταιρείες κινητής τηλεφωνίας με συμβόλαια-μαϊμού.
Σύμφωνα με τη δικογραφία, ο 32χρονος, λόγω της θέσης που είχε στα δύο καταστήματα, δεχόταν τα πλαστογραφημένα δικαιολογητικά για συνδέσεις κινητής τηλεφωνίας με υψηλό πάγιο, οι οποίες δικαιολογούσαν την παροχή δωρεάν υπερσύγχρονων συσκευών. Ο 44χρονος φέρεται ότι ανέλαβε την κατάρτιση των πλαστών πιστοποιητικών και συγκεκριμένα παραποιημένων φωτοαντιγράφων ταυτοτήτων, εκκαθαριστικών της εφορίας και αποδεικτικών λογαριασμών.
Την παράδοση των δικαιολογητικών, σύμφωνα με το κατηγορητήριο και όπως ανακοινώθηκε χθες από την αστυνομία, αναλάμβανε η 30χρονη, η οποία επισκεπτόταν τα καταστήματα κινητής τηλεφωνίας για να συνάψει τα συμβόλαια σε ανύπαρκτα πρόσωπα. Όλοι μαζί στη συνέχεια αναλάμβαναν και πουλούσαν παράνομα τις συσκευές σε χαμηλότερες τιμές. Υπολογίζεται ότι μέχρι την Πέμπτη, οπότε συνελήφθησαν, κατάφεραν και κέρδισαν από τέτοιες πωλήσεις ποσό που υπερβαίνει τις 35.000 ευρώ.
ΤΟΝ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΑΝ
Η φερόμενη δράση των τριών περιορίστηκε σε καταστήματα της δυτικής Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 32χρονος έγινε αντιληπτός ότι δέχεται πλαστά πιστοποιητικά για συνδέσεις από τους υπευθύνους του ενός καταστήματος και έτσι απομακρύνθηκε από τη θέση του. Ωστόσο στη συνέχεια βρήκε δουλειά σε άλλο κατάστημα κινητής τηλεφωνίας, στο οποίο επίσης κατηγορείται ότι είχε τον ίδιο ρόλο.
Στην έρευνα που έγινε στο σπίτι του 32χρονου οι αστυνομικοί κατέσχεσαν έναν φορητό υπολογιστή, έναν σκληρό δίσκο, δύο κινητά τηλέφωνα, επτά κάρτες κινητής τηλεφωνίας και παραστατικά εταιρείας που είχαν εκδοθεί σε άλλα στοιχεία από τα δικά του. Δύο σκληροί δίσκοι, ένα usb, δύο κινητά τηλέφωνα, τρία δελτία ταυτότητας που είχαν χαθεί και πλήθος εκτυπώσεων από πλαστά δελτία ταυτότητας ανυποψίαστων πολιτών, εκκαθαριστικά και λογαριασμούς βρέθηκαν στο σπίτι του 44χρονου, στο οποίο επίσης έγινε έρευνα από την αστυνομία.
Και οι τρεις οδηγήθηκαν χθες στην εισαγγελέα Θεσσαλονίκης Ευαγγελία Καρανίκα, η οποία άσκησε σε βάρος τους ποινική δίωξη για απάτη, πλαστογραφία με όφελος άνω των 35.000 ευρώ και παράβαση του νόμου περί προσωπικών δεδομένων με σκοπό το όφελος σε βαθμό κακουργήματος και παρέπεμψε την υπόθεση σε ανακριτή.