Τετάρτη 30 Ιουλίου 2014

«Ρήτρα αξιόμαχου» στον υπολογισμό του εφάπαξ των ένστολων

Ρητρα αξιόμαχου στην εφαρμογή του συντελεστή βιωσιμότητας των ασφαλιστικών ταμείων των ένστολων εισάγει ο υπουργός Εργασίας στο πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή, προκειμένου να γίνουν οι όποιες προσαρμογές στις παροχές τους σταδιακά και σε βάθος χρόνου. Στόχος είναι να αποτραπεί η μαζική έξοδος στη σύνταξη περίπου 4.000 υπηρετούντων.
Σε αναδίπλωση και κατάθεση βελτιωμένης πρότασης για τη λειτουργία των Ταμείων Πρόνοιας, προχώρησε το υπουργείο Εργασίας μετά τις προειδοποιήσεις των ενστόλων ότι θα υπάρξουν μαζικές αποχωρήσεις έμπειρων στελεχών από τις ένοπλες δυνάμεις και τα σώματα ασφαλείας εξαιτίας των αλλαγών στα εφάπαξ.

Για τα χορηγούμενα εφάπαξ των ταμείων Στρατού, Αεροπορίας, Ναυτικού και των ταμείων πρόνοιας των αστυνομικών και των λιμενικών, προστέθηκε στο νομοσχέδιο ειδική ρήτρα διασφάλισης του αξιόμαχου των σωμάτων αυτών. Αυτό σύμφωνα με τις εκτιμήσεις στελεχών του υπουργείου Εργασίας σημαίνει ότι οι αλλαγές στη λειτουργία των ταμείων που δίνουν τα εφάπαξ των ενστόλων θα ολοκληρωθούν σε βάθος 8 έως 10 ετών.

Μάλιστα σε σχετική ανακοίνωσή του το υπουργείο Εργασίας αναφέρει: «Με δεδομένη την αρχή βιωσιμότητας στα ταμεία του ένστολου προσωπικού των ένοπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας, θα υπάρχει πρόνοια που θα προφυλάσσει σε κάθε περίπτωση το αξιόμαχο αυτών των κρίσιμων πυλώνων της χώρας».

Στην ανακοίνωση του ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης τονίζει ότι τα ταμεία του ένστολου προσωπικού των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας «διατηρούν στο ακέραιο την αυτονομία διαχείρισης της υφιστάμενης και μελλοντικής περιουσίας τους», μετά την ένταξή τους στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ).

Ο υπουργός Εργασίας προσθέτει επίσης ότι, «δεν θα θιγούν οι παροχές, ενώ κατά την εφαρμογή του συντελεστή βιωσιμότητας, που διασφαλίζει την βιωσιμότητα των ταμείων, θα υπάρξει "ρήτρα αξιομάχου" δηλαδή ειδική πρόνοια που θα λαμβάνει υπόψη τη διασφάλιση του αξιομάχου των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, ώστε οι όποιες προσαρμογές να γίνουν σταδιακά και σε βάθος χρόνου».

Τα ταμεία παραμένουν υπό την εποπτεία των αντίστοιχων υπουργείων Εθνικής Άμυνας, Ναυτιλίας & Αιγαίου, Δημόσιας Τάξης & Προστασίας του Πολίτη.

Τη διατήρηση της αυτονομίας των ταμείων, χαιρέτισε με δήλωσή του ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Βασίλης Κικίλιας.

«Το αξιόμαχο των Σωμάτων Ασφαλείας δεν ήταν και δεν είναι σε καμία περίπτωση υπό διαπραγμάτευση, όπως επίσης η περιουσία των Ταμείων και η βιωσιμότητα αυτών. Με το Πολυνομοσχέδιο που καταθέτει το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, το ΤΕΑΠΑΣΑ παραμένει στην εποπτεία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, ενώ παράλληλα διασφαλίζονται οι παροχές των στελεχών των Σωμάτων Ασφαλείας, ώστε να λαμβάνονται απρόσκοπτα και από τις νέες γενιές. Όλα αυτά ήταν πρωταρχικός στόχος και για τη διασφάλιση αυτών εργαστήκαμε όλοι στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη» αναφέρει, στη δήλωσή του ο κ.Κικίλιας.

Υπενθυμίζεται ότι οι ένστολοι έχουν εκφράσει έντονες αντιδράσεις το προηγούμενο διάστημα για τις επίμαχες ρυθμίσεις στο ασφαλιστικό, ενώ έχουν δηλώσει την πρόθεσή τους να προχωρήσουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις.

Εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ένωσης Αξιωματικών Λιμενικού Σώματος και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Προσωπικού Λιμενικού Σώματος είχαν συνάντηση νωρίτερα στα γραφεία των Ανεξάρτητων Ελλήνων στη Βουλή, με τους βουλευτές του κόμματος, Τέρενς Κουίκ και Παύλο Χαϊκάλη.

Σύμφωνα με σχετικό δελτίο Τύπου των Ανεξάρτητων Ελλήνων, οι εκπρόσωποι των ενστόλων του Λιμενικού Σώματος ενημέρωσαν τους δύο βουλευτές για τις ολέθριες συνέπειες που θα έχει η υπερψήφιση διατάξεων του πολυνομοσχεδίου για τα προαπαιτούμενα για το υγιές Ταμείο αρωγής τους.

Όπως τόνισαν, «η συνένωση του Ταμείου τους, με άλλα προβληματικά και επιδοτούμενα, θα σημάνει και τη δραματική μείωση του εφάπαξ από 40 έως 60%».

Επί της ουσίας «το Ταμείο Αρωγής του Λιμενικού Σώματος, που λειτουργεί από το 1955 και είναι ένας εύρωστος "κουμπαράς" των εργαζομένων, που το τροφοδοτούν από τον κόπο και τον ιδρώτα τους, αφανίζεται στον βωμό των προαπαιτούμενων μνημονιακών δεσμεύσεων».

Όπως επίσης επισήμαναν οι συνδικαλιστές των αξιωματικών, υπαξιωματικών και λιμενοφυλάκων του Λιμενικού Σώματος, εάν ψηφιστούν αυτές οι διατάξεις που αφορούν στο Ταμείο Αρωγής τους, «τότε την επομένη θα υποβάλουν τα χαρτιά τους για συνταξιοδότηση, προκειμένου να προλάβουν τις προκρούστειες ρυθμίσεις, περισσότεροι από 500 αξιωματικοί και υπαξιωματικοί του Λιμενικού Σώματος».

Επειδή το θέμα αφορά και στα υπόλοιπα υγιή ταμεία των ενστόλων, υπολογίζεται ότι θα οδηγηθούν εσπευσμένα στην έξοδο πάνω από 3.000 αστυνομικοί, περισσότεροι από 2.000 πυροσβέστες και άγνωστος αριθμός υπηρετούντων στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Τόσο ο Τέρενς Κουίκ όσο και ο Παύλος Χαϊκάλης δήλωσαν στους εκπροσώπους του Λιμενικού Σώματος ότι «κατανοούν απολύτως την εύλογη οργή τους για το συγκυβερνητικό πλιάτσικο στο ταμείο τους και δεσμεύτηκαν ότι - τόσο στην Επιτροπή Οικονομικών όσο και στην Ολομέλεια - θα υπερασπιστούν το δικαιολογημένο αίτημα των Λιμενικών, αλλά και όλων των ενστόλων, θέτοντας συγκυβέρνηση και συγκυβερνώντες βουλευτές απέναντι στις ευθύνες τους σε αυτή την απάνθρωπη μεθόδευση».

"Εθνος"