Μια ανάσα από το κύκλωμα των ιερόσυλων που εδώ και χρόνια λεηλάτησαν τα μοναστήρια και της ξωκκλήσια της Ηπείρου και της Θεσσαλίας, βρίσκονται οι διωκτικές αρχές, μετά και το νέο χτύπημα, το δεύτερο σε μια βδομάδα στην Κόνιτσα.
Οι δράστες «έγδυσαν» την Ιερά Μονή Εισοδίων της Θεοτόκου στην Μόλιστα της Κόνιτσας, αφαιρώντας έξι πολύτιμες εικόνες και το σύνολο σχεδόν των ταμάτων.
Η διάρρηξη είναι πανομοιότυπη με αυτή που έγινε τον Νοέμβριο του 2009 σε τρεις ναούς και δύο μοναστήρια της Σαμαρίνας, ενώ τις προσεχείς ημέρες αναμένεται η πολυσέλιδη -πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι 150 σελίδες- αναφορά της Σκώτλαντ Γιαρντ για την υπόθεση, μετά τον εντοπισμό το 2011 κλεμμένων εικόνων στην γκαλερί Temple του Λονδίνου. Στην κατάθεσή του ο ιδιοκτήτης της, Richard Temple, φέρεται να κατονόμασε ως προμηθευτή των εικόνων τον 43χρονο Δ.Δ, από την Καλαμπάκα.
Οι ιερόσυλοι διέρρηξαν την πόρτα της Μονής Εισοδίων της Θεοτόκου και μπήκαν σαν…κύριοι στο εσωτερικό της, από το οποίο αφαίρεσαν τις έξι εικόνες, ενώ μία εξίσου πολύτιμη, αυτή της Παναγίας Στρατιώτισσας που χρονολογείται στα 1783 και ονομάστηκε έτσι, επειδή γινόταν περιφορά της στις στράτες για ίαση ασθενών και ευλογία, «έκανε φτερά» πριν από περίπου 40 χρόνια.
Η κλοπή έγινε αντιληπτή μέσα στο σαββατοκύριακο, μόλις 3-4 μέρες μετά ανάλογη από τον Ναό της Ευαγγελίστριας στην Κάτω Μερόπη Πωγωνίου, από τον οποίο οι δράστες αφαίρεσαν δύο εικόνες, ένα ευαγγέλιο και δύο δισκοπότηρα.
Το μοναστήρι της Μόλιστας, που βρίσκεται σε απόσταση μόλις 200 μέτρων από τα τελευταία σπίτια του οικισμού, είναι αφιερωμένο στα Εισόδια της Θεοτόκου. Χτίστηκε στη σημερινή του θέση του 1819, ενώ σύμφωνα με εντοιχισμένη πλάκα, υπήρχε παλιότερη θέση του από το 1672 σε κοντινή απόσταση.
Μέχρι το 1975 εγκαταβιούσαν σε αυτό μοναχοί και σήμερα τα κελιά τους έχουν ανακαινιστεί και χρησιμοποιούνται ως ξενώνες κάποιες μέρες του χρόνου, ιδιαίτερα την θερινή περίοδο. Το καθολικό της μονής είναι μονόκλιτη βασιλική με δύο εισόδους και γυναικωνίτη. Στον κύριο ναό σώζονται δύο πέτρινα μανουάλια που χρονολογούνται στα 1831, εξαιρετικής τεχνοτροπίας ξυλόγλυπτο τέμπλο, εικόνες και άλλοι θρησκευτικοί θησαυροί.
Η κλοπή, που σημειώθηκε το τελευταίο 20ήμερο και ανακαλύφθηκε πριν τρεις μέρες, παρουσιάζει ομοιότητες με αυτή στις εκκλησίες της Σαμαρίνας τον Νοέμβριο του 2009. Οι δράστες μπήκαν από την κεντρική είσοδο, χωρίς να καταστρέψουν την κλειδαριά και φεύγοντας τράβηξαν την πόρτα, έτσι ώστε να μην γίνεται αντιληπτή η διάρρηξη από τους επισκέπτες, παρά μόνο αν αυτοί προσπαθούσαν να μπουν μέσα.
Με τον ίδιο τρόπο πιθανόν οι ίδιοι δράστες είχαν μπεις σε τρεις ναούς και δύο μοναστήρια στη Σαμαρίνα. Από τις…επελάσεις τους αφαίρεσαν από τους ναούς Προφήτη Ηλία, Γεννήσεως της Θεοτόκου και Αγίου Αθανασίου 90 μικρές και 25 μεγάλες εικόνες, ενώ από τα μοναστήρια Μεταμορφώσεως του Σωτήρος και Αγίας Παρασκευής άρπαξαν εικόνες και από το δεύτερο, ακόμη και σκαλιστά τμήματα του ξυλόγλυπτου τέμπλου.
Δύο από τις πολύτιμες εικόνες, -του Αγίου Γεωργίου και του Αγίου Δημητρίου- που κλάπηκαν από τον Άγιο Αθανάσιο Σαμαρίνας εντοπίστηκαν τον Απρίλιο του 2011, μαζί με άλλες που αφαιρέθηκαν από τα Γιάννενα, στον ηλεκτρονικό κατάλογο της γκαλερί Dullaert, που εδρεύει στο Άμστερνταμ και επρόκειτο να βγουν σε δημοπρασία.
Μετά από παρέμβαση των ελληνικών αρχών, οι εικόνες δεσμεύτηκαν και επαναπατρίστηκαν μερικούς μήνες αργότερα.
ΜΑΡΙΑ ΡΙΤΖΑΛΕΟΥ
"Εθνος"