Τετάρτη 2 Ιουλίου 2014

ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Αποσύρεται στο παρά πέντε το νομοσχέδιο

Στις ελληνικές καλένδες παραπέμπεται, όπως όλα δείχνουν, το νέο ρυθμιστικό σχέδιο Θεσσαλονίκης.

Του Νίκου Ηλιάδη

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της “Μ”, το σχέδιο που επρόκειτο να συζητηθεί σήμερα στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, τελικώς θα αποσυρθεί έπειτα από απόφαση του αρμόδιου υπουργού Γιάννη Μανιάτη. Αντιθέτως, προχωρά κανονικά η έγκριση και εν συνεχεία ψήφιση από τη Βουλή του αντίστοιχου σχεδίου για την Αττική. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο υπουργός Περιβάλλοντος προχωρά στην απόσυρση του σχεδίου της Θεσσαλονίκης έπειτα από πιέσεις που ασκήθηκαν από βουλευτές Κεντρικής Μακεδονίας της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ. Ανάλογο αίτημα είχε διατυπωθεί και από την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, τον δήμο Θεσσαλονίκης, το Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης. Αντιθέτως, την πλήρη διαφωνία τους προς την εξέλιξη αυτή εκφράζουν το Τεχνικό Επιμελητήριο - Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας καθώς και η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας.

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μανιάτης πρόκειται να ανακοινώσει σήμερα την προσωρινή απόσυρση του νομοσχεδίου για την επικαιροποίηση του ρυθμιστικού σχεδίου Θεσσαλονίκης με σκοπό να ολοκληρωθεί η διαβούλευση, η οποία, σημειωτέον, ξεκίνησε πριν από αρκετούς μήνες. Πιεζόμενος από τους βουλευτές και τους τοπικούς φορείς καθώς και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία επίσης διαφωνούν με το νομοσχέδιο, και χωρίς ουσιαστική στήριξη από τα συγκυβερνώντα κόμματα, ο κ. Μανιάτης αποφάσισε να αποσύρει το νέο ρυθμιστικό σχέδιο της Θεσσαλονίκης. Στόχος του υπουργείου, όπως αναφέρει το περιβάλλον του υπουργού, είναι η επανακατάθεση του νομοσχεδίου το φθινόπωρο. Ωστόσο, από αρκετούς εκφράζονται φόβοι ότι η προσωρινή απόσυρση ενδεχομένως να γίνει οριστική και να μείνει η Θεσσαλονίκη ουσιαστικά χωρίς ρυθμιστικό.
Το θέμα της απόσυρσης έθεσαν στον υπουργό βουλευτές της Κεντρικής Μακεδονίας από τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, στο πλαίσιο άτυπης συνάντησης που είχαν προ ημερών. Οι βουλευτές παρενέβησαν καθώς το νέο ρυθμιστικό, εκτός από το πολεοδομικό συγκρότημα, περιλαμβάνει πλέον ολόκληρο το νομό Θεσσαλονίκης, τους νομούς Χαλκιδικής και Κιλκίς, και τμήματα των νομών Πιερίας, Ημαθίας και Πέλλας. “Πράγματι υπεβλήθη από τους βουλευτές το αίτημα με σκοπό να διατυπώσουν τις απόψεις τους και οι νέες διοικήσεις που αναδείχθηκαν στους δήμους και την περιφέρεια, αλλά και να ολοκληρωθεί η διαβούλευση με τους υπόλοιπους φορείς”, αναφέρει στη “Μ” ο βουλευτής Χαλκιδικής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Δριβελέγκας. Τονίζει ότι στόχος είναι το νομοσχέδιο να επανέλθει προς ψήφιση τον Οκτώβριο.

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΜΠΑΚΑΤΣΕΛΟΥ
Την απόσυρση των διατάξεων του νομοσχεδίου ζήτησε το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, με επιστολή την οποία απέστειλε την προηγούμενη εβδομάδα προς τον κ. Μανιάτη ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ. Σε αυτήν ο Δημήτρης Μπακατσέλος επισημαίνει τις βασικές ατέλειες και αντιφάσεις του σχεδίου νόμου, τονίζοντας ότι “η ψήφισή του θα έχει καταστρεπτικές συνέπειες για την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής μας”. Στην ίδια επιστολή ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ υπογραμμίζει ακόμη ότι “το σχέδιο νόμου για το νέο ρυθμιστικό Θεσσαλονίκης περιλαμβάνει σωρεία διατάξεων που βρίσκονται σε πλήρη αντίθεση με την προώθηση ενός φιλικού περιβάλλοντος για την πραγματοποίηση επενδύσεων, καθιερώνοντας υπερβολική γραφειοκρατία, θέτοντας το θεμέλιο διακριτικής μεταχείρισης των επενδυτών με ό,τι αυτό συνεπάγεται και αυξάνοντας υπέρμετρα το χρόνο και το κόστος για την έγκριση τυχόν επενδυτικών σχεδίων. Εχέφρονες επενδυτές δεν θα μπουν καν στον κόπο να το πράξουν”. Ο κ. Μπακατσέλος καταλήγει στην επιστολή του υπογραμμίζοντας πως “η ιστορία διδάσκει ότι η ανάπτυξη επέρχεται με την απελευθέρωση των παραγωγικών δυνάμεων και όχι με το ‘σοβιετικού τύπου’ εγκλωβισμό τους”. Σχολιάζοντας στη “Μ” την πληροφορία περί απόσυρσης σήμερα του νομοσχεδίου, ο κ. Μπακατσέλος τη χαρακτήρισε “πολύ θετική εξέλιξη”.

ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΑΠΟΣΥΡΣΗΣ Ο ΤΖΙΤΖΙΚΩΣΤΑΣ
“Θετική εξέλιξη” χαρακτηρίζουν τη διαφαινόμενη απόσυρση του νομοσχεδίου κύκλοι του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας. Άλλωστε, υπενθυμίζεται ότι στη διάρκεια του περιφερειακού συμβουλίου στις 5 Ιουνίου ο Απόστολος Τζιτζικώστας είχε τοποθετηθεί αρνητικά απέναντι στο νομοσχέδιο, λέγοντας ότι “δεν αποτυπώνει τους βασικούς πυλώνες ανάπτυξης της περιφέρειας και παρά τις έγκαιρες, έγγραφες προτάσεις και επισημάνσεις, το ρυθμιστικό σχέδιο δεν ενσωματώνει τα στοιχεία εκείνα που θα το καταστήσουν ρεαλιστικό και με αναπτυξιακή προοπτική. Είναι λοιπόν ξεκάθαρη η ανάγκη επαναδιατύπωσης του νέου ρυθμιστικού σχεδίου Θεσσαλονίκης”. Επίσης, ο περιφερειάρχης επανέλαβε την πάγια θέση του ότι πρέπει άμεσα να μεταβιβαστούν οι αρμοδιότητες του καταργηθέντος Οργανισμού Ρυθμιστικού Θεσσαλονίκης στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. “Ζητούμε άμεσα να μεταφερθούν οι αρμοδιότητες και το προσωπικό του Οργανισμού Ρυθμιστικού Θεσσαλονίκης στην περιφέρειά μας. Αυτό επιτάσσει η νέα αρχιτεκτονική της αυτοδιοίκησης και η θεσμοθέτηση της περιφερειακής αυτοδιοίκησης” είχε τονίσει ο κ. Τζιτζικώστας.

ΘΕΤΙΚΟΣ ΚΑΙ Ο ΔΗΜΟΣ
Συμφωνεί με την απόσυρση του νομοσχεδίου για το νέο ρυθμιστικό και ο αντιδήμαρχος Αστικού Σχεδιασμού του δήμου Θεσσαλονίκης. Ο Ανδρέας Κουράκης τονίζει ότι “πριν από μόλις λίγες ημέρες ψηφίστηκε το χωροταξικό, το οποίο φαίνεται ότι σε ορισμένους τομείς υποκαθιστά ουσιαστικά το ρυθμιστικό. Θα πρέπει να δούμε ποια η αλληλεπίδραση μεταξύ αυτών των δύο, αλλά και ποιες οι προϋποθέσεις εφαρμογής τους. Η εικόνα που έχω είναι ότι το καθεστώς έχει γίνει περισσότερο θολό και σίγουρα ενισχύει τη γραφειοκρατία”, αναφέρει ο κ. Κουράκης. Παράλληλα, επισημαίνει την ανάγκη να συνεχίσει τη λειτουργία του ο Οργανισμός Ρυθμιστικού.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ Ποιοι βάλλουν κατά του ρυθμιστικού
Πέρα από τις αντιρρήσεις των θεσμικών εκπροσώπων της πόλης, σύμφωνα με πληροφορίες, μεμονωμένα επιχειρηματικά συμφέροντα, τα οποία θίγονται από ορισμένες διατάξεις του νέου ρυθμιστικού σχεδίου, άσκησαν τις τελευταίες εβδομάδες αφόρητες πιέσεις, ζητώντας την απόσυρση του νομοσχεδίου. Ένα από τα ακανθώδη θέματα είναι η οδηγία Seveso, η οποία μνημονεύεται στο νέο ρυθμιστικό. Αυτό φαίνεται πως ενοχλεί κάποιους επιχειρηματίες, οι οποίοι σχεδιάζουν να οικοδομήσουν κατοικίες ή εμπορικά κέντρα, τα οποία βρίσκονται πλησίον βιομηχανικών εγκαταστάσεων. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, ένας εκ των επιχειρηματιών, ο οποίος διαθέτει μεγάλη έκταση σε περιοχή της δυτικής Θεσσαλονίκης, συμμετείχε σε προ ημερών σύσκεψη την οποία συγκάλεσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης με τη συμμετοχή και άλλων δημάρχων ειδικά για το θέμα της οδηγίας Seveso και την επίδρασή της στο νέο ρυθμιστικό. Ορισμένοι άλλοι επιχειρηματίες εκφράζουν αντιρρήσεις για το γεγονός ότι στο νομοσχέδιο μνημονεύεται ρητά ότι η Ζώνη Καινοτομίας χωροθετείται στην ανατολική Θεσσαλονίκη, καθώς οι ίδιοι επιθυμούν η χωροθέτηση να αφορά το σύνολο του νομού. Επιπλέον εγείρονται ενστάσεις για τις προϋποθέσεις που τίθενται σχετικά με τη μετεγκατάσταση βιομηχανικών και βιοτεχνικών μονάδων σε ορίζοντα δεκαετίας. Αντιρρήσεις εκφράζονται επίσης και για το γεγονός ότι το νέο ρυθμιστικό εκτείνεται και πέραν του νομού Θεσσαλονίκης.

