Τετάρτη 2 Ιουλίου 2014

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ Κ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Σε διαθεσιμότητα 340 υπάλληλοι με χαμηλή βαθμολoγία

Στον προθάλαμο της εξόδου από το δημόσιο κινδυνεύουν να βρεθούν περίπου 340 υπάλληλοι της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, οι οποίοι στο πλαίσιο της εφαρμογής του νόμου για την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων θα κριθούν ως ανεπαρκές προσωπικό, με αποτέλεσμα να τεθούν σε διαθεσιμότητα.

Της Φανής Σοβιτσλή
fanisovi@gmail.com

Στο μεταξύ, οι γενικοί διευθυντές των υπηρεσιών της περιφέρειας δεν προχώρησαν στην αξιολόγηση και βαθμολόγηση, συντασσόμενοι με την απόφαση του συνόλου των εργαζομένων να μην εφαρμοστεί ο νόμος.
Πρόκειται για το 15% των υπαλλήλων της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, που βάσει του σχετικού νόμου θα βαθμολογηθούν υποχρεωτικά από το 1 έως το 6 (η χαμηλότερη βαθμολόγηση), γεγονός που αναμένεται να τους οδηγήσει στη δεξαμενή της διαθεσιμότητας και πιθανόν στην απόλυση, αφού με αυτήν τη βαθμολογία θα κριθούν ως ανεπαρκείς. Και ενώ η προθεσμία έληξε χθες για την αποστολή εκθέσεων επιμερισμού των ποσοστών στο αρμόδιο υπουργείο, οι έξι γενικοί διευθυντές της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας δεν μπήκαν στη διαδικασία να προχωρήσουν στις αξιολογήσεις, ενώ, όπως φαίνεται, δεν θα στείλουν ούτε τις καταστάσεις της βαθμολόγησης των υπαλλήλων, που θα πρέπει να γίνει ώς τα μέσα Ιουλίου.
Οι τελευταίοι δήλωσαν ότι τίθενται στο πλευρό των συναδέλφων τους και στον αγώνα για τη μη εφαρμογή του νόμου, ενώ επικαλούνται τη θέση που διατύπωσε η επιστημονική επιτροπή της Βουλής, η οποία έκρινε αντισυνταγματική τη διαδικασία. Όπως αναφέρουν μάλιστα και σε σχετική επιστολή τους, αποδέχονται μόνο την εφαρμογή ενός νέου συστήματος αξιολόγησης των υπαλλήλων, βασισμένο στις αρχές της αντικειμενικότητας, της ισονομίας και της αξιοκρατίας, το οποίο θα πρέπει να είναι αμερόληπτο και να στηρίζεται σε σαφώς προσδιορισμένα κριτήρια της επαγγελματικής ικανότητας και της καταλληλότητας των υπαλλήλων σε σχέση με τα αντικείμενα εργασίας.
Υπενθυμίζεται ότι με βάση την τελευταία εγκύκλιο Μητσοτάκη δόθηκε παράταση έως χθες (30 Ιουνίου), από 19 Μαΐου που προέβλεπε η προηγούμενη εγκύκλιος, προκειμένου οι υπηρεσίες να υπολογίσουν τον αριθμό των υπαλλήλων που θα μπορούν να ενταχθούν από τον αξιολογητή σε κάθε μία από τις τρεις κλίμακες βαθμολόγησης (με τους βαθμούς 9 ώς 10 αξιολογείται ποσοστό έως και 25% των υπαλλήλων, με 7 ως 8 ποσοστό έως και 60% των υπαλλήλων και με 1 ως 6 ποσοστό έως και 15% των υπαλλήλων). Σύμφωνα με την πρόεδρο του Συλλόγου Εργαζομένων της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Έφη Παπαλεξίου, “η βαθμολόγηση αυτή σημαίνει άριστα, μέτρια, ενώ η τελευταία χαρακτηρίζει ανεπαρκείς τους υπαλλήλους, οδηγώντας τους σε σφαγή”.

ΜΕΙΩΜΕΝΟ ΚΑΤΑ 50% ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συλλόγου Εργαζομένων, ήδη την τελευταία τριετία το προσωπικό της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας μειώθηκε κατά 800 άτομα και οι υπηρεσίες αδυνατούν να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους, λόγω ελλείψεων σε προσωπικό. Συγκεκριμένα το 2011 το σύνολο του προσωπικού στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ήταν 2.817 άτομα, ενώ σήμερα οι εργαζόμενοι φτάνουν τα 2.007. “Για μας η αιχμή είναι η δραματική μείωση του προσωπικού και οι αυξημένες αρμοδιότητες που έχουν μεταβιβαστεί στις αιρετές περιφέρειες. Το 2011 επήλθε μια μείωση του 35% και αν προχωρήσει η αξιολόγηση θα φύγει ένα ακόμα 15% του προσωπικού, που σημαίνει ότι στο τέλος του 2014 η δεύτερη περιφέρεια της χώρας θα έχει χάσει συνολικά το 50% του προσωπικού” τόνισε η κ. Παπαλεξίου.
Εξήγησε ακόμα ότι οι απώλειες οφείλονται στο πρώτο κύμα διαθεσιμότητας, στο οποίο εντάχθηκαν περίπου 70 άτομα, στην προσυνταξιοδοτική εφεδρεία και τους εργαζόμενους που βγαίνουν κανονικά στη σύνταξη. “Με όλες αυτές τις αλλαγές, οι εργαζόμενοι συνεχίζουν να φεύγουν με κάθε τρόπο, ενώ δυστυχώς αν προχωρήσει η συγκεκριμένη αξιολόγηση, στο επόμενο κύμα διαθεσιμότητας θα τεθούν όλοι όσοι βαθμολογήθηκαν από το 1 έως το 6” υπογράμμισε η πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Ξεκαθάρισε μάλιστα ότι οι εργαζόμενοι δεν αρνούνται την αξιολόγηση, αρκεί αυτή να γίνει με κριτήρια αντικειμενικά και αξιοκρατικά.

ΑΠ. ΤΖΙΤΖΙΚΩΣΤΑΣ Όχι νέες απώλειες προσωπικού"
Η αξιολόγηση του προσωπικού αποτέλεσε και το θέμα συζήτησης στο έκτακτο περιφερειακό συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας, έπειτα από αίτημα που κατέθεσε ο περιφερειακός σύμβουλος Γιώργος Θεοδωρόπουλος, ο οποίος συγκέντρωσε τις απαιτούμενες 25 υπογραφές για να γίνει η συνεδρίαση, με σκοπό την υιοθέτηση δράσεων ώστε να μην εφαρμοστεί ο νόμος. Συγκεκριμένα, το περιφερειακό συμβούλιο εξέδωσε ψήφισμα με το οποίο ζητά να μην εφαρμοστεί ο νόμος για την αξιολόγηση του προσωπικού μέχρι να εκδοθεί η οριστική απόφαση από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ).
Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας στην τοποθέτησή του επανέλαβε ότι το περιφερειακό συμβούλιο πριν από δύο μήνες είχε ζητήσει, με ομόφωνο ψήφισμά του, να μην εφαρμοστεί ο νόμος Ν. 4250/2014, δομών προσωπικού, τον χαρακτήρισε πρακτικά ανεφάρμοστο, ενώ με πρόταση που κατέθεσε και υιοθετήθηκε θα ζητηθεί να υπάρξει παράσταση της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) όταν θα συζητηθεί στο ΣτΕ η προσφυγή με αίτημα να κριθεί αντισυνταγματικός ο νόμος. Επισήμανε μάλιστα την ανάγκη προσλήψεων ή ενίσχυση προσωπικού μέσω της κινητικότητας, αλλά όχι σε νέες απώλειες ανθρώπινου δυναμικού.
Από την πλευρά τους, οι επικεφαλής της αντιπολίτευσης χαρακτήρισαν το νόμο αντισυνταγματικό, πρότειναν να κλείσει συμβολικά η περιφέρεια σε ένδειξη διαμαρτυρίας (κάτι που δεν ενέκρινε η διοίκηση), επισήμαναν ότι δεν πρέπει να γίνει καμία απόλυση και ζήτησαν να παγώσει ο νόμος μέχρι τον Οκτώβριο, όταν θα συζητηθεί η προσφυγή.