Θηλυκά έντομα με πέη ανακαλύφθηκαν στη Βραζιλία, με τους επιστήμονες να υποστηρίζουν ότι πρόκειται για το πρώτο γνωστό παράδειγμα ζώου με αντίστροφα γεννητικά όργανα.
Τα θηλυκά έντομα που ανήκουν στο γένος των Neotrogla και που συγγενεύουν με τα ψωκόπτερα (βιβλιόψειρες) διεισδύουν με το πέος τους στα “ανοίγματα” των αρσενικών που μοιάζουν με κόλπους.
Ο κόλπος του αρσενικού είναι σχεδιασμένος ώστε να απορροφά το σπέρμα και άλλα θρεπτικά σπερματικά υγρά.
Η συνουσία διαρκεί 40 έως 70 ώρες όπως αναφέρουν οι επιστήμονες στη μελέτη τους που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Current Biology.
“Παρότι έχει εντοπιστεί η αντιστροφή σεξουαλικών ρόλων σε διάφορα ζώα, τα Neotrogla αποτελούν το μοναδικό γνωστό παράδειγμα όπου το γεννητικό όργανο είναι επίσης αντεστραμμένο” αναφέρει ο επικεφαλής της μελέτης Καζουνόρι Γιοσιζάουα, εντομολόγος από το Πανεπιστήμιο Χοκάιντο της Ιαπωνίας.
Κατά τη διάρκεια της συνουσίας, το θηλυκό βρίσκεται πάντα από πάνω. Τα έντομα ανακαλύφθηκαν σε σπηλιά της ανατολικής Βραζιλίας και ανήκουν σε τέσσερα ξεχωριστά είδη του γένους των Neotrogla.
“Θα είναι σημαντικό να αποκαλύψουμε τον λόγο για τον οποίο, ανάμεσα σε τόσα “σεξουαλικά αντεστραμμένα” ζώα, μόνο στα Neotrogla εξελίχθηκε αυτό το θηλυκό πέος.
Μόλις το θηλυκό διεισδύσει στο αρσενικό, η μεμβράνη του κόλπου διογκώνεται και προβάλλουν πολλά αγκάθια που προσδένουν τα δύο έντομα μαζί.
Η συνουσία παρέχει στα θηλυκά και τροφή εκτός από το σπέρμα των αρσενικών, οπότε επιδιώκουν συχνότερα τα ζευγαρώματα.
Όταν οι επιστήμονες επιχείρησαν να χωρίσουν τα δύο έντομα η κοιλιακή χώρα του αρσενικού ξεριζώθηκε από το θώρακα χωρίς να αποσυνδεθούν τα γεννητικά όργανα.
Οι επιστήμονες εικάζουν ότι αυτή η διαφοροποίηση των γεννητικών οργάνων ενδέχεται να οφείλεται στους λιγοστούς πόρους των ξηρών και αφιλόξενων σπηλαίων όπου ενδημούν τα έντομα.
Μελετώντας αυτά τα περίεργα έντομα οι επιστήμονες πιστεύουν ότι θα αποκομίσουν πολύτιμη γνώση για τη σεξουαλική επιλογή, τη διαφορά ανάμεσα στα δύο φύλα και την εξέλιξή τους.
Σε πρώτη φάση θα επιχειρήσουν να εγκαταστήσουν έναν υγιή πληθυσμό τους στο εργαστήριο.
econews