ΤΕΕ/ΤΚΜ - ΠΕΔΚΜ Αρνητική εξέλιξη
Τη βαθιά ανησυχία τους γι’ αυτήν την εξέλιξη εκφράζουν τόσο το Τεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης - Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας όσο και ο αντιπρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας.
“Αρνητική εξέλιξη” χαρακτηρίζει την απόσυρση του νέου ρυθμιστικού ο πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής του ΤΕΕ/ΤΚΜ Πάρις Μπίλιας. “Υπήρχε ικανός χρόνος διαβούλευσης. Στο διάστημα αυτό το υπουργείο θα έπρεπε να είχε ενσωματώσει τις όποιες παρατηρήσεις έγιναν από τους φορείς να προχωρήσει στην ψήφιση του νομοσχεδίου. Σε κάθε περίπτωση είναι επιτακτική ανάγκη η επανακατάθεσή του έως τον Σεπτέμβριο”, τονίζει ο κ. Μπίλιας. Υπενθυμίζεται ότι οι βασικές ενστάσεις του ΤΕΕ/ΤΚΜ αφορούν τα όρια του νέου ρυθμιστικού, το ΤΕΕ/ΤΚΜ ζητά η εφαρμογή του να αφορά μόνο το νομό Θεσσαλονίκης καθώς και την τύχη του Οργανισμού Ρυθμιστικού, για τον οποίο το ΤΕΕ/ΤΚΜ ζητά να μεταφερθεί στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
Την πλήρη διαφωνία του με την απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος να αποσύρει το νομοσχέδιο για το νέο ρυθμιστικό εκφράζει ο δήμαρχος Θέρμης και αντιπρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, αφήνοντας μάλιστα αιχμές για τις σκοπιμότητες αυτής της κίνησης. “Κάθε φορά που επιχειρούνται να μπουν κανόνες, την τελευταία στιγμή, με κάποιο μαγικό τρόπο, όλα ανατρέπονται. Είναι μια ιστορία που διαρκώς επαναλαμβάνεται”, δηλώνει ο Θόδωρος Παπαδόπουλος. Ο δήμαρχος Θέρμης τονίζει ότι “αντί της απόσυρσης, το υπουργείο θα έπρεπε να εισακούσει τις παρατηρήσεις των φορέων, να τις εντάξει στο νομοσχέδιο και να προχωρήσει στην ψήφισή του καθώς το ρυθμιστικό είναι σημαντικό αναπτυξιακό εργαλείο για την περιοχή”. Ο κ. Παπαδόπουλος επανέλαβε την ισχυρή αντίρρηση της ΠΕΔΚΜ για την κατάργηση του Οργανισμού Ρυθμιστικού, τονίζοντας ότι “αντιθέτως θα πρέπει να ενισχυθεί με στελέχη και να παραμείνει στην πόλη”.
“Πρόκειται για προφανή αρνητική εξέλιξη”, σχολίασε στη “Μ” η Πόλυ Ζέικου, προεδρεύουσα στον ΟΡΘΕ και αντιπρόεδρος του Οργανισμού. “Ουσιαστικά καταργείται μια προσπάθεια χρόνων, η οποία ξεκίνησε από το 2006 με την προκήρυξη της μελέτης για την επικαιροποίηση του Ρυθμιστικού, η οποία ολοκληρώθηκε το 2008”. Ο ΟΡΘΕ, επισημαίνει η κ. Ζέικου, εκπόνησε τις προδιαγραφές για εκείνη τη μελέτη και επέβλεψε την εκπόνησή της. “Όλα αυτά συνέβησαν παράλληλα με την Αθήνα. Δεν έχει λόγο να προχωρήσει της Αθήνας και να μείνει πίσω της Θεσσαλονίκης”, τονίζει.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τις τελευταίες ημέρες με τον υπουργό Περιβάλλοντος επικοινώνησε εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ Θεσσαλονίκης ο πρώην βουλευτής Γιάννης Μαγκριώτης, ο οποίος είχε την ευθύνη συντονισμού της διαβούλευσης του κόμματός του με τους τοπικούς φορείς για το θέμα του ρυθμιστικού. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Μαγκριώτης τόνισε προ του κ. Μανιάτη την ανάγκη να προχωρήσει κανονικά η ψήφιση του νομοσχεδίου και να μην αποσυρθεί.