Το ηχηρό μήνυμα ότι "η Χρυσή Αυγή είναι ανεπιθύμητη για την πόλη" έστειλε ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Αβραμόπουλος κατά τη χθεσινή ειδική συνεδρίαση του οργάνου, η οποία συγκλήθηκε με σκοπό να καθοριστούν οι όροι και οι κανόνες του προεκλογικού παιχνιδιού στον δρόμο προς την κάλπη της 18ης Μαΐου.
Τον αποκλεισμό της Χρυσής Αυγής από όλους τους χώρους προβολής των συνδυασμών, οι οποίοι διατίθενται με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, ζήτησε μετ' επιτάσεως ο υποψήφιος δήμαρχος που υποστηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ Τριαντάφυλλος Μηταφίδης.
"Είμαστε υπέρ της ισότιμης κατανομής των διαθέσιμων χώρων προβολής, εξαιρουμένων ασφαλώς των εχθρών της δημοκρατίας και του κοινοβουλευτισμού, και των νοσταλγών του Χίτλερ", είπε σε αυστηρό ύφος ο κ. Μηταφίδης.
Ανάλογο αίτημα διατυπώθηκε και εκ μέρους του ΚΚΕ, καθώς ο υποψήφιος δήμαρχος Γιάννης Δελής τόνισε ότι δεν θα πρέπει να παρασχεθεί απολύτως καμία διευκόλυνση προς τη Χρυσή Αυγή, ενώ και ο δημοτικός σύμβουλος Μιχάλης Κωνσταντινίδης μίλησε "για υποψηφίους που είτε βρίσκονται στη φυλακή είτε είναι υπόδικοι για εγκλήματα".
Αντιδράσεις προκάλεσε η τοποθέτηση του δημοτικού συμβούλου της μείζονος αντιπολίτευσης Ερωτόκριτου Θεοτοκάτου, ο οποίος αντιτάχθηκε στον αποκλεισμό της Χρυσής Αυγής, λέγοντας ότι "δεν πρέπει να κρίνουμε με δύο σταθμά ή ανάλογα με ό,τι ταιριάζει στη δική μας άποψη".
"Η Χρυσή Αυγή δεν είναι άποψη, αλλά είναι καταγεγραμμένη ως εγκληματική οργάνωση", ήταν η αιχμηρή απάντηση του Τριαντάφυλλου Μηταφίδη.
Παζάρια για τους χώρους προβολής
Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης δεν έλειψαν οι εντάσεις όταν τέθηκε στο τραπέζι το θέμα της κατανομής των διαθέσιμων θέσεων προβολής στους υποψηφίους που συμμετέχουν στις εκλογές της 18ης Μαΐου.
Στο κομμάτι των αυτοδιοικητικών εκλογών επήλθε συμφωνία, καθώς έγινε αποδεκτή η πρόταση του Παναγιώτη Αβραμόπουλου για ισότιμη κατανομή των διαθέσιμων χώρων στους υποψηφίους δημάρχους και στους υποψηφίους περιφερειάρχες. Ειδικότερα, στους υποψηφίους δημάρχους θα διατεθούν για σκοπούς προεκλογικής προβολής 163 όψεις στα στέγαστρα του ΟΑΣΘ (φωτ.), ενώ στους υποψηφίους περιφερειάρχες 122 όψεις.
Ωστόσο, οι αντίστοιχες προτάσεις του Παναγιώτη Αβραμόπουλου για δίκαιη κατανομή των διαθέσιμων χώρων και μεταξύ των κομμάτων που συμμετέχουν στις ευρωεκλογές, ώστε να διασφαλιστεί η προβολή και των πρωτοεμφανιζόμενων συνδυασμών, δεν έγιναν αποδεκτές καθώς υπήρξαν αντιδράσεις εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας, ενώ και η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε λευκό.
Το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε τελικά ότι οι 123 όψεις των στεγάστρων του ΟΑΣΘ που αναλογούν στα κόμματα που συμμετέχουν στις ευρωεκλογές θα μοιραστούν με βάση τα αποτελέσματα της περασμένης αναμέτρησης. Σύμφωνα με την απόφαση αυτή, 44 όψεις θα διατεθούν στην ΕΛΙΑ, 40 στη Νέα Δημοκρατία, 10 στο ΚΚΕ, εννέα στο ΛΑΟΣ, έξι στον ΣΥΡΙΖΑ, τέσσερις στους Οικολόγους, ενώ για τα υπόλοιπα κόμματα απομένουν μόλις δέκα όψεις στα διαθέσιμα στέγαστρα.
Την έντονη δυσφορία του για το θέμα αυτό εξέφρασε ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, λέγοντας ότι ουσιαστικά η ρύθμιση αυτή αποκλείει τα μικρά και πρωτοεμφανιζόμενα κόμματα. Ο Παναγιώτης Αβραμόπουλος, εξάλλου, επισήμανε ότι θα συνεχίσει την προσπάθεια να εξευρεθούν χώροι προβολής και για τα πρωτοεμφανιζόμενα κόμματα στο πλαίσιο της διαπαραταξιακής επιτροπής που συγκροτήθηκε από το δημοτικό συμβούλιο για την τήρηση των κανόνων δεοντολογίας κατά την προεκλογική περίοδο.
Στην επιτροπή αυτή συμμετέχουν ο Παναγιώτης Αβραμόπουλος, η γραμματέας του δημοτικού συμβουλίου Ελένη Τζιούτζια, ο Κώστας Καζαντζίδης εκ μέρους της μείζονος αντιπολίτευσης, ο Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, ο Χρήστος Μάτης καθώς και ο Μιχάλης Κωνσταντινίδης.