Παρασκευή 25 Απριλίου 2014

Χωρίς λαικές αγορές από Δευτέρα

Χωρίς λαϊκές αγορές αναμένεται να μείνουν από την ερχόμενη εβδομάδα οι καταναλωτές, καθώς οι παραγωγοί κατέρχονται σε απεργία διαρκείας, αντιδρώντας στις διατάξεις του σχεδίου νόμου για τις λαϊκές αγορές και το υπαίθριο εμπόριο, που κατατέθηκε στη Βουλή.

Του Φώτη Κουτσαμπάρη
fkoutsamparis@makthes.gr

Οι παραγωγοί λαϊκών αγορών, που χαρακτηρίζουν το εν λόγω νομοσχέδιο “ταφόπλακα” για τον κλάδο τους, αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην προσέλθουν στις κάλπες των αυτοδιοικητικών εκλογών τον Μάιο.
Η απόφαση ελήφθη από την Πανελλαδική Ομοσπονδία Παραγωγών Λαϊκών Αγορών μετά τη συνάντηση που είχε αντιπροσωπεία της με τον υφυπουργό Ανάπτυξης κ. Σκορδά και την απάντηση που έλαβαν ότι είναι πολιτική βούληση η αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου που διέπει την λειτουργία των λαϊκών αγορών και ο σχεδιασμός θα υλοποιηθεί.
Με την απόφαση για κινητοποιήσεις συντάχθηκαν τα σωματεία σε όλη τη χώρα. Το δ.σ. της ομοσπονδίας υποστηρίζει ότι το σχέδιο νόμου είναι εις βάρος των παραγωγών και των επαγγελματιών, και ότι με την εφαρμογή του θα διαλυθούν οι λαϊκές αγορές. Η Πανελλαδική Ομοσπονδία Συλλόγων Παραγωγών Αγροτικών Προϊόντων Πωλητών Λαϊκών Αγορών επίσης εκτιμά ότι ο σχεδιασμός είναι “να διαλύσουν τις λαϊκές και να δώσουν τη διακίνηση των οπωροκηπευτικών στα μεγάλα συμφέροντα και στις μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ”.
“Το νομοσχέδιο οδηγεί στα τάρταρα τις λαϊκές αγορές και τους ανθρώπους που εργάζονται εκεί”, αναφέρει στη “Μ” ο κ. Βασίλης Μακρίδης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Παραγωγών Λαϊκών Αγορών Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας και Θράκης. “Οι διατάξεις του σχεδίου νόμου είναι παράλογες. Για παράδειγμα, προβλέπει να δίνονται οι θέσεις με κλήρωση. Θεωρούν κάποιοι ότι επειδή δεν έχουμε μαγαζί με τέσσερις τοίχους και πόρτες, μπορούμε να μετακινούμαστε από το ένα σημείο στο άλλο και να χάνουμε την πελατεία μας. Επίσης, σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης, προβλέπει δυσβάσταχτα πρόστιμα. Απαράδεκτο είναι και το γεγονός ότι απαγορεύουν να ισχύει η άδεια του παραγωγού σε όλη την επικράτεια και να μπορεί να νοικιάσει χωράφια σε άλλη περιφέρεια, λες και το δικαίωμα στην εργασία περιορίζεται σε έναν νομό”, λέει ο κ. Μακρίδης. Όσον αφορά τη σκέψη της αποχής από τις εκλογές, ο κ. Μακρίδης ήταν υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος στην Κεντρική Μακεδονία αλλά απέσυρε την υποψηφιότητά του. “Δεν μπορώ να διεκδικήσω την ψήφο των συναδέλφων την ώρα που έχει κατατεθεί ένα νομοσχέδιο εναντίον του κλάδου”, προσθέτει. Το νομοσχέδιο από χθες συζητείται στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, ενώπιον της οποίας θα παρουσιαστεί σήμερα ο κ. Μακρίδης, για να αναπτύξει τις θέσεις του κλάδου. Η συζήτηση στην επιτροπή θα ολοκληρωθεί τη Δευτέρα και αναμένεται την ερχόμενη Τετάρτη το νομοσχέδιο να κατατεθεί προς ψήφιση στην ολομέλεια της Βουλής.

ΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΘΕΣΕΙΣ
Οι επίμαχες διατάξεις, με τις οποίες διαφωνούν οι παραγωγοί των λαϊκών αγορών και τα αντίστοιχα αιτήματά τους, όπως τα περιγράφουν, είναι: 1) Οι θέσεις σε όλες τις λαϊκές αγορές κάθε χρόνο θα δίνονται όλες με κλήρωση. Οι παραγωγοί ζητούν η απόδοση των θέσεων να γίνεται με κριτήρια, σύμφωνα με τη θεσμοθετημένη διαδικασία και τις πενταμελείς επιτροπές, που αναφέρουν τα προεδρικά διατάγματα 51/2006 και 116/2008. Όπως υποστηρίζουν, “η κλήρωση καταργεί τη θέσπιση κριτηρίων. Οι συχνές αλλαγές θέσεων δεν επιτρέπουν την ανάπτυξη σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ παραγωγών και καταναλωτών, καθώς και τον προγραμματισμό της αγροτικής παραγωγικής διαδικασίας”.
Στις διατάξεις του νομοσχεδίου προβλέπεται επίσης ότι: 2) Με απόφαση του κάθε δήμου θα καθορίζεται ο ανώτατος αριθμός θέσεων (συμμετεχόντων) σε όλες τις λαϊκές αγορές. Οι παραγωγοί ζητούν οι δήμοι να μην εμπλέκονται στις υφιστάμενες λαϊκές αγορές, οι οποίες είναι ήδη οριοθετημένες με συγκεκριμένο αριθμό θέσεων ανά λαϊκή και εγκεκριμένες από την περιφέρεια. “Είναι γνωστή η αρνητική αντιμετώπιση των δήμων και θα αντιμετωπίσουμε φαινόμενα συρρίκνωσης και διάλυσης των αγορών”, λένε. 3) Χωριστά θα τοποθετούνται οι παραγωγοί από τους επαγγελματίες πωλητές, ενώ οι παραγωγοί λένε όχι στο διαχωρισμό καθώς “από τη μέχρι σήμερα λειτουργία των λαϊκών αγορών έχει αποδειχτεί ότι για την καλύτερη εξυπηρέτηση των καταναλωτών πρέπει να τοποθετούνται παραγωγοί και επαγγελματίες ανά οικοδομικό τετράγωνο, ώστε να υπάρχει όλη η ποικιλία των διαθέσιμων προϊόντων με ευκολότερη πρόσβαση και επιλογή”. 4) Προβλέπονται υπέρογκα και εξοντωτικά πρόστιμα, από 1.000 έως 5.000 ευρώ και οι διοικητικές κυρώσεις για τα παραπτώματα στην πλειονότητά τους συνοδεύονται με ποινές φυλάκισης από τρεις μήνες έως και έναν χρόνο. Οι παραγωγοί ζητούν απόσυρση των άρθρων για αυτές τις προβλέψεις και υποστηρίζουν ότι “τα πρόστιμα και οι κυρώσεις που ισχύουν σήμερα είναι ήδη εξοντωτικά και μεγάλα, και οι πωλητές αδυνατούν να τα αποδώσουν, λαμβάνοντας υπόψη και την οικονομική κρίση που διανύουμε”. 5) Τριμελείς επιτροπές συστήνονται ανά περιφέρεια, ενώ οι παραγωγοί υποστηρίζουν ότι πρέπει να συστήνονται σε κάθε δήμο, “ώστε να μπορούν να προμηθεύονται έγκαιρα την απαιτούμενη για έκδοση ή ανανέωση άδειας βεβαίωση από τις επιτροπές”. 6) Οι παραγωγοί περιγράφουν ακόμη ότι με τις διατάξεις του νομοσχεδίου “ενισχύεται η γραφειοκρατία στις διαδικασίες έκδοσης και ανανέωσης της παραγωγικής άδειας”.
Οι παραγωγοί υπογραμμίζουν ότι “οι καταναλωτές δικαιούνται και βρίσκουν την καλύτερη ποιότητα και τις πιο χαμηλές τιμές στα οπωροκηπευτικά στις λαϊκές αγορές. Οι τιμές εξαρτώνται από το κόστος παραγωγής και από τα καύσιμα, διόδια, λιπάσματα, σπόρους, ρεύμα κτλ. Έχουμε τον ακριβότερο ΦΠΑ σε όλη την Ευρώπη. Με όλα αυτά στα ύψη, δεν είναι δυνατόν να μειωθούν οι τιμές”.