Καυτός αποδεικνύεται ο φετινός Αύγουστος για τα μέσα ενημέρωσης, τα δάση και τον αιγιαλό. Είτε με τη μορφή τροπολογίας σε νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας είτε μέσω του πολυνομοσχεδίου έρχονται ραγδαίες αλλαγές στους τρεις αυτούς τομείς φέρνοντας σε ορισμένες περιπτώσεις τα «πάνω-κάτω». Σε άλλες πάλι περιπτώσεις (βλ. αιγιαλός) πρόκειται για την αποτύπωση κυβερνητικών ισορροπιών μετά τις έντονες αντιδράσεις που προκλήθηκαν στο στρατόπεδο της συγκυβέρνησης.
Σήμερα θα ολοκληρωθεί η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών.
Το πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνει ρυθμίσεις που έχουν προκαλέσει πλήθος αντιδράσεων τόσο εντός, όσο και εκτός Βουλής. Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας από την περιφέρεια έχουν απειλήσει να μην ψηφίσουν την τροπολογία που αφορά στην κατάργηση των υποχρεωτικών δημοσιεύσεων στον Τύπο, από το δημόσιο και τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Τι αλλάζει στον χώρο των ΜΜΕ
Μετά την υπερψήφιση κατά πλειοψηφία της τροπολογίας σε νομοσχέδιο του υπουργείο Υγείας, ο χώρος των ΜΜΕ δεν θα θυμίζει σε τίποτα ό,τι γνωρίζαμε μέχρι σήμερα. Το κείμενο που ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία φέρνει τα πάνω-κάτω στο χώρο των μέσων ενημέρωσης ευνοώντας τα ολιγοπώλια και τους ομίλους ΜΜΕ, επιφέροντας πλήγμα στις εργασιακές σχέσεις και επισείοντας ακόμα και τον κίνδυνο-μακροπρόθεσμα-κατάρρευσης του ασφαλιστικού ταμείου λόγω μείωσης των εσόδων.
Στις σελίδες της επίμαχης τροπολογίας αίρονται όλες οι προστατευτικές διατάξεις κατά της συγκέντρωσης ΜΜΕ καθώς «κατ’ εξαίρεση επιτρέπονται συμπράξεις μεταξύ επιχειρήσεων ηλεκτρονικών μέσων (ενημερωτικών και μη) της αυτής μορφής (τηλεόραση ή ραδιόφωνο)» με στόχο τη δημιουργία «οικονομιών κλίμακας», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην παράγραφο 1 του άρθρου 2.
Αυτό σημαίνει ότι οι ιδιοκτήτες ομίλων μέσων ενημέρωσης θα μπορούν να μετακινούν αυτοβούλως εργαζόμενους από το ένα μέσο στο άλλο ή να τους επιβάλουν να εργάζονται για το ένα μέσο ή το άλλο με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για την αμοιβή ή την ασφάλισή τους καθώς π.χ. στις ιστοσελίδες δεν προβλέπεται η ασφάλιση στο ταμείο των δημοσιογράφων.
Και αυτό δεν είναι το μοναδικό «χτύπημα» κατά του ασφαλιστικού ταμείου των δημοσιογράφων καθώς πλέον αλλάζει και ο τρόπος υπολογισμού για το αγγελιόσημο. Ενώ μέχρι σήμερα αυτό γινόταν βάσει τιμοκαταλόγου, πλέον θα γίνεται βάσει τιμολογίου. Και εδώ κρύβεται άλλο ένα χτύπημα, αυτή τη φορά κατά της διαφημιστικής αγοράς. Με τις νέες διατάξεις οι διαφημιζόμενες εταιρείες θα μπορούν από την 1η Ιανουαρίου 2015 να προχωρούν σε απευθείας συμφωνίες με τα ΜΜΕ χωρίς τη μεσολάβηση διαφημιστικής με την κυβέρνηση να υπσοτηρίζει ότι αυτό γίνεται ώστε οι αμοιβές να υπολογίζονται επί της πραγματικής τιμής, που τιμολογείται από το μέσο στο διαφημιζόμενο.
Το μοναδικό που διασώθηκε ήταν η διατήριση του ελάχιστου αριθμού εργαζομένων σε ραδιοτηλεοπτικά μέσα πανελλαδικής εμβέλειας αφού καταργήθηκαν οι διατάξεις που προέβλεπαν να λαμβάνεται υπ´ όψιν στον υπολογισμό του μέσου όρου των εργαζομένων και το προσωπικό που απασχολείται σε συνδεδεμένες με τον οργανισμό επιχειρήσεις.
Από τις σαρωτικές αλλαγές δεν έμεινε ανεπηρέαστη και η ΝΕΡΙΤ καθώς πλέον το εποπτικό συμβούλιο θα επιλέγεται από την διάσκεψη των προέδρων κατόπιν εισήγησης του εκάστοτε υπουργού αρμόδιοου για θέμα δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. Η αλλαγή αυτή προκάλεσε την αντίδραση του Παντελή Καψή ο οποίος υποστήριξε ότι πλέον ακυρώνεται η προσπάθεια θεσμικής κατοχύρωσης της ανεξαρτησίας της Δημόσιας Τηλεόρασης. «Το Εποπτικό Συμβούλιο μπορεί και πρέπει να διορίζεται απο ενα πιο αντιπροσωπευτικό σώμα, όχι απο την κυβερνητική πλειοψηφία» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Τι αλλάζει για τα δάση και τον αιγιαλό
Εκτός από τα ΜΜΕ αλλαγές υπάρχουν και στο ζήτημα των δασών αφού υπερψηφίστηκε η διάταξη που απλοποιεί και διευκολύνει την αδειοδότηση δόμησης σε χώρους μεταλλευτικών εργασιών, όπως π.χ. στις Σκουριές Χαλκιδικής αλλά η διάταξη που σχετίζεται με τον αποχαρακτηρισμό, υπό προϋποθέσεις, δασικών εκτάσεων. Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έχουν ήδη δηλώσει πως, στην περίπτωση που αναλάβουν τη διακυβέρνηση της χώρας, θα προβούν στην κατάργηση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου.
Όσον αφορά τέλος τον αιγιαλό η κυβέρνηση επέλεξε σε αυτή τη φάση να περάσει το πιο ανώδυνο κομμάτι των αλλαγών αποσσύροντας τις διατάξεις για την αξιοποίησή του και αρκούμενη σε αυτό της χάραξης των ορίων του σε όλη τη χώρα με βάση στοιχεία του εθνικού κτηματολογίου. Στην αρχική μορφή των διατάξεων για τον αιγιαλό προβλεπόταν όχι μόνο η αναίρεση του περιορισμού των 500τ.μ. που ίσχυε για έκταση έκταση που μπορεί να παραχωρηθεί σε απλή χρήση (λ.χ. ξαπλώστρες, αναψυκτήρια) αλλά και την κατάργηση της υποχρέωσης δημιουργίας ελεύθερων «ζωνών» 100 μέτρων.
Παράλληλα αφαιρούνταν όλες οι αναφορές στην υποχρέωση ελεύθερης και απρόσκοπτης πρόσβασης στον αιγιαλό με το μοναδικό περιορισμό να διατυπώνεται ως εξής: «να περιλαμβάνονται όροι χρήσης που να διασφαλίζουν την πρόσβαση του κοινού, ύστερα από αιτιολογημένη στάθμιση των συμφερόντων που εξυπηρετούνται ή βλάπτονται».
Μετά τις αντιδράσεις οι διατάξεις «τσεκουρεύτηκαν» και πλέον περιγράφεται μόνο η μεθοδολογία βάσει της οποίας μέχρι το 2016 θα πρέπει να χαραχθεί ο αιγιαλός σε όλη την επικράτεια. Αυτό θα γίνει με τη χρήση ερευνητικού προγράμματος της Κτηματολόγιο ΑΕ, με βάση το οποίο έγινε προκαταρκτική χάραξη αιγιαλού σε όλη τη χώρα με τους χάρτες να εξετάζονται και να εγκρίνονται τελικά από τις κτηματικές υπηρεσίες.
protothema.gr