Στόχος είναι να μην μένουν κρυφά τα έσοδα και έτσι τα πρόστιμα που περιμένουν όσους δεν υποβάλουν δήλωση πόθεν έσχες ή κρύψουν εισοδήματα είναι πλέον δυσβάσταχτα και φτάνουν ως και το ένα εκατομμύριο ευρώ.
Η απόκρυψη περιουσίας επιφέρει πλέον τεράστια πρόστιμα. Για όσους έχουν κρύψει περισσότερα από 300 ευρώ το πρόστιμο φτάνει και το 1.00.000 ευρώ
Παράλειψη ή ανακριβής υποβολή δήλωσης πόθεν έσχες τιμωρείται πλέον και με φυλάκιση και χρηματική ποινή έως 100.000 ευρώ.
Αν υπάρξει απόκρυψη περιουσιακού στοιχείου που προέκυψε από την ιδιότητα του φορολογούμενου το πρόστιμο ξεκινά από τα 10.000 και φτάνει τα 500.000 ευρώ.
Χρηματικές ποινές και φυλάκιση προβλέπεται και για τρίτους οι οποίοι εν γνώσει τους συνέπραξαν στην υποβολή ανακριβούς δήλωσης.
Ποιοι πρέπει να υποβάλουν δήλωση
Τη δήλωση “πόθεν έσχες” θα πρέπει να υποβάλουν από το 2015 και νέες κατηγορίες υπαλλήλων και δημοσίων λειτουργών που κατέχουν θέση ευθύνης και διαχειρίζονται δημόσιο χρήμα ή προστατεύουν το δημόσιο συμφέρον.
Αστυνομικοί, λιμενικοί, σωφρονιστικοί υπάλληλοι, δασάρχες και δασονόμοι, πρόεδροι και διαχειριστές Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, ιδιοκτήτες, εταίροι και διευθυντικά στελέχη επιχειρήσεων που συνάπτουν δημόσιες συμβάσεις ακόμη και το πολιτικό προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος και του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, διαιτητές και η διοίκηση αθλητικών ομοσπονδιών ή Αθλητικών Ανωνύμων Εταιρειών περιλαμβάνονται πλέον στη διευρυμένη λίστα του υπουργείου Δικαιοσύνης.
Οι δηλώσεις θα υποβάλλονται από το 2015 ηλεκτρονικά ενώ ο έλεγχος και η επεξεργασία τους ανατίθεται σε ειδική ανεξάρτητη Επιτροπή που αποτελείται από δύο αντιπροέδρους της Βουλής δύο ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς και έναν υποδιοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος.
newsit