Ενώ ο πολιτικός κόσμος κάνει λόγο και εκφράζει ερωτηματικά και ενστάσεις για το αν πρέπει να διεκδικήσει ή όχι η Ελλάδα τις περιβόητες γερμανικές αποζημιώσεις, την ίδια στιγμή 73 χρόνια μετά την ναζιστική θηριωδία αναγνωρίζονται Ελληνικές πόλεις και χωριά ως μαρτυρικά, λόγω της γερμανικής λαίλαπας που δέχθηκαν την περίοδο 1941-1944.
Ειδικότερα, το πράσινο φως άναψε το Συμβούλιο της Επικρατείας για το χαρακτηρισμό μαρτυρικής πόλης και χωριών που υπέστησαν μεγάλες καταστροφές σε ανθρώπινες ζωές, αλλά υπέστησαν και υλικές ζημιές κατά την αντίσταση κατά των δυνάμεων κατοχής (1941-1944), αλλά και σε άλλες ιστορικές περιόδους.
Συγκεκριμένα μαρτυρική πόλης χαρακτηρίστηκε η Κορμίτσα του Δήμου Αμφίπολης Σερρών και μαρτυρικά χωριά χαρακτηρίστηκαν η Κοινότητα Κεράσοβο της δημοτικής ενότητας Δελβινακίου του Δήμου Πωγωνίου Ιωαννίνων, όπως και τα χωριά του Ανατολικού Κιλκίς, Κλειστό, Αμπελόφυτο και Κυδωνιά.
Στο ΣτΕ κατατέθηκε από τον υπουργό Εσωτερικών σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για να χαρακτηριστεί ως μαρτυρική πόλης η Κρομίτσα και ως μαρτυρικά χωριά το Κεράσοβο, Κλειστό, Αμπελόφυτο και Κυδωνιά. Προηγουμένως είχαν ληφθεί σχετικές αποφάσεις από τους Δήμους και τις Κοινότητες των περιοχών που ανακηρύχθηκαν μαρτυρικές.
Το Ε΄ Τμήμα του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου με σχετική γνωμοδότησή του έκρινε νόμιμο το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα.
Υπενθυμίζεται ότι στις 15 Αυγούστου 1944, ανήμερα της εορτής της Παναγίας, τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής κύκλωσαν και κατέστρεψαν ολοσχερώς το χωριό Κεράσοβο. Στη συνέχεια έκαψαν πλήρως ή μερικώς και άλλα χωριά της Λάκας Πωγωνίου. Στο Κεράσοβο όμως χάθηκαν συνολικά είκοσι οχτώ άνθρωποι, έντεκα από τους οποίους εκτέλεσαν ομαδικά τα κατοχικά στρατεύματα έξω από τη σπηλιά «χτικιαρότρυπα».
Επίσης, τα χωριά Κλειστό (Μούζγαλη), Αμπελόφυτο (Μούρσαλη) και Κυδωνιά (Κοτσαλάρ) έγιναν ολοκαύτωμα από τους Γερμανούς στις 25.10.1941.
Τέλος, την 1ης Οκτωβρίου 1941, σφαγιάσθηκαν από τους Βουλγάρους κάτοικοι της Κορμίστας.
protothema.gr