Τετάρτη 6 Αυγούστου 2014

Επαναφορά των αξιών γης στα περσινά επίπεδα

Η κυβέρνηση αντέδρασε άμεσα για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα που δημιουργήθηκε στον ΕΝΦΙΑ από τις εξωφρενικές αποτιμήσεις γης σε ένα πολύ μεγάλο μέρος της περιφέρειας. Επίσημη ανακοίνωση από τον Γκίκα Χαρδούβελη μετά από εντολή του Αντώνη Σαμαρά

Το απόγευμα της Τετάρτης από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης επιβεβαίωσε ότι οι 4.000 οικισμοί που βρίσκονται σήμερα εκτός του αντικειμενικού προσδιορισμού αξιών και στους οποίους καταγράφηκε πληθώρα υπέρογκων φόρων με το νέο σύστημα, επιστρέφουν με εντολή του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στις αποτιμήσεις ακινήτων του 2013, διορθώνοντας» το πρόβλημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος είναι έως την Παρασκευή να έχουν εντοπιστεί τα πεδία όπου χρειάζεται παρέμβαση, αλλά με δεδομένο ότι οι νέες διατάξεις θα απαιτήσουν χρόνο προκειμένου να μην επαναληφθούν τα ίδια προβλήματα, εξετάζεται η πρόταση του ΠΑΣΟΚ και βουλευτών της ΝΔ για μεταφορά της καταβολής της πρώτης δόσης, στο τέλος Σεπτεμβρίου. Πάντως όπως ξεκαθαρίζουν στελέχη του οικονομικού επιτελείου, από τις όποιες παρεμβάσεις δεν μπορεί να θιγεί ο στόχος της είσπραξης 2,650 δισ. ευρώ.

Από τις καταγγελίες πολιτών και βουλευτών, φαίνεται ότι τα οικόπεδα εντός οικισμών σε 457 περιοχές της Ελλάδας έχουν επιβαρυνθεί υπέρμετρα. Για παράδειγμα, στο Δ.Δ. Δάφνης Ευβοίας, πέρσι η αξία οικοπέδου υπολογιζόταν στις 10.000 ευρώ/ στρέμμα, ενώ φέτος υπολογίζεται στις 60.000 ευρώ/ στρέμμα. Στο Αυλωνάρι Ευβοίας, πέρσι η αξία οικοπέδου υπολογιζόταν από το υπουργείο Οικονομικών στις 7.000 ευρώ/ στρέμμα, ενώ φέτος υπολογίζεται στις 70.000 ευρώ/ στρέμμα. Στο Γραμπιά Καρύστου, πέρσι η αξία οικοπέδου υπολογιζόταν στις 35.000 ευρώ/ στρέμμα, ενώ φέτος υπολογίζεται στις 85.000 ευρώ/ στρέμμα.

Χθες κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης δεσμεύτηκε ότι θα γίνει προσπάθεια διόρθωσης, αναγνωρίζοντας τα πολλά λάθη που έχουν γίνει.

«Έχουμε αναγνωρίσει πολλά λάθη που έχουν γίνει και προσπαθούμε να τα διορθώσουμε. Ήδη, μάλιστα, προ ενός μηνός, επιλήφθηκα του θέματος και διόρθωσα πολλά λάθη τα οποία δεν έχετε δει καν και αφορούν περίπου 2 εκατ. κόσμο. Χρειάζεται πολλή δουλειά, δεν είναι εύκολο, αλλά θα το κάνουμε» σημείωσε.

Το ΠΑΣΟΚ ζήτησε να μετατεθεί η πληρωμή των δόσεων κατά ένα μήνα (η πρώτη δόση αντό για τέλος αυγούστου να πάει στο τέλος Σεπτεμβρίου κ.ο.κ.), σημειώνοντας ότι το κράτος δεν θα πρέπει «να μετακυλήσει άδικες αποφάσεις στις πλάτες των πολιτών». ΟΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί τους βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ ότι «οι δήθεν αντιδράσεις τους σχετικά με τον ΕΝΦΙΑ αγγίζουν τα όρια της πολιτικής πρόκλησης», η ΔΗΜΑΡ ζητά άρση των ακραίων στρεβλώσεων και των κραυγαλέων αδικιών και το ΚΚΕεπιμένει στην πλήρη απαλλαγή της πρώτης αλλά και της δευτερεύουσας κατοικίας από τον ΕΝΦΙΑ.

Από την πλευρά της η ΠΟΜΙΔΑ υποστηρίζει ότι πρέπει να διορθωθούν «ο παραλογισμός και οι κατάφωρες αδικίες που προβλέπει ο "τρελός" αυτός νόμος».

"Εθνος